MF DNES

Leicester na Donu? Místo krachu sláva

Fotbalovou Spartu čeká od 19.00 zápas s týmem, který si na podzim vyšlápl i na Bayern Mnichov

- David Čermák reportér MF DNES v Rostově

Zletadla viděli řeku Don pokrytou ledem, a když vyšli ven, ofoukl je mrazivý vítr. Sparťanští fotbalisté už po příletu do Rostova narazili na tuhou ruskou zimu a dnes během zápasu Evropské ligy bude ještě hůř – teplota může podle některých předpovědí spadnout až na minus deset stupňů.

Na to jsou sparťané připravení. Ale co čekat od soupeře?

I když loni hrál o titul, Rostov zůstává pro české fanoušky neznámý, nečitelný. Na jeho soupisce, kam dřív patřilo i několik českých fotbalistů, křiklavá jména nenajdete.

V útrobách stařičkého stadionu Olimp-2 se neblýskají desítky trofejí, tým se nemůže chlubit výraznými úspěchy. Přesto se o něm v poslední době hodně mluví, protože se ve městě u Azovského moře nedávno začal odehrávat pozoruhodn­ý příběh.

Celý se točí kolem Kurbana Berdyjeva, bývalého rostovskéh­o hráče, který před třemi lety převzal tým jako trenér. Nejdřív ho zachránil, loni pak velel z lavičky, když senzačně proháněl favority v boji o titul.

„Rostov je tým jednoho muže. Jedinou hvězdou je trenér,“tvrdí Dmitrij Zelenov, novinář z deníku Sport-Expres. „Tedy on už vlastně na lavičce nesedí, ale všechno kontroluje.“

Moment... Trenér, a nesedí na lavičce?

Ano, na tuhle zvláštnost v Rostově narazíte. Berdyjev dělal, co mohl, aby tým dotáhl k historické­mu úspěchu, ale děsily ho problémy, které Rostov táhly ke dnu. Regionální vláda, která klub vlastní, utáhla kohoutky, najednou nebyly peníze skoro na nic. Zaměstnanc­i, kteří museli několik měsíců vyžít bez výplat, hrozili v říjnu 2015 stáv- kou. Hráči dokonce bojkotoval­i utkání ruského poháru.

Přesto trenér dokázal tým dál motivovat a udržel ho v boji o titul, ve kterém nakonec zaostal jen o dva body za mistrovský­m Zenitem Petrohrad. Dokonce dostal po vzoru anglické senzace roku přezdívku „Leicester na Donu“.

Jenže ani v létě se finanční trable nelepšily, a tak Berdyjevov­i došla trpělivost. Po vítězství nad Anderlecht­em v předkole Ligy mistrů ohlásil, že končí, a začal vyjednávat se Spartakem Moskva.

Jenže pak přišel obrat: po měsíci se vrátil nejdřív v roli konzultant­a, pak byl jmenován viceprezid­entem a jedním z trenérů a do role kouče dosadil Ivana Daniliants­e.

Už z tribuny pak dohlížel na to, jak tým postupem do Ligy mistrů odvrátil bankrot, který reálně hrozil. Vydělané miliony pomohly udržet hráče, výplaty začaly chodit včas.

Pohádka tak mohla pokračovat: mimo jiné domácím vítězstvím nad Bayernem 3:2. Má se tedy Sparta bát? Podle novináře Zelenova ne.

„Nikdo si tady nemyslí, že to bude snadný zápas,“upozorňuje. „Zvlášť po tom, jakým způsobem Sparta loni vyřadila Krasnodar.“

Vyšlápne si dnes i na ruský Leicester?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vítězství, na které se nezapomene Na podzim Rostov dokázal doma porazit Bayern Mnichov 3:2. To bylo ještě v Lize mistrů. Záložník Christian Noboa z Ekvádoru (uprostřed) dal třetí gól z trestňáku.
Foto: Profimedia.cz Vítězství, na které se nezapomene Na podzim Rostov dokázal doma porazit Bayern Mnichov 3:2. To bylo ještě v Lize mistrů. Záložník Christian Noboa z Ekvádoru (uprostřed) dal třetí gól z trestňáku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia