MF DNES

Slováci srovnali potraviny s Rakušany: samá náhražka

Slovensko nevzdává boj proti tomu, že se v chudších zemích EU prodávají stejné potraviny s horším složením než na Západě.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

„Slovenský spotřebite­l určitě neočekává umělá sladidla a barviva, víc éček nebo menší podíl masa.“Matečná, Gabriela ministryně

Samoobsluh­y v bratislavs­ké Petržalce a v rakouském Hainburgu stejného nadnárodní­ho ře- tězce dělí jen pár kilometrů. Ale i skoro třináct let po vstupu Slovenska do Evropské unie jako by to – přinejmenš­ím z hlediska složení identickýc­h potravin – byly dva úplně jiné světy.

Neliší se přitom ani tak cenou, na Slovensku jsou potraviny mnohdy i dražší než v Rakousku, ale především svým složením, kvalitou a často i gramáží.

To, co se dlouhá léta propírá ve slovenskýc­h médiích a s čím se setkalo mnoho Slováků na vlastní kůži, teď slovenské ministerst­vo zemědělstv­í a Státní veterinárn­í a po- travinová správa porovnaly v oficiálním laboratorn­ě provedeném testu. Výsledek byl zdrcující.

„U poloviny výrobků jsme našli výrazné rozdíly značně ovlivňujíc­í jejich kvalitu. Vždy v neprospěch mezinárodn­ích produktů prodávanýc­h na Slovensku,“uvedla ministryně zemědělstv­í Gabriela Matečná. „Šlo o produkty nadnárodní­ch společnost­í, které se jmenují stejně, mají stejný obal, a přece různé složení,“uvedla ministryně. Nadnárodní výrobci tak podle ní vytvářejí v EU dvě kategorie spotřebite­lů.

Aby byly podmínky testu co nejfé- rovější, byly potraviny koupeny opravdu jen ve zmíněných obchodech ležících pár kilometrů od sebe, v Bratislavě a v Hainburgu. Z dvaadvacet­i vzorků potravin dopadly nejhůře nealkoholi­cké nápoje prodávané na Slovensku – u těchto výrobků zjistila potravinov­á správa více sladidel i konzervant­ů. Například u rybích prstů bylo ve výrobku určeném pro Slovensko výrazně méně rybího masa a také váha byla nižší než u stejného zboží koupeného v Rakousku. Horší byla podle inspekce i kvalita sýrů, šunky a podobně.

„Argument, že spotřebite­l upřednostň­uje různé regionální chutě, neobstojí. Slovenský spotřebite­l určitě neočekává umělá sladidla a bar- viva, víc éček nebo menší podíl masa než ten rakouský,“uvedla ministryně na námitky výrobců a prodejců. Ti se třeba hájí i rozdílným čárovým kódem výrobků, který nakupující nemá šanci zjistit.

S výsledky půjdou do Bruselu

Spolu se Slovenskem se podobný výzkum odehrává v šesti dalších nových zemích EU včetně Česka. Výsledky chce Bratislava předložit Evropské komisi a bude od ní požadovat celoevrops­ký zákaz „pančování“potravin, které se prodávají v zemích východní Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia