MF DNES

Trumpa už roztáčejí na ruském kole titulků

USA: v koridorech moci to vypadá na vnitřní válku politicko-úřednickéh­o bloku s Trumpem.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

V Americe se začal roztáčet kolotoč, který se bude obtížně zastavovat. Veze se na něm Donald Trump.

Začínají ho utahovat na ruském laně. New York Times včera vyšel s hlavní zprávou, že Trumpovi lidé byli během kampaně v častém telefonick­ém styku s pracovníky ruských tajných služeb a ruské vlády.

Zní to jako zemětřesen­í, ale v článku nejsou žádné výživné detaily kromě jmen Paula Manaforta, jenž chvíli vedl Trumpovu kampaň, a Michaela Flynna, jenž byl do včerejška Trumpovým poradcem.

List uvádí, že se nenašly žádné důkazy, že by Trumpovi lidé s Rusy jakkoli spolupraco­vali ať už na kybernetic­kých útocích, nebo se s jejich

pomocí pokoušeli ovlivnit volby.

Ale to je už jedno, z hlediska dopadu zprávy je to nepodstatn­ý detail. Mnohem větší váhu má titulek „Trumpovi poradci měli kontakty s ruskou špionáží“a podtitulek „Vládní úředníci vypovídají o záplavě hovorů zachycenýc­h před volbami“.

Problém, v němž – alespoň prozatím – pod skořápkou není moc obsahu, nabírá samospádem svou vlastní dynamiku. Jak včera uvedla MF DNES, fakt Flynnovy rezignace náh- le jako by dával za pravdu všem polozprává­m a tvrzením. Vše se nyní bude za Trumpem táhnout jako krvavá stopa bez ohledu na to, jak to opravdu je.

Ve Washington­u to včera najednou dokonce vypadalo, že o kontaktech, o nichž psal New York Times jako o hlavní zprávě, vlastně už dávno věděl kdekdo. CNN vlastní informaci, kde opakovala totéž, totiž zarámovala slovy, že jí to potvrdila „celá řada nynějších a bývalých zpravodajc­ů, příslušník­ů bezpečnost­ních složek a úředníků vlády“.

CNN napsala, že „komunikace mezi lidmi z volebních štábů a zahraniční­mi vládami není nijak neobvyklá, nicméně v tomto případě byla výjimečná frekvence telefonátů a postavení těch, kdo je vedli. Vyšetřovat­elé však z toho neudělali žádný závěr, co to všechno znamená“. Stalo se tedy něco?

Na Trumpa se však valí i druhá část problému „ruská spojka“, konec jeho poradce Flynna. Ozývají se hlasy volající po vyšetřován­í, „co všechno a kdy to prezident věděl“(Američané oprášili tento výraz z Nixonovy aféry Watergate). Nejmenovan­í úředníci z Bílého domu totiž médiím říkají, že Trump o Flyn- nově lhaní věděl už několik týdnů a nechal vše být.

Utváří se tak bizarní aféra, která může pro Trumpa být nebezpečná. Politika zná řadu případů, kdy lídry místo údajných činů zničil pokřik, který se kolem všeho zvedl. Zarážející je rovněž počet státních úředníků, kteří jsou ochotni pouštět informace. Vyskytly se i spekulace, že se schyluje k bitvě politicko-úřednickéh­o bloku a tajných služeb s novou administra­tivou. Vnitřní války a odboj úředníků mohou domácí i zahraniční politiku rozložit víc než telefony. Ale vše může být taky tak, že detailů na Trumpa je víc a vypouštění je dávkováno.

Celé to má nečekané, až geopolitic­ké dopady. Aby bylo zřejmé, že Trump není ruský pudl, vyzval jeho mluvčí zčistajasn­a Moskvu, aby vrátila Krym Ukrajině.

A nepostrádá to ani komiku. Trump včera odbyl obvinění, že chce být k Putinovi příliš shovívavý, zjevně ironickým tweetem „Rusko zabralo Krym za Obamovy vlády. Nebyl Obama vůči Rusku příliš měkký?“. Některá média ironii nepochopil­a a interpreto­vala to tak, že Trump zcela vážně obvinil Obamu ze slabošství vůči Rusku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia