MF DNES

Katalánský velkoklub je jen kousek od vyřazení v Lize mistrů

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

V úterý před výkopem utkání byli hráči Barcelony největšími favority na triumf v Lize mistrů. Jenže stačilo 90 minut a jsou na odpis.

Na hřišti Paris St. Germain španělský gigant nestíhal. Byl mizerný, až trapný. V úvodním zápase osmifinále přišlo místo obdivu ponížení.

„Byli jsme horší. Ve všem. Výsledek zcela odpovídá tomu, co se dělo na hřišti. Byl to katastrofá­lní večer. A zodpovědno­st za to nesu já,“pravil Luis Enrique, trenér Barcelony.

Ta byla nepochopit­elně bezradná. Neuměla se vypořádat s dynamickým soupeřem, který skvěle napadal její rozehrávku. Tohle bylo od Barcelony na „skreč“jako v tenise. Bída. Bída. Bída.

Zato domácím vyšlo všechno. Zářil hlavně záložník Ángel Di María, který dal dva nádherné góly. První z přímého kopu, druhý placírkou do horního růžku. A madridský deník Marca si s chutí rýpnul, k čemuž využil slovní hříčku s překladem křestního jména Di Maríi: „Anděl otevírá dveře do pekla.“

Barcelona se nezmohla vůbec na nic. Hvězdný Lionel Messi působil odevzdaně, téměř nebyl u balonu a před druhým gólem lajdácky ztratil balon, aniž by se o něj následně aspoň pokusil zabojovat.

„PSG zářilo, ale Barcelonu jsem nikdy neviděl hrát tak mizerně. A nikdy jsem neviděl tak špatně hrát Messiho,“napsal na Twitter Gary Lineker, bývalý anglický kanonýr, dnes televizní expert.

Je velmi pravděpodo­bné, že Barcelona poprvé od roku 2007 neprojde mezi osm nejlepších týmů v milionářsk­é soutěži. Proti jsou i statistiky: ještě nikdy se v historii Ligy mistrů nestalo, že by celek, který v prvním zápase prohrál o čtyři góly, postoupil.

Ale Enrique stále věří. I proto, že Barcelona doma v této sezoně vyhrála o čtyři góly už sedmkrát. Výsledek 4:0 by jí stačil jen na prodloužen­í, k postupu je třeba vyhrát o pět gólů. To se zdá po výtečném výkonu Paříže jako nemožné. „Je to extrémně těžká pozice, ale neztrácíme víru,“ujišťuje Enrique.

Opatrný zůstává i Unai Emery, kouč PSG. „Musíme být připravení na to, že v Barceloně budeme trpět. Doma je velmi silná,“uvedl. „Odehráli jsme téměř bezchybný zápas, ale devadesát minut v odvetě je ještě dlouhá doba.“

V totožné situaci byla Barcelona před čtyřmi lety. Tenkrát padla v prvním semifinále 0:4 na Bayernu. A doma pak dostala další tři góly...

„Vím, musíme dát pět gólů. Ale proč nesnít?“říká Enrique.

Všechno špatně. „Nepřemožit­elná“Barcelona padla 0:4 v zápase fotbalové Ligy mistrů v Paříži. Byl to od ní kolosální výbuch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia