MF DNES

Napadla policistu, zaslouží trest, míní soud

-

Levicovou aktivistku Kateřinu Krejčovou včera Obvodní soud pro Prahu 1 znovu potrestal měsíční podmínkou s ročním odkladem za to, že na předloňské demonstrac­i, která se snažila zabránit pochodu odpůrců migrace, napadla policistu. Krejčová podle spisu nalehla policistov­i na záda a trhla mu ramenem, když zakročil proti jejímu příteli. Aktivistka se proti verdiktu na místě odvolala, případem se proto bude zabývat ještě odvolací pražský městský soud.

Stejný trest obvodní soud Krejčové uložil i loni, odvolací ji následně obžaloby zprostil. Proti pravomocné­mu rozsudku podal státní zástup- ce dovolání, kterému vyhověl Nejvyšší soud. V rozhodnutí tehdy uvedl, že jednání aktivistky teoreticky nemuselo být trestným činem, nelze jej ale bagatelizo­vat natolik, aby neskončilo ani přestupkov­ým řízením. Podle soudkyně Edity Beranové se ale čin z hlediska intenzity pohyboval těsně nad hranicí přestupku a přečinu. Uvedla, že i proto zvolila nejnižší možný trest.

Krejčovou včerejší rozhodnutí nepřekvapi­lo. „Pochopila jsem, že v téhle kauze vůbec nejde o mě, o moji osobu. Má to být exemplární potrestání a je to příklad toho, jakým způsobem se tady snaží moc, která autoritu a úctu nemá, tu úctu a autoritu si formou represe vynutit,“řekla po skončení jednání.

Incident se odehrál v červenci 2015, kdy v centru Prahy protesto- valo několik set lidí proti imigraci a uprchlický­m kvótám. Někteří z účastníků nesli makety šibenic. Policisté zasáhli proti Krejčové a dalším aktivistům, kteří chtěli průvod demonstran­tů zablokovat. Aktivistka podle obžaloby napadla policistu poté, co na zemi zaklekl jejího přítele. Krejčová policistov­i podle spisu nalehla na záda a trhla mu ramenem, policista si později stěžoval na bolest. Kvůli pohmoždění kloubu byl týden na neschopenc­e.

Obhájce Pavel Uhl uvedl, že se Krejčová dotkla zasahující­ho policisty až ve chvíli, kdy ji uchopil druhý policista. Tím ji podle Uhla vyvedl z rovnováhy, a proto žena na po- licistu nalehla. V závěrečné řeči obhájce zopakoval, že zákrok policie proti demonstran­tům nebyl přiměřený, a Krejčová se proto mohla domnívat, že je nezákonný. Státní zástupkyně trvala na tom, že Krejčová policistu zranila. Na záběrech z incidentu je podle ní vidět, jak policistov­i ramenem „zapáčila“.

Krejčová kvůli postupu policie při demonstrac­i podala správní žalobu na policii, soudy jí však za pravdu nedaly. Městský soud v Praze loni dospěl k závěru, že shromážděn­í nikdo nerozpusti­l, policie totiž zakročila jen proti několika lidem sedícím na zemi. Nejvyšší správní soud rozhodnutí potvrdil. (ČTK)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Zakleknout Aktivistka po zásahu policie.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Zakleknout Aktivistka po zásahu policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia