MF DNES

Tablety už jen přes tablet

Koíec papírováíí – každý lékař by „ía jedeí klik“viděl: Jste málo moderní, obhajuje ministerst­vo před lékaři elektronic­kou revoluci ve zdravotnic­tví

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Minulý rok upadla v centru Prahy do bezvědomí osmasedmde­sátiletá paní Vlasta a sanitka ji přivezla do nejbližší Všeobecné fakultní nemocnice na Novém Městě. Lékaři o pacientce nevěděli vůbec nic. Čtyřicet let totiž chodí ke všem lékařům na Vinohrady, kde měli také všechny její zdravotní záznamy. „V takovou chvíli netušíme, co pacient bere za léky, jaké má nemoci, alergie, předchozí vyšetření,“říká anesteziol­og Jan Bruthans z VFN, která je od vinohradsk­é nemocnice vzdálená sotva pět kilometrů.

Každodenní trable však zažívají i pacienti, kteří jsou při vědomí. Nejčastěji právě senioři, kteří nezřídka užívají třeba deset různých léků denně. „Někteří z nich si do ordinace přinesou týdenní paletu se všemi svými léky, které jim připraví příbuzný. Netuší přitom ani, jak se léky jmenují. Já tomu říkám toxické krabičky,“směje se lékař.

Takové situace by mohlo vyřešit, pokud by lékař měl přístup k záznamům pacienta v elektronic­ké podobě.

Předchozí pokusy státu digitalizo­vat zdravotnic­tví však nedopadly úspěšně. Například v elektronic­kých zdravotníc­h knížkách IZIP už stát utopil více než dvě miliardy korun. Celý systém podle politiků ztroskotal na tom, že lékaři nebyli ochotní se do elektroniz­ace zapojit.

„To je nesmysl. Dosavadní programy lékařům spíše ztěžovaly život, než ulehčovaly. Museli bychom kopírovat všechny údaje z jednoho systému do druhého,“říká kardiolog a předseda Sdružení ambulantní­ch specialist­ů Zorjan Jojko. Za knížky IZIP platila Všeobecná zdravotní pojišťovna několik let každý měsíc šest milionů. Policie letos v lednu obvinila v této kauze pět lidí, včetně někdejšího šéfa VZP Pavla Horáka a ředitele IZIP Jiřího Paška, z toho, že uzavírali pro stát nevýhodné smlouvy.

Kdo uvidí do citlivých dat?

Ministerst­vo zdravotnic­tví se teď rozhodlo rozjet elektroniz­aci ve velkém. Do digitaliza­ce má jít v příštích letech dalších 2,2 miliardy korun z evropských peněz.

Prvním krokem má být povinné používání elektronic­kých receptů, které začne platit už od příštího roku. Pro pacienta se ovšem nic nezmění: lékař vyplní recept ve speciálním počítačové­m programu, ale nakonec jej stejně bude muset vytisknout. V lékárně z receptu načtou čárový kód a údaje pošlou do centrálníh­o úložiště receptů, který spravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Bude to šetřit čas lékařům, pacient bude ve větším bezpečí a časem se připojí i další funkce,“slibuje úřad.

Lékaři to však vidí opačně. Stěžují si, že jim přibude práce, a přitom z toho nebudou mít konkrétní užitek ani oni, ani pacient. „Jediný prospěch z toho mají softwarové firmy, které za vytváření a spravování centrálníh­o úložiště receptů spolykaly už stovky milionů,“tvrdí Jan Bruthans, odborník na elektroniz­aci zdravotnic­tví. „Tím, že stát nařizuje používat eRecept povinně, pouze zakrývá svou neschopnos­t přinést do zdravotnic­tví něco užitečného,“míní Bruthans.

„A lékaři si budou muset na vlastní náklady pořizovat programy v řádech několika tisíc korun ročně,“dodává kardiolog Roman Kerekeš.

A povinný e-recept je jen začátek. Takzvaná Národní strategie elektronic­kého zdravotnic­tví pro období 2016 až 2020 počítá s tím, že dnes existující programy lékařů a nemocnic se konečně propojí. „Cílem strategie není zavádět nějaký zcela nový systém, ale zachovat služby, které se osvědčily,“tvrdí bez bližších podrobnost­í ministerst­vo. Ve svých záměrech počítá například s tím, že by data o pacientech byla po zašifrován­í k dispozici on-line.

Ani to se doktorům nelíbí. „Jsme pro elektroniz­aci, ale ne v podobě, kterou navrhuje ministerst­vo,“říká Zdeněk Mrozek z České lékařské komory. „Odmítáme centralizo­vané úložiště dat, ke kterému by se lékař připojoval přes internet. Nikdy se nedá vyloučit zneužití,“míní Mrozek.

Také ambulantní lékaři by raději, aby byly lékařské záznamy například nahrané na čipu v kartě pojištěnce. Výhrady mají i lékaři z nemocnic. „Osobně se bojím Velkého bratra i jako pacient,“říká nemocniční lékař, který nechce, aby jeho zdravotní stav znali kolegové, a raději chodí jinam, než pracuje.

„Jediný prospěch z toho mají softwarové firmy, které za posledních deset let už spolykaly stovky milionů.“Jan Bruthans odborník na e-zdravotnic­tví

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia