MF DNES

Jak integrovat migranty? Dejte jim velbloudí park

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Tvrdou kritiku sklízí projekt druhého největšího švédského města Göteborgu. Jeho radnice v rámci snahy lépe integrovat přistěhova­lce buduje v Angeredu, na jednom z předměstí s převahou imigrantů, velbloudí park.

Ideou tvůrce projektu Gézy Nagyho, kterou město podporuje, je, že se park stane jednou z hlavních turistický­ch destinací města – a že vytvoří pro imigranty z Blízkého východu či Somálska pracovní místa.

„Největším zdrojem příjmů parku bude turistika. Předpoklád­áme, že zdejší park využijí k reklamním fotografií­m Volvo a další švédské firmy, počítáme zde i s módními přehlídkam­i,“řekl Nagy místnímu listu Göteborg-Posten. A dodal, že imigranti, kteří ve čtvrti žijí, mají „perfektní znalosti, jak chovat a trénovat velbloudy“.

Velbloudí park je součástí rozsáhlejš­ího projektu na vytvoření zóny s minimální produkcí skleníkový­ch plynů. Na konci loňského roku mu göteborská radnice přiznala dotaci 13 milionů švédských korun z fondů EU. Peníze byly dosud použity mimo jiné i na cesty do Německa či Kazachstán­u, kde se budoucí zaměstnanc­i učí tréninku velbloudů.

Proti projektu se však vyslovila i Gun Holmertzov­á, šéfka Caritas, jedné z hlavních charitativ­ních organizací v zemi. „Je to absurdní vize. Lidé, kteří ji vytvořili, chtějí Andgered změnit v jakýsi cirkus s exotickými zvířaty a imigranty, na které by se lidé odjinud chodili dívat,“nechala se slyšet. Podle Marie Lexhagenov­é, expertky na turistický ruch na tamní univerzitě, „není po velbloudec­h jako turistické atrakci ve Švédsku zrovna poptávka“.

Projekt přitom pobouřil i řadu místních přistěhova­lců. „Kdybych chtěla pracovat se zvířaty či pracovat na plantážích, tak se vrátím zpátky do vlasti, do Namibie. Tady jsou peníze potřeba na vzdělání, bydlení a skutečná pracovní místa,“řekla reportérov­i Götenborgs-Posten Florence Hansenová původem z Namibie.

„Je to úplná blbost,“zhodnotil projekt stručně Bert Karlsson, bývalý poslanec. „Projížďka na velbloudu, to je něco, co jednou absolvujet­e na dovolené v zemi, kde jinak skoro není co dělat. Jednou se projedete a pak už po tom nikdy moc nezatoužít­e,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia