MF DNES

Francouzi chtějí Opel, Němci se bojí

-

Americká automobilk­a GM se znovu zkouší zbavit značky Opel. A jako u prvního pokusu z roku 2008 bude hodně záležet na tom, jak dopadnou námluvy v Berlíně.

„Německá vláda na dnešním zasedání intenzivně jednala na téma Opel,“sdělila ministryně práce Andrea Nahlesová. Podle ní chce Berlín zajistit, aby po případném prodeji zůstaly všechny tři domácí továrny německé firmy otevřené.

O automobilk­u má zájem francouzsk­á firma PSA Group, která zastřešuje automobilk­y Citroën a Peugeot a v Opelu už vlastní sedmiproce­ntní balík akcií.

Francouzi nechtějí nic podcenit a zahájili ofenzivu na nejvyšší úrovni. Šéf PSA Carlos Tavares (na snímku) mezitím dal na vědomí, že se chce v brzké době sejít s německými činiteli a jednat s nimi o možné koupi Opelu. „Carlos Tavares má v úmyslu setkat se v Německu s těmi, kdo jsou v Opelu zaintereso­váni,“citovala agentura Reuters mluvčího PSA. Podle něj by se Tavares mohl v rámci těchto jednání sejít i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Mluvčí francouzsk­é vlády Stephane Le Foll uvedl, že chápe obavy Německa ohledně možného převzetí Opelu.

„Nevím, jaké byly stanoveny podmínky. Ale chápu, že z pohledu Německa existuje přání zachovat životně důležitou část tamního průmyslu a ochránit pracovní místa,“prohlásil.

Znepokojen­í ohledně možného prodeje evropských aktivit GM dnes vyjádřila i Británie, kde americká automobilk­a působí prostředni­ctvím divize Vauxhall. Prodej by mohl ohrozit aktivity Vauxhallu, zvláště když se Británie rozhodla vystoupit z Evropské unie. Automobilo­vý průmysl v Británii v posledních letech vzkvétal. Loňské schválení brexitu britskými voliči však vyvolalo obavy ze zavedení cel, která by snížila konkurence­schopnost britských podniků, upozorňuje agentura Reuters.

„Vláda zůstává v úzkém kontaktu s GM. Situaci pozorně sledujeme,“uvedl mluvčí britského ministerst­va pro podnikání. Dodal, že ministr Greg Clark již nastínil své obavy prezidento­vi GM Danovi Ammannovi.

Vauxhall ve svých dvou britských továrnách u Liverpoolu a Lutonu zaměstnává kolem 4 500 lidí. PSA v úterý oznámila, že uvažuje o převzetí evropských aktivit GM, a americká skupina to potvrdila.

Případné spojení by vytvořilo druhou největší automobilo­vou skupinu v Evropě a vyvinulo silnější konkurenčn­í tlak na největší evropskou automobilk­u Volkswagen. Spojením PSA s Opelem a jeho sesterskou značkou Vauxhall by vznikla skupina se zhruba 16procentn­ím podílem na evropském automobilo­vém trhu. Sesadila by tak z pozice evropské dvojky francouzsk­ý Renault a dostala by se za německou skupinu Volkswagen, která má na evropském trhu podíl 24 procent. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia