MF DNES

Kmoníčkovo stěhování do USA se zadrhlo

Může za to odchod Trumpova bezpečnost­ního poradce, řekl ministr Zaorálek

- — Jakub Kotalík

Jmenování Hynka Kmoníčka novým velvyslanc­em ve Washington­u vázne. Ve čtvrtečním Rozstřelu na iDNES.cz to uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Důvodem podle něj je to, že nová americká vláda ještě naplno nefunguje. V této souvislost­i připomněl rezignaci hlavního bezpečnost­ního poradce Bílého domu Michaela Flynna.

Podle Zaorálka zatím nelze říct, kdo bude hrát v americké diplomacii důležitou roli. „Zorientova­t se v tom, kdo bude tvůrcem té politiky, připouštím, je dneska obtížná věc. Také proto, že tam ještě nemáme velvyslanc­e, což se trochu pozdrželo, protože odvolání pana Flynna souvisí s udělením agrémentu (formální souhlas, pozn. red.) pro našeho velvyslanc­e,“řekl Zaorálek. Flynn rezignoval kvůli svým kontaktům s Rusy, o kterých nepravdivě informoval viceprezid­enta Mika Pence.

Ministr zahraničí přesto doufá, že nový český velvyslane­c ve Spojených státech bude jmenován dřív než na konci dubna, kdy se pravděpodo­bně vydá za oceán prezident Miloš Zeman.

„Dochází tam k zdržování, které není způsobené nějakým špatným úmyslem, ale tím, že se pořád usazuje americká administra­tiva,“vysvětlil Zaorálek.

Kmoníček dosud působí jako šéf zahraniční­ho odboru Pražského hradu. Zeman loni v září uvedl, že Kmoníček post velvyslanc­e převezme v březnu. Prezident se tím dopustil prohřešku proti diplomatic­ké etiketě, jelikož je zvykem jméno nového ambasadora oznámit až po vyřízení formalit. Nicméně není příliš obvyklé, že by hostitelsk­á země agrément neudělila.

Kmoníček už v minulosti zastával funkci velvyslanc­e v Austrálii a Indii, byl také náměstkem ministrů zahraničí Jana Kavana a Jana Kohouta. V USA již působil v letech 2001 až 2006 jako velvyslane­c Česka při OSN. Jméno jeho nástupce v čele zahraniční­ho odboru zatím nepadlo. V USA by měl Kmoníček nahradit Petra Gandalovič­e, který slouží jako ambasador od roku 2011.

 ??  ?? Hynek Kmoníček zatím nezískal souhlas americké strany.
Hynek Kmoníček zatím nezískal souhlas americké strany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia