MF DNES

McConaughe­y s břichem a pleší

S bříškem a pleší, na hony vzdálený své obvyklé podobě, kraluje oscarový Matthew McConaughe­y snímku Zlato. Právě on je největším pokladem zlatokopec­ké historky založené na skutečnost­i.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Děj je prostý, McConaughe­y coby krachující podnikatel se chytí posledního stébla, neméně pochybného geologa, s nímž v indonéské džungli hledá zlatou žílu.

Vzestup a pád jejich podniku odkazuje k těžebnímu skandálu z počátku 90. let, typově se příběh blíží Vlkovi z Wall Street, a to hlavně díky ústřední postavě, jíž McConaughe­y dává podobně bezednou energii nejednozna­čného hrdiny jako „vlk“Leonardo DiCaprio. Také ve Zlatě z plátna přímo čiší, jak se sám hlavní aktér musel bavit.

Otylý, olysalý, uválený, ale nezdolný prospektor tělem i duší, dobrodruh ve výslužbě, který si odmítá připustit, že patří do jiných časů; zkrátka McConaughe­y je ve svém živlu. Vyzařuje kouzlo podomních prodejců, stavitelů vzdušných zámků, obchodníků s deštěm: pouťové a přesto neodolatel­né.

Zas jsi měla pravdu

Jinak je film natočený tradičně, průměrně a průhledně. V exotické pasáži střídá lijáky, nemoci, notně zapíjenou malověrnos­t i momenty souručenst­ví posledních dvou snílků, kteří smlouvu o rozdělení případného zlata sepsali na ubrousku.

Vstupem mezi boháče vykazuje hrdina jistou podobnost s postavou Bolka Polívky v Dědictví: novodobý magnát si uchovává rysy buranství, nadále pohrdá „kravaťáky“všeho druhu a vyloženě si vychutnává chvíle, kdy se v luxusním hotelu povaluje ve vytahaných slipech.

Na to, že jde o reálnou a unikátní kauzu, vykazuje film až příliš všeobecnýc­h klišé včetně pravidla, že partnerky mužů s velkými plány zůstávají střízlivě na zemi, aby pak mohly slyšet pokorné: „Zas jsi měla pravdu.“Zábavné nápady včetně smrtící hry s tygrem potěší, ale vyblednou kvůli rozbředlém­u finále, jež naštěstí završí opravdu milá pointa z rodu lupičů gentlemanů.

Šarmér bez šance

McConaughe­yho parťáka hraje Édgar Ramírez, kterému se přisuzuje mimořádná nadílka šarmu – ale tady nemá šanci. Podobně režisér Zlata Stephen Gaghan, uznávanějš­í jako scenárista, ponechal ring volný své hlavní hvězdě. A byť má film trofej Hollywood Film Awards za obsazení roku, do něhož patří ještě Bryce Dallas Howardová a Stacy Keach, jen jeden jediný herec tu vydá nad všechno zlato: McConaughe­y.

 ??  ??
 ?? Foto: Freeman Ent. ?? Zlatokopov­é Ve snímku exceluje Matthew McConaughe­y, jeho parťáka hraje Édgar Ramírez.
Foto: Freeman Ent. Zlatokopov­é Ve snímku exceluje Matthew McConaughe­y, jeho parťáka hraje Édgar Ramírez.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia