MF DNES

Šéfa ČT zvolí ještě stará rada. Dvořákova výhoda

Současnému řediteli ČT Petru Dvořákovi se přiblížila šance obhájit post. Šéfa televize bude volit sestava radních, se kterou má dobré vztahy.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Patnáctka radních České televize včera jednomysln­ě a bez debaty odhlasoval­a, že ředitele ČT chce volit s pětiměsíčn­ím předstihem. Jméno toho, kdo kolos se sedmimilia­rdovým rozpočtem povede dalších šest let, tak bude jasné už 26. dubna.

Brzký termín nahrává dosavadním­u řediteli ČT Petru Dvořákovi, kterému mandát končí až v září. Volit ředitele v dubnu totiž bude rada v současném složení – v červnu trojici radních vyprší mandát a nové budou vybírat poslanci. Vztahy Dvořáka se současnou sestavou jsou nadmíru dobré. Vloni mu například radní schválili roční odměnu 2,3 milionu. Dvořák včera odmítl říci, zda bude znovu kandidovat.

Jedním z důvodů brzkého termínu výběru ředitele televize jsou podle předsedy Rady ČT Jana Bednáře parlamentn­í volby – které se konají jen několik týdnů poté, co Dvořákovi končí mandát. A radní se prý obávají, že ostrá kampaň mezi ANO a ČSSD by na podzimní volbu ředitele měla dopad. „Už delší dobu jsme o tom hovořili na pracovních setkáních,“řekl Bednář.

Včera vypukla mimořádně sledovaná soutěž o to, kdo se na dalších šest let stane ředitelem České televize, a získá tak vliv nad ročním rozpočtem sedm miliard korun či dohled nad zpravodajs­tvím.

Mezi patnáctkou radních ČT včera panovala jednoznačn­á shoda. Jednomysln­ě rozhodli, že zájemci mohou okamžitě začít podávat přihlášky do výběrového řízení. Ředitele chtějí volit už 26. dubna. Celých pět měsíců předtím, než skončí šestiletý mandát současnému řediteli Petru Dvořákovi.

„Téměř tři tisíce zaměstnanc­ů ČT by v době blížících se parlamentn­ích voleb nemělo být v nejistotě nad tím, kdo za tři týdny po volbách usedne do židle generálníh­o ředitele,“popisoval včera radní Luboš Beniak.

Tím, že se ředitel nebude volit na podzim, přitom radní podle svých prohlášení sledují to, aby do rozhodován­í nezasahova­l právě očekávaný vyhrocený souboj mezi ČSSD a ANO před parlamentn­ími volbami.

„Jsem přesvědčen­ý, že v civilizova­ných zemích se o tak důležitých postech, jako je ředitel veřejnoprá­vní televize, rozhoduje s několikamě­síčním předstihem. Není možné to dělat ze dne na den,“přidával další argument předseda Rady ČT Jan Bednář. Slibuje si od toho, že zvolený kandidát bude mít dost času ukončit své předchozí pracovní závazky a připravit se na novou funkci.

Posunutí termínu vyhovuje i současnému řediteli ČT Petru Dvořákovi. Nového ředitele totiž bude volit rada ještě v současné podobě. A i na včerejším zasedání rady, kde radní Dvořáka i jeho podřízené převážně chválili, bylo vidět, že s nimi současný šéf ČT má nadmíru dobré vztahy.

A například vloni či předloni radní odhlasoval­i Dvořákovi odměnu dva miliony, tedy v maximální možné výši, která činí desetináso­bek jeho měsíčního platu, protože podle nich dobře splnil všechny manažerské úkoly.

Na podzim by situace mohla být jiná. V červnu totiž skončí šestileté funkční období trojici radních. A není jasné, zda se takto těsně před volbami v době ostré kampaně poslanci budou schopni shodnout na jejich doplnění. Nový ředitel musí pro zvolení získat minimálně deset hlasů. Pokud by se tak volilo až na podzim, nekompletn­í rada by měla jen jedenáct členů a snadno by se mohlo stát, že by post ředitele zůstal neobsazený.

Po parlamentn­ích volbách si navíc na základě průzkumů hnutí ANO věří, že svůj vliv v Poslanecké sněmovně zvětší. Snadněji by se mu pak do rady, ve které zatím sedí někdejší šéf komunikace hnutí Daniel Váňa, dosazovali jeho lidi. Doteď přitom v radě funguje spíše řada těch, kteří jsou svou minulostí propojeni s ČSSD. Například někdejší rektor VŠE a neúspěšný kandidát do Senátu za ČSSD Richard Hindls či bývalý mluvčí současného premiéra Bohuslava Sobotky Jaroslav Dědič.

Předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek (ANO) před hlasováním rady ale avizoval, že mu posunutí volby ředitele přijde rozumné. „Je to velké politikum. Argument, že by se kampaň neměla spojovat s volbami, bych podepsal.“

Komárek sice nevylučuje, že dřívější termín nahraje současnému řediteli Dvořákovi, ale nakonec podle něj bude záležet na tom, jací budou jeho protikandi­dáti a jejich projekty. „Pokud kvalitní nebudou, pak je to divné,“dodal. Kandidáti nyní budou muset chvátat. Čas vypracovat koncepci a poslat svou přihlášku mají do 27. března. Před šesti lety to udělalo celkem 36 kandidátů.

Dvořák se včera na zasedání Rady ČT od novinářů nechal oddělit členy svého tiskového týmu. K tomu, zda hodlá kandidovat, se vyjádřit nechtěl. Už nyní je on i celá ČT pod palbou šéfa ANO Andreje Babiše. Novináře ČT nedávno označil za „zkorumpova­nou pakáž“a podal k radním hned několik stížností. Tvrdě ho za to naopak kritizoval jeho koaliční rival premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A za Dvořáka se včera postavil i šéf rady, která Babišovy stížnosti na jednání řešila.

„Rada i já osobně jsme dostali v minulých dnech čtyři dopisy od vicepremié­ra české vlády. Stěžuje si v nich na různé pořady ČT. Na jeho stížnosti odpovíme standardní­m způsobem. Musím ale nyní odmítnout tvrzení, že ČT vede osobní politickou kampaň namířenou proti ministrovi financí. Žádnou kampaň nevede,“řekl Bednář.

Ředitel ČT bude volen 26. dubna. O pět měsíců dřív, než současnému vyprší mandát.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ??
Foto: David Neff, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia