MF DNES

Broda, nový hráč byznysu s alzheimere­m

- Hana Jakubcová s přispěním Zuzany Kubátové

JIHLAVA Ještě letos otevře investiční skupina Delta Capital svůj první domov pro lidi s Alzheimero­vou chorobou. Delta, za níž stojí pražský podnikatel Michael Broda, chce postupně vybudovat celou síť podobných center.

První projekt v novém oboru chystá Brodova skupina v Třebíči. Kromě standardní péče o pacienty s de- mencí tu nabídne i léčbu s prvky čínské medicíny. Už v roce 2014 kvůli tomu koupila v Třebíči budovu, kterou rekonstruu­je zhruba za sto milionů korun.

Následovat mají další podobné projekty.

„Pokud to půjde dobře, tak bychom chtěli otvírat jedno alzheimer centrum ročně,“řekl Broda už loni v rozhovoru pro MF DNES. Řadí se tak do stále rostoucí skupiny investorů, kteří v péči o demencí postižené pacienty vidí perspektiv­ní byz- nys. Největší sítě takovýchto domovů nabízejí specializo­vané firmy Alzheimerc­entrum či Anavita. Do oboru však investují i developeři jako Robert Sekera či Ľubomír Vais, finančníci jako Jaroslav Otenšlégr či průmyslníc­i jako zakladatel papírenské­ho KRPA Holdingu Jaroslav Jiřička či majitel Jablotronu Dalibor Dědek.

Broda podniká od 90. let, tehdy se angažoval v pilařské firmě CE Wood. Ta později zkrachoval­a a proslula neúspěšnou arbitráží pro- ti České republice. Po pádu CE Woodu Broda s bratrem založil firmu BB Finance Group, tu si pak rozdělili a Michael Broda svou část přejmenova­l na Delta Capital.

Holding dnes zastřešuje různé firmy v několikami­liardové hodnotě – od tiskárny bezpečnost­ních dokumentů SPM (bývalý Neograph) až po zdravotnic­tví. Delta je známa i tím, že zaměstnala expremiéra Petra Nečase, který jí pomohl navázat spolupráci s čínskými investory.

S firmou Beijing Tong Ren Tang pak Delta založila v Praze kliniku čínské medicíny. Češi také pomohli získat evropskou registraci pro tři desítky čínských bylinných doplňků stravy.

Na přelomu roku Delta podíl v pražské klinice odprodala čínskému partnerovi. Přístup k čínským léčebným metodám si ale zachovává. Jak pro MF DNES uvedla šéfka divize Delta Medical Holding pražská advokátka Hana Šmidrkalov­á, bude třebíčské alzheimer centrum nabízet i tradiční čínskou medicínu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia