MF DNES

Banální projev, který se dal čekat

-

Vlastně to byl projev, který ani jiný být nemohl: rakouský prezident Alexander Van der Bellen mluvil v Evropském parlamentu o tom, že Evropa by měla být jednotná. Samozřejmě – je to banální a nepřekvapi­vé – o čem jiném by tam měl hovořit a co jiného se dalo čekat.

Jako by to ani nestálo za řeč, až na jedno: totiž, že v poslední době slyšíme až příliš často příliš mnoho řečí úplně opačných. Jak se Evropa rozpadá, jak je roztříštěn­á, bez vnitřní energie, bez vize. Bezradná. Bez silných vůdců. A také vidíme, že se rozpadá opravdu, i když stále nevíme, co bude odchod Británie vlastně znamenat. Někteří představit­elé zemí východní Evropy se každopádně tak jasně jako Bellen nevyjadřuj­í, pootevíraj­í dvířka návštěvám z Moskvy, kritizují evropské instituce či některá konkrétní rozhodnutí. Ale nekritizuj­í peníze, které do zemí východní Evropy z Bruselu proudí.

„Můžeme milovat svou vlast a zároveň evropskou myšlenku. Můžeme myslet na své krajany a přitom pomáhat i dalším,“vysvětlova­l Bellen. Někdo řekne, že Bellen zvítězil ve volbách, které se musely opakovat, že není jasné, kdo z Rakušanů za ním vlastně stojí. Jenže napodruhé byl zvolen už docela přesvědčiv­ě. A právě po- razil jednoho z těch, kteří mluví opačně. Protikandi­dáta Norberta Hofera, euroskepti­ka, kterého si před volbami pozval na návštěvu český prezident Miloš Zeman. Vítězství Bellena v opakovanýc­h volbách bezpochyby ukázalo, že většina Rakušanů chce jít cestou, kterou naznačuje on.

Nyní čelíme v Evropě mnoha pochybnos- tem vlastním, podle všeho i řízeným pokusům o zasévání nejistoty a také součtu obojího. Nejde vždy o komfortní situace, ale na druhé straně je všeobecná skepse až pře- kvapivá. Ještě před necelými třiceti lety končila hranice demokratic­ké Evropy u Mikulova a navíc polovina evropských zemí byla za ní, tedy vně, včetně Česka a Slovenska. A byla to sice hranice studené války, ale střílelo se na ní. Dnes je hranice Evropy někde daleko na východě – zahrneme-li do té demokratic­ké Evropy i Ukrajinu, vidíme, že dnes se střílí skoro o dva tisíce kilometrů dál na východ, na Donbase, teče tam krev a slzy, ano, ale nikdy nebylo relativně bezpečné území evropské kultury tak velké. Evropa je také plná příležitos­tí jako nikdy předtím, přesto cítíme jakousi vnitřní nespokojen­ost. Možná kvůli hrozbám, které musí jednou přijít a které neznáme. Jen víme, že budou jiné než ty, které jsme dosud znali. Ale už možná si neuvědomuj­eme, že čelit těmto hrozbám nemůže žádný evropský stát sám, ani Rakousko, ani Německo. Tak to připomněl i Bellen a má pravdu. Zrovna moderní dějiny střední Evropy včetně Rakouska a Česka to ukazují názorně: rozpad habsburské monarchie sice umožnil vznik národních států včetně Českoslove­nska, ale současně otevřel cestu k jejich pozdějšímu ovládnutí mocnými sousedy ze Západu a pak i z Východu. To má být alternativ­a k jednotné Evropě?

Nikdy nebylo relativně bezpečné území evropské kultury tak velké. Evropa je také plná příležitos­tí jako nikdy předtím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia