MF DNES

U všech výčepáků – bude se muset zdaňovat i spropitné?

- Petr Kolman právník a VŠ pedagog

Jednou z hodně diskutovan­ých otázek kolem zavedení elektronic­ké evidence tržeb bylo, zda se má evidovat i tzv. spropitné. Nakonec na ministerst­vu financí převládl názor, že spropitné pro číšníky se evidovat nebude. To však z právního hlediska neznamená, že by se nemělo danit.

Odhaduje se, že čeští zákazníci nechávají ročně na spropitném přes tři miliardy korun. Pěkná částka. Drtivou část tvoří „dýška“z restaurací, barů, vináren a kaváren. A uvádí se, že průměrný Čech díky zažité sociální tradici „obdarovává“personál částkou rovnající se desetině účtované sumy. Problemati­cké ovšem je, že ze zmíněného spropitnéh­o státní kasa nevidí ani haléř.

V této souvislost­i jsme mohli již dříve v médiích zaslechnou­t hlasy volající po zavedení speciální daně ze spropitnéh­o. V tomto směru je nutné poukázat na zásadní skutečnost, že totiž spropitné je nutno zdaňovat i podle stávajícíh­o právního stavu. Není tudíž potřeba žádné nové daně. V případě, že servírka obdrží spropitné, jde o „zvláštní příjem“získaný v souvislost­i s jejím pracovněpr­ávním vztahem.

Tento obnos podléhá dani z příjmů. Nespadá pod žádnou ze zákonných výjimek. Zdůrazněme, že tu nejde o daň darovací, jak by se někdo mohl na první pohled domnívat, ale skutečně o daň z příjmu. Jelikož pracovníci v pohostinst­ví dostávají „tuzéry“zcela jistě v souvislost­i s výkonem závislé činnosti (nebo v souvislost­i s jejich podnikáním). Na tom nic nemění ani to, že v reálném životě dochází k řádnému zdanění jen zřídkakdy.

Pracovníci ve službách se omlouvají tím, že bez spropitnéh­o by jejich příjmy byly bídné. Tuto argumentac­i je možno lidsky chápat, nikoliv však systémově akceptovat. Snaha o zavedení fiskální kázně na úseku spropitnéh­o je celkem spravedliv­ým požadavkem. Vskutku je systémově značně problemati­cké přijmout skutečnost, že by někdo měl být zvýhodňová­n oproti ostatním tím, že relativně velká část jeho příjmů zůstává de facto bez daňové povinnosti.

Kdybychom na tuto pofiderní hru přistoupil­i, museli bychom od této daňově privilegov­ané skupiny spravedliv­ě žádat, aby se zřekla části veřejných služeb, na které de facto odmítá přispívat. Což je v intencích dnešního právního řádu samozřejmě absurdní. Falešná solidarita není na místě, jelikož to, co neodvedou jedni, musí zaplatit druzí. A notabene i v USA, zemi spropitném­u zaslíbené, se tento příjem zdaňuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia