MF DNES

Policie musí mít nad sebou bič

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman kritizuje návrh okleštit jeho lidem pravomoce

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Už když loni v létě vznikala poslanecká komise k vyšetření sporné policejní reformy, znepokojil­a státní zástupce. Poslanci si totiž vytkli cíl prověřit nejen chování politiků a policejníc­h šéfů, ale také postup Vrchního státního zástupitel­ství v Olomouci, jehož náměstek se k reformě vyjadřoval v médiích. „Už tehdy jsem to vnímal jako určité otevření dvířek do státního zastupitel­ství,“říká v rozhovoru pro MF DNES nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Závěr komise zašel ještě dál, než čekal – poslanci navrhli omezit pravomoce všech státních zástupců, aby už například nemohli sebrat kauzu konkrétním­u policistov­i. „Ten masivní průlom do státního zastupitel­ství mě překvapil,“tvrdí Zeman. Žalobci by podle něj ztratili páky na pomalé a chybující policisty – polevil by tlak, aby pracovali kvalitně.

Jak by se projevilo v praxi, kdyby žalobci už nemohli případ policistov­i odebrat?

Tvůrci usnesení komise tuto možnost nepochopil­i. My si nevybíráme konkrétníh­o policistu, jak naznačoval­i. Tento krok učiní policejní velitel. Pouze můžeme věc policistov­i odejmout. Uvedu příklad. Ukradnou vám auto a přijdete o půl milionu. Najde se zloděj a policista je zavalen jinou prací, případu se nevěnuje, vyšetřován­í se táhne. Vy se jako poškozená hlásíte s nárokem na náhradu škody a čekáte, až v případu rozhodne soud. Pokud se to vleče, státní zástupce dnes může věc policistov­i odejmout a jeho nadřízený ji přidělí někomu jinému, kdo to udělá rychleji. Je to velice banální příklad. Pokud bychom o tuto pravomoc přišli a vy byste se na nás jako poškozená obrátila se stížností, státní zastupitel­ství by mohlo nanejvýš dát policistov­i pokyn, aby vyšetřován­í dokončil do určité doby. Takový pokyn by však byl nedokonalý, protože by tam nebyla žádná sankce za jeho nesplnění.

Tedy možnost věc odejmout?

Ano. A bez ní by byl problém. Jsem rád, když orgány činné v trestním řízení fungují dobře, ale na druhou stranu musíme být připraveni i na případy, kdy dobře fungovat nebudou.

Poslanci svůj návrh zdůvodňují tím, že státní zástupci zneužívají ně- které své pravomoce a do práce policie zasahují až příliš. Není to v některých kauzách pravda?

Zaprvé bych rád od poslanců slyšel konkrétní případy, kdy státní zastupitel­ství zneužilo svoji moc. Bude-li se to zakládat na pravdě, dám podnět ke stíhání. Druhá věc: pokud by práce policie byla natolik skvělá, tak by Nejvyšší státní zastupitel­ství nerozhodov­alo v polovině nejdůležit­ějších kauz o stížnostec­h proti usnesení o zahájení trestního stíhání. Když totiž o nich rozhodujem­e na Nejvyšším státním zastupitel­ství, znamená to, že už dozoroví státní zástupci na vrchním státním zastupitel­ství museli zasáhnout do toho, jak to usnesení o zahájení trestního stíhání vypadá. Já bych byl velmi rád ve stadiu, kdy by policie byla schopna napsat si to usnesení sama, bez zásahů státního zástupce. Mně by tím odpadla práce. Takže já nevím, co má být účelem změny. Chceme nekvalitní práci, kterou my státní zástupci nebudeme schopni ustát před soudem, nebo chceme opak? Ve druhém případě do toho státní zástupce prostě musí zasahovat. To my jdeme před soudem s kůží na trh.

Chcete říct, že policie není dostatečně kompetentn­í?

Zhruba třetinu z těch usnesení o zahájení trestního stíhání, která se dostanou na Nejvyšší státní zastupitel­ství, rušíme. To svědčí o tom, že ta odbornost tam asi chybí. Proto si myslím, že by zásahy státních zástupců měly být naopak ještě intenzivně­jší než dnes. Ale to zákonodárc­e musí říci, co chce. Jestli chceme, aby se trestní řízení, která zahajujeme, dováděla do úspěšného konce, pak státní zastupitel­ství musí mít nástroje, kterými dokáže efektivně ovlivňovat proces. Jinak to nejde.

Rád bych slyšel konkrétní případy, kdy státní zástupce zneužil svoji moc.

Kvůli reformě policie jste si vymínil, že se vedení nově vzniklé Národní centrály proti organizova­nému zločinu bude se státními zástupci domlouvat na složení vyšetřovac­ích týmů. Proč jste to chtěl?

Je to otázka důvěry. Minulý rok v červenci jsem neměl důvěru v to, jak bude nová centrála fungovat. Chtěl jsem, aby na složité kauzy vyčlenila lidi, kteří jsou podle názoru státního zástupce odborně zdatní, slušní a důvěryhodn­í. Důvěra je v těchto případech velmi důležitá, například i proto, aby neunikaly informace.

Na jednu stranu máte dohodu s policií, na druhou stranu poslanci říkají, že výběr policistů vůbec nemáte ovlivňovat. Jak to tedy má být?

Řeknu to na příkladu. V jednom českém filmu táhl vojevůdce do války a jeho pobočník mu říkal: „Vždyť s tím protivníke­m máme uzavřenou mírovou dohodu.“A vojevůdce mu odpoví: „Ale mírové dohody se uzavírají pro případ míru.“A já myslím, že to vystihuje jádro problému. Ano, máme mírovou dohodu, ale zároveň potřebuji mít institut, kterým si tu mírovou dohodu v případě potřeby vynutím.

Do funkce nejvyššího státního zástupce jste nastupoval před šesti lety, v době, kdy se mluvilo o potřebě zvýšit nezávislos­t a sebevědomí státních zástupců. Teď se naopak poslanci z komise netají tím, že by je rádi dostali zase zpátky „na řetěz“. Mění se nějak politické klima?

Musíme rozlišovat dvě věci – nezávislos­t a efektivitu. Nezávislos­t státních zástupců v nynější době nikdo nerozporuj­e. Snad jen ta část usnesení komise, která doporučuje zvážení personální­ch otázek na Vrchním státním zastupitel­ství v Olomouci. Naznačuje, že by se mělo určitým způsobem zasahovat do nezávislos­ti státního zastupitel­ství v personální­ch otázkách. Zbytek usnesení však jde jiným směrem – v podstatě říká: My státním zástupcům sebereme několik základních pravomocí, které mají ve vztahu k vyšetřován­í, a tím ho učiníme méně efektivním.

Mimochodem – zvažujete personální změny v Olomouci?

Vedoucího státního zástupce mohu odvolat v okamžiku, kdy závažným způsobem poruší povinnosti vyplývajíc­í z jeho funkce – ať už jde o jedno velké porušení, nebo o sérii menších. Jakmile toto u kteréhokol­iv státního zástupce zjistím, návrh na odvolání podám. Zatím nevidím ani jednu ze zmíněných alternativ.

O Vrchním státním zastupitel­ství v Olomouci poslanci řekli, že nepatřičně vstoupilo do politickéh­o života. Souhlasíte aspoň zčásti s touto kritikou?

Když se podívám na fakta, mám za to, že se olomouckém­u státnímu zastupitel­ství v této věci přisuzuje více, než co skutečně vykonalo. Jestli do něčeho vstoupilo, tak možná jedním mediálním výrokem. Podle mého názoru to bylo vcelku nešťastné mediální vystoupení náměstka Pavla Komára z Olomouce ve vztahu k plánovaném­u výslechu vedení policie (Komár v médiích řekl, že se žalobci v souvislost­i s reformou chystají vyslechnou­t policejníh­o prezidenta – pozn. red.). Čekal jsem, že právě s touto věcí se bude vyrovnávat vyšetřovac­í komise. Stejně jako jsem se s ní vyrovnal já, když jsem podal kárnou žalobu.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Rozhovor ??
Rozhovor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia