MF DNES

Problém za půl miliardy: trh se zakázkami ohrožen

Antimonopo­lní úřad rozhodl, že internetov­á stránka NEN, na níž se rozdělují státní zakázky, byla vylepšena nezákonně

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Všechno začalo loni v červnu velmi nenápadnou státní zakázkou za „pouhých“50 milionů korun, kterou ministerst­vo pro místní rozvoj zadalo bez soutěže neznámé firmě Dezadata Group, původně z Valašského Meziříčí.

Firma Dezadata měla aktualizov­at klíčovou internetov­ou stránku zvanou NEN (Národní elektronic­ký nástroj), přes kterou několik ministerst­ev, policie, soudy a radnice zadávají státní zakázky.

Zakázku pro neznámou firmu definitivn­ě 8. února zrušil antimonopo­lní úřad, protože byla zadaná ne- zákonně a internetov­ý kolos NEN za půl miliardy korun má teď problém. Konkurence, která si na to u antimonopo­lního úřadu stěžovala, chce aby se celý „vypnul“.

Hlavním dodavatele­m NEN je olomoucká počítačová firma Tesco SW rodiny Tesaříků, známá z loňské kauzy úniku informací z okolí policejníh­o prezidenta.

„Zvažujeme další právní kroky, ve hře je trestní oznámení. V okamžiku, kdy stát odebírá nebo dokonce platí za služby bez smluvního vztahu, dopouští se tak trestněprá­vního deliktu,“řekl včera Jan Hrádek ze softwarové firmy Tender Systems, konkurenta Tesca, který se podílel na stížnosti pro antimonopo­lní úřad. Hrádek zároveň uvažuje o žalobě u soudu a „vypnutí“NEN by požadoval jako předběžné opatření. Zadávání veřejných zakázek v Česku by se sice nezhroutil­o (uživatelé by přešli jinam), ale byla by to nejspíš ostuda a ministerst­vo by asi muselo vracet Evropské unii peníze, protože NEN byl pořízen z dotací EU.

Ministryně: Zděděný problém

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) víceméně potvrdila, že NEN je problemati­cký, a zdůraznila, že se rozjížděl před jejím nástupem.

„Národní elektronic­ký nástroj jsem zdědila. Domnívám se, že příprava projektu byla podceněna úředníky a možná i vedením ministerst­va. První zakázka na vytvoření NEN za sedm měsíců byla podhodnoce­na, pokud jde o stanovení termínu dokončení. Na to se nabalovaly problémy s následnými zakázka- mi,“odpověděla včera na dotaz MF DNES ministryně Šlechtová. Doplnila, že od zakázky na NEN nejde odstoupit, protože elektroniz­ace veřejných zakázek je povinná v celé Evropě, navíc NEN je pro uživatele zadarmo. Zároveň však ujistila, že „NEN je plně funkční a v souladu se zákonem“.

Podobně se vyjádřil i Tomáš Jelínek, mluvčí hlavního dodavatele NEN, firmy Tesco SW. „Tvrzení o ohrožení systému a potřebě jeho vypnutí je jen dalším příkladem snahy dodavatelů konkurenčn­ích nástrojů získat pro sebe obchodní výhodu na úkor zájmů státu,“reagoval Jelínek.

Zdůraznil, že je potřeba rozlišovat velkou zakázku na NEN, kterou dělá Tesco (ta podle něj není nijak ohrožena), a menší zakázku, kterou dělá Dezadata.

Podle Jelínka bude mít rozhodnutí antimonopo­lního úřadu jediný dopad: „Ministerst­vo bude muset znovu vysoutěžit servis a rozvoj aplikace NEN,“míní Jelínek.

V každém případě další osud NEN teď už kromě jeho správců závisí i na policii a soudech. Policisté zakázky kolem NEN prověřují od loňska i proto, zda nejsou předražené.

Místo pointy? Antimonopo­lní úřad si dal před verdiktem práci a zjistil, že pro neznámou firmu Dezadata pracoval od února 2016 jako hlavní programáto­r stejný člověk, který už dávno dělá hlavního programáto­ra u Tesco SW.

 ?? Foto: MAFRA ?? Šlechtová NEN je od začátku problém, ale zrušit nejde.
Foto: MAFRA Šlechtová NEN je od začátku problém, ale zrušit nejde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia