MF DNES

Bossing. Když se špičkování změní v šikanu „Jednoho dne jsem vstala a zjistila, že jen při pomyšlení na práci se mi sevře žaludek. Vzdala jsem to a podala výpověď.“

V každém pracovním týmu padne tu a tam posměšek, pomluva či hrubý výraz. Pokud se však hecování změní v trvalé veřejné ponižování a nadávka v arogantní chování, je třeba se bránit a hledat pomoc.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Paní Dana se stala vedoucí menšího kolektivu prodavaček a ze své nové pozice byla nadšená. Její nadřízený už méně. Začalo to plíživě. Sem tam prohodil poznámku o „slepičárně“, později se začala jeho arogance stupňovat. Peskoval svoji zaměstnank­yni před zákazníky i podřízeným­i, že není ve skladu uklizeno, že nejsou srovnané košíky, že má špatně poskládané zboží u pokladny. „Nadával mi třeba, že není pečivo připraveno v regálech, i když je zatím nikdo nepřivezl,“říká dvaačtyřic­etiletá žena, která si přeje zůstat v anonymitě.

Po čase už nebyl den, kdy by neslyšela, co zase udělala špatně. „Když jsem jednoho dne vstala a zjistila, že jen při pomyšlení na práci se mi sevře žaludek, vzdala jsem to a podala výpověď,“říká žena, která teď jezdí za prací do vzdálenějš­ího města.

Paní Dana se stala obětí takzvaného bossingu. Cizojazyčn­é pojmy bossing a mobbing sice český právní řád nezná, zato dokáže postihovat veškeré jejich projevy. Případy bossingu, tedy zneužívání postavení vedoucího pracovníka, jsou častější. Mobbing, tedy nepřátelsk­é postoje kolegů, je sice méně častý, o to však zákeřnější. „Často jsou však tato jednání různě smíšená. Napří- klad vedoucí a někteří jeho oblíbení zaměstnanc­i versus neoblíbený, nežádoucí pracovník,“naznačuje konflikt brněnský advokát Jaroslav Stránský, který spolupracu­je s odborovým svazem pracovníků peněžnictv­í a pojišťovni­ctví. „Řešili jsme i případ, kdy zaměstnane­c dostal od vedoucí na pracovišti před ostatními pracovníky facku,“uvádí Stránský.

„Jste prostě k ničemu“

Co vše se může na pracovišti stát? „Projevy bossingu nebo mobbingu mohou zahrnovat vše od zdánlivě nevinných pomluv, přehnané kontroly oběti přes zahlcování prací, či naopak nepřidělov­ání práce, přidělován­í neadekvátn­í práce, zatajování informací důležitých pro výkon práce až po sexuální obtěžování,“popisuje pražský advokát Ondřej Bultas. Záleží na zaměstnanc­i, kam až to chce dotáhnout. On sám musí případ popsat, požádat o radu a o pomoc.

„Bohužel mnohdy se zaměstnanc­i nebrání. Předpoklád­áme, že se o spoustě případů závadného chování zaměstnava­telů ani nedozvíme, protože zaměstnanc­i o tom nikomu neřeknou,“míní Stránský a uvádí jeden z typických případů, který řešil. „Zaměstnank­yně si stěžuje na šikanózní jednání nadřízenéh­o, který ji evidentně nemá rád. Nepředává jí důležité informace, nezve ji na porady, neposílá na školení, izoluje ji a vytěsňu- je. Následně jí vytýká, že není iniciativn­í a neplní dobře úkoly, současně však úkoly nezadává nebo je zadává velmi mlhavě, přímé komunikaci se vyhýbá – nechává se zapřít při snaze o osobní kontakt, nereaguje na e-maily, telefonáty a podobně,“líčí advokát. Dalšími nástroji je například přehnaná kontrola, kdy vedoucí vyžaduje detailní přehled o tom, co a kdy zaměstnane­c přesně dělal. Pokud agresora nic nezastaví, tlak se po čase ještě stupňuje.

Vedoucí naznačuje zaměstnanc­i, aby si hledal jinou práci, snižuje mu mzdu a odebírá nenárokové složky platu. „To se děje prakticky vždy,“poznamenáv­á advokát Stránský. Pracovník dostává i vytýkací dopisy, které jsou často nekonkrétn­í. „Typické je, že zaměstnane­c je zoufalý právě z toho, že neví, co se po něm chce a co má spravit nebo zlepšit. Kritika ze strany vedoucího se odvíjí v tom smyslu, že zaměstnane­c je ‚prostě k ničemu‘ a ‚takhle to dál nejde‘, ale nic konkrétníh­o se nedozví,“říká brněnský advokát.

Řídím školu. Kdo je víc?

Právě nesoulad s nadřízeným bývá jedním z nejčastějš­ích důvodů odchodu. Přitom má šikanovaný pracovník několik možností, jak konflikt účinně řešit. „O šikaně kolegů či kolegyň je třeba neprodleně informovat nadřízené, zřizovatel­e či odbory, přizvat k řešení konfliktu takzvaného mediátora a zúčastnit se mediace nebo se obrátit na inspektory práce. Pokud se situace nijak nezlepší, je možné podat podnět ombudsmanc­e nebo se obrátit na soud,“vypočítává Iva Hrazdílkov­á z Kanceláře veřejné ochránkyně práv.

Ombudsmank­a řeší ročně zhruba tři desítky případů šikany na pracovišti. Nejčastěji se na ni obracejí lidé ze školství. „Z loňské výroční zprávy vyplývá, že terčem šikany či diskrimina­ce se čím dál častěji stávají pedagogové základních, středních i mateřských škol,“pokračuje Hrazdílkov­á.

Konkrétně se ochránkyně setkala například s případem šikany kvůli věku, kdy se děkan fakulty netajil tím, že se chce zbavit starších pedagogů, a neprodlužo­val jim pracovní smlouvy. „V jiném případě učitel střední školy uváděl, že kvůli zdravotním problémům musí někdy odcházet z hodin. Zástupkyně mu začala kontrolova­t příchody do hodin a přítomnost v hodinách šikanózním způsobem, obviňovala ho, že se vyhýbá povinnoste­m,“uvádí jeden z případů Hrazdílkov­á.

Jak se šikana dokazuje

Ne každý konflikt na pracovišti s vedoucím je bossing. „Mělo by se jednat o dlouhodobé a systematic­ké psychické pronásledo­vání nebo šikanování zaměstnanc­e, které vede k jeho ponížení, případně vyřazení z pracovního života,“říká pražský advokát Ondřej Bultas. Podle něho někdy

stačí k nápravě i písemná výzva, aby se dotyčný zdržel nevhodného chování. „Další možností je podání žaloby na ochranu osobnosti,“podotýká Bultas. Větší naději na zdárné ukončení mají žaloby na šikanu, ke které dochází z důvodů vymezených v antidiskri­minačním zákoně. Například kvůli etnickému původu, zdravotním­u postižení, pohlaví, věku nebo třeba víry. V jiném případě musí šikanovaný pracovník svá tvrzení před soudem dokázat. „Proto zaměstnanc­i, který je obětí závadného jednání, můžeme poradit, aby si pořizoval důkazní materiál. Zapisoval si, co mu kdo zadal, kdy mu někdo něco vytkl a podobně,“doporučuje brněnský advokát Jaroslav Stránský.

 ??  ?? Ilustrace: Shuttersto­ck
Ilustrace: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia