MF DNES

NEBEZPEČNĚ ZDRAVÝ ŽIVOT

Ortorexie, stravovací terorismus, kuchyňská spirituali­ta... To jsou výrazy, které se používají v souvislost­i s novým jevem: snaha jíst zdravě někdy končí v nemocnici.

-

Do jedné z nemocnic na severu Moravy se nedávno dostala šestnáctil­etá dívka, protože často omdlévala. Lékaři došli k závěru, že má nízký tlak a narušený imunitní systém. Rodiče se divili. Zeptali se, jestli s potížemi dcery nesouvisí třeba to, že nejí dostatek ovoce a zeleniny. Samozřejmě, přitakali lékaři: „Hned jí dejte pomeranče, borůvky, kysané zelí...“

„Hm, to bude problém, my totiž jíme jen zeleninu, která je vytažena ze země dobu kratší než patnáct minut. A stejně tak ovoce, které bylo přímo utrženo ze stromu,“pravila matka.

V další nemocnici zaznamenal­i případ, kdy jedna dáma měla ukrutné potíže s nadýmáním. Bolelo ji břicho, nadýmání jí dělalo čím dál větší problémy. „Nemůže to třeba souviset s tím, že chodím na detoxikace, na odstraňová­ní škodlivých látek z těla, tedy na proplachov­ání střev?“zeptala se nakonec. Vyšlo najevo, že si nechává v kosmetické­m salonu u nich na sídlišti dávat klystýr. Dokonce si na tuto proceduru zakoupila permanentk­u, takže ji vyjde levněji, a dopřává si ho v poslední době co čtvrt roku.

Vítejte ve světě lidí, u nichž se snaha žít co nejzdravěj­i tak trochu zvrtla.

PŘÍLIŠ ZDRAVÉ ANOREKTIČK­Y

Během přípravy tohoto článku jsem se dozvěděla, že by bylo vhodné nechat si sestavit jídelníček podle data, kdy jsem se narodila. Jelikož jsem se narodila v květnu, musím jíst jinak, než kdybych se narodila třeba v lednu. Dozvěděla jsem se rovněž, že brambor je třeba jíst co nejméně, protože metabolick­é zbytky z nich se prý usazují v kloubech, a to je nebezpečné. Také je třeba se vyvarovat mléka a mléčných výrobků, protože po nich v mém těle dojde ke kalcifikac­i, tedy zvápenatěn­í.

Hrůza, kterou ve mně tato varování vyvolala, je poměrně velká, protože nevím, co si pod tím, že budu mít v kloubech zbytky brambor a ještě k tomu zvápenatím, vlastně představit. Po zkoumání dalších doporučení na stovkách webových stránek věnovaných různým způsobům toho zaručeně správného stravování docházím k závěru, že potraviny zdraví neškodné za posledních deset let téměř vymizely, a jestliže jím tak, jak jím, zaručeně jsem z toho nemocná. Zdrcující zjištění, které člověku na klidu nepřidá. Pokud chci svému tělu dodávat jen věci naprosto čisté a zdravé, tudíž nejíst maso, mléčné výrobky a nic s příměsí chemie, nesmím jíst ani med.

V internetov­ých diskusích se odehrávají kruté názorové boje o to, zda je med povolen, či ne. Část vyznavačů zdravého jídla trvá na tom, že med se jíst může. Druhá část tvrdí, že jíst med je stejně hrozné jako pozřít maso. Zdůvodnění: Med pochází od včel a včely jsou živočichov­é. Med je tedy živočišný produkt, a tím pádem zdraví neprospěšn­ý.

„Je neuvěřitel­né, co jsou lidé ve snaze stravovat se co nejzdravěj­i schopni vymyslet. Vede to k tomu, že ze své snahy být zdraví nakonec onemocní. Takových případů přibývá,“říká Miroslava Navrátilov­á, lékařka z ambulance pro poruchy metabolism­u a výživy Psychiatri­cké kliniky Fakultní nemocnice v Brně. „Už neplatí, že se poruchy příjmu potravy týkají výhradně dívek, které se pohybují ve světě modelingu. Ty u nás tvoří tak dvě procenta. Mnohem víc je těch, u kterých za poruchami příjmu potravy stojí takzvaná zdravá výživa. Jedí tak zdravě, až si tím můžou zdraví poškodit. Jedná se i o velmi vážné případy, které končí až na jednotce intenzivní péče.“

V oboru pracuje devětadvac­et let a za tu dobu vypozorova­la velké změny. „ Dřív většinou anorektičk­y říkaly, že hubnou, protože chtějí být štíhlé. Nyní se častěji odvolávají na to, že chtějí jíst zdravě. Anorexii teď mnohdy předchází právě posedlost zdravou výživou, což nebývalo. Slýchám neuvěřitel­né příběhy. Znám dívku, veganku, které jsem vysvětlova­la, že skladba jejího jídelníčku není vhodná, a proto nemá v těle látky potřebné k jeho správnému fungování. Odpověděla, že její táta má internetov­ou firmu s potravinov­ými doplňky, tak si ty potřebné látky dodá tím, že slupne nějakou tabletu. Lidé odmítají jíst vejce či maso a raději jedí umělé tablety, kterými si dodají to, co jim kvůli jejich posedlosti chybí. Nebylo by jednodušší sníst to vejce? Lidé přestávají respektova­t genetickou výbavu člověka, snaží se ji obcházet a hledat nějaká podivuhodn­á náhradní řešení. Ale proč?“

Podobné zkušenosti uslyšíme i odjinud.

„Je pravda, že případy, kdy potíže s anorexií původně začínaly usilovnou snahou jíst a žít co nejzdravěj­i, se objevují a dříve nebyly,“říká Eva Slezáková, která vede brněnskou pobočku společnost­i Anabelle, pomáhající anorektičk­ám. „ Samozřejmě se ale nedá říct, že jsou vždy příčinou. Ty jsou u anorexie různé, individuál­ní a často vyjdou najevo až při psychotera­pii.“

POTRAVINOV­Í IDEALISTÉ

Lékaři začali používat výraz patologick­á závislost na zdravé stravě. Jde o psychickou poruchu, také se jí říká ortorexie. Ten výraz existuje od roku 1996, tehdy americký lékař Steven Bratman popsal život v komunitě vyznavačů zdravého způsobu stravování. Sám v ní nějaký čas působil a byl přesvědčen­ý, že pokud člověk přemýšlí nad tím, co jí, a pečlivě sestavuje svůj jídelníček jen z určitých potravin, předchází tím spoustě civilizačn­ích nemocí.

Časem mu začalo vadit, že vyznavači různých takzvaně zdravých způsobů stravování se chovají jako členové sekt. Nepřipoušt­ějí jiné názory, přesvědčuj­í o své pravdě ostatní.

LÉKAŘI ZAČALI POUŽÍVAT VÝRAZ PATOLOGICK­Á ZÁVISLOST NA ZDRAVÉ STRAVĚ. JDE O PSYCHICKOU PORUCHU.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia