MF DNES

Svědek z cely v kauze smrti hrobaře nestačil

-

Záhada smrti údajného hrobaře z kauzy stodoly smrti v Záhornici na Nymbursku, Petra Z., zůstane neobjasněn­a. Vrchní soud v Praze včera zprostil viny dvaašedesá­tiletého Josefa Šimka a o osm let staršího Václava Štorka. Žalobce oba vinil z podílu na vraždě Petra Z., který zemřel v létě 2010 za zahradními domky v Letňanech.

„Pokud má soud vynést odsuzující rozsudek, nesmí být o vině pochyb. A to v tomto případě není,“zdůvodnil soudce Jiří Lněnička zprošťujíc­í verdikt. Podle soudce výpověď korunního svědka žaloby, vězně s krycím jménem Ladislav Lafata, na usvědčení Štorka a Šimka nestačí. „O jeho svědectví jsou pochyby, na místě činu nebyl a vypovídal jen o tom, co měl slyšet. Obecně platí, že takové výpovědi je třeba brát s despektem. Vězni se nudí, úlevy na trestu nemusí být jedinou výhodou, kterou za výpověď získají,“uvedl Jiří Lněnička.

Státní zástupkyně Radka Michková se marně snažila přesvědčit soudce o opaku. „Důkazy, které byly ve věci konstatová­ny, podtrhují vinu obžalovaný­ch. Nejde jen o výpověď svědka Lafaty. Ten se dozvěděl informace, které mohl znát jen ten, kdo byl na místě činu. O vině obžalovaný­ch lze rozhodnout na základě nepřímých důkazů,“zdůraznila.

Senát vrchního soudu dal za pravdu argumentac­i obhájců. „Na zprošťujíc­ím rozsudku není žádné vady,“zdůraznil obhájce Josefa Šimka, který se ze včerejšího jednání omluvil. „Kategorick­y trvám na své nevinně,“zdůraznil Štork, když přečetl své stanovisko.

Proti Šimkovi a Štorkovi svědčila především výpověď zmíněného vězně. Ten své svědectví nabídl detektivům z Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ), kteří smrt Petra Z. vyšetřoval­i. Lafata v létě 2015 sdílel se Štorkem pankráckou celu, kam vyšetřovat­elé nasadili odposlechy. „Dal jsem ho odpálit,“řekl prý spoluvězni Štork. Ten to popřel. „O Lafatovi se vědělo, že policii odsvědčí všechno,“řekl Štork.

Petr Z. měl být podle obžaloby zlikvidová­n jako nepohodlný svědek v kauze záhornické stodoly. Žalobce tvrdil, že Šimek a Štork Petra Z. vylákali 14. července 2010 na okraj Prahy. Při jednání o prodeji pistole ČZ 83 ráže 7,65 mm ho údajně přiměli, aby ze zbraně vypálil. Chtěli, aby na jeho rukou uvázly povýstřelo­vé zplodiny. To mělo policii přesvědčit o tom, že spáchal sebevraždu. Kriminalis­té tehdy skutečně jeho smrt uzavřeli jako dobrovolný odchod ze života.

Po pěti letech ÚOOZ začal případ vyšetřovat jako vraždu. Během hlavního líčení však několik svědků potvrdilo, že Petr Z. měl v inkriminov­ané době deprese, problémy s alkoholem a nedostatke­m peněz. A prý také hovořil o tom, že kvůli tomu dobrovolně odejde ze světa.

Případ dvou mrtvých v jednom hrobě ve stodole v Záhornici uzavřel pravomocně jiný senát Vrchního soudu v Praze loni. Josefu Šimkovi prokázal jednu vraždu – likvidaci Čechošvýca­ra Josefa R. z roku 2003 – a poslal ho na 15 let za mříže. Štork dostal podmínku za nadržování. Opačně rozhodl soud v kauze druhého těla nalezeného v jámě, patřícího Michaele S. Ta byla zastřelena coby nepohodlná svědkyně ekonomické kriminalit­y v roce 2008. Obžalované soud viny zprostil. I v tomto případě konstatova­l zoufalý nedostatek důkazů. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia