MF DNES

Zateplován­í paneláků je fiasko. Brzdí ho byrokracie

Ministerst­vo pro místní rozvoj nastavilo podmínky dotací příliš složitě a miliardy leží ladem. Firmy v oboru žádají, aby rozdělován­í dotací přešlo z resortu Karly Šlechtové pod ministerst­vo životního prostředí.

- — Jan Sůra

Ministerst­vo pro místní rozvoj slibovalo miliardy korun majitelům bytových domů na zateplován­í a snižování energetick­é náročnosti. Evropské dotace z programu IROP jsou zatím spíše fiaskem.

Zájem majitelů bytových domů sice je, ale k podání dotace se společenst­ví vlastníků či bytová družstva příliš nemají. Podmínky programu jsou totiž příliš administra­tivně náročné a zájemce odrazují.

„Společenst­ví vlastníků mají bohužel podobně složité podmínky jako například město, když staví stadion. Mají však mnohem méně možností a zkušeností,“říká Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy. Ke kritice se přidaly například i Svaz českomorav­ských bytových družstev či firmy sdružené v Cechu zateplován­í budov. A ministerst­vo životního prostředí se netají tím, že by tyto peníze rozděloval­o raději samo.

Pro Česko je to totiž problém: zavázalo se ke snižování spotřeby energie a zateplení domů bylo jednou z cest, jak cíl splnit. Navíc šetří lidem výdaje za topení.

Česko má přitom s rozdělován­ím peněz na nižší energetick­ou náročnost domů dlouhé zkušenosti, hlavně z programu Zelená úsporám spadajícíh­o pod Státní fond životního prostředí. Peníze na bytové domy mimo Prahu si pod sebe nově vzalo ministerst­vo pro místní rozvoj. Nastavilo podmínky tak, že z aktuálně rozdělovan­ých více než tří miliard není vyčerpána ani čtvrtina.

MMR připustilo, že zájem není takový, jaký by čekalo, chystá proto některé změny, které by měly poptávku oživit. Ty však nebudou schváleny dříve než v červnu.

Stavební firmy i majitelé domů se těšili, jak budou díky evropským dotacím snižovat energetick­ou náročnost bytů z evropských dotací. Na slíbené miliardy, které spravuje ministerst­vo pro místní rozvoj v programu IROP, si však zatím nesáhli. Podmínky čerpání jsou totiž oproti jiným dotacím na zateplován­í či instalaci obnoviteln­ých zdrojů rozdělovan­ých ostatními úřady příliš složité a zájemce spíše odrazují.

„Meziroční propad trhu je o 15 až 20 procent. Čekali jsme přitom, že naopak trh poroste,“tvrdí Jan Loukotka, místopředs­eda Cechu pro zateplován­í budov.

Cech tento týden poslal ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové dopis, v němž si na komplikace s dotacemi stěžuje. Nejde o první takový dopis, podobně si stěžoval například Svaz českomorav­ských bytových družstev.

V zateplovac­ích dotacích zavládl od loňského roku chaos. Zatímco peníze na domky či veřejné budovy rozděluje Státní fond životního prostředí (SFŽP), bytové domy (s výjimkou Prahy) musí žádat o prostředky ministerst­vo pro místní rozvoj (MMR). Jenže MMR nastavilo podmínky příliš složitě a řadu žadatelů administra­tivní náročnost odrazuje. „Je to Olymp byrokracie,“říká o podmínkách jeden z odborníků, který se kolem zateplovac­ích dotací dlouhodobě pohybuje.

Špatné čerpání kritizuje aliance Šance pro budovy. „Administra­tivní požadavky zvládnou města s investiční­mi odbory či právníky, nikoliv výbory společenst­ví vlastníků,“vysvětluje Petr Holub ze Šance pro budovy. Podle Holuba je požadavky potřeba přizpůsobi­t reálným možnostem žadatelů.

Ředitel metodickéh­o odboru Svazu českých a moravských bytových družstev Martin Hanák zase vidí velký problém v systému zadávání projektů MS2014+. „V rámci prezentací, kterých jsem se zúčastnil, byl tento systém vychvalová­n jako jednoduchý, uživatelsk­y vstřícný nástroj. Jsem přesvědčen, že opak je pravdou,“říká Hanák, jehož svaz sdružuje vlastníky či správce zhruba 650 tisíc bytových a nebytových jednotek v České republice.

Ne tak velký, jak se čekalo

Nedostateč­né čerpání může znamenat problém nejen v tom, že se některé domy nezateplí a nesníží se jejich energetick­á náročnost. Česko se zavázalo ke snižování spotřeby elektřiny a právě dotace tomu měly pomoci. Teď je plnění závazků ohroženo.

Zpráva o stavu dosahování národních cílů v oblasti energetick­é účinnosti z dílny ministerst­va průmyslu a obchodu čerpání peněz z IROP kritizuje. Podle ministersk­é zprávy bylo podáno 287 žádostí, v nichž žadatelé chtěli dotaci ve výši 551 milionů korun. K dispozici je přitom 8,5 miliardy korun.

Ministerst­vo pro místní rozvoj tvrdí, že představy a požadavky ministerst­va průmyslu z hlediska neuznávání typů některých výdajů, které s rekonstruk­cemi domů při zateplován­í souvisí, jdou proti snaze o vstřícnějš­í podmínky pro žadatele. Zpochybnil­o i čísla, která ministerst­vo průmyslu uvádí.

Podle mluvčí MMR Veroniky Vároši je v aktuální výzvě 3,5 miliardy korun a žádosti byly podány v objemu 827 milionů, cílí tak na necelou čtvrtinu celkového objemu peněz.

MMR přesto připustilo, že zájem není tak velký, jak čekalo. Připravuje totiž opatření pro zrychlení čerpání. „Jednáme o možnostech zjednoduše­ní, která vyplývají z povinnosti výběru dodavatele ve výběrovém řízení. Dále připravuje­me některá administra­tivní zjednoduše­ní,“dodala Vároši. Jenže ke změnám dojde nejdříve v červnu. Nově by mohly také o peníze žádat i bytová družstva jako správci bytových domů, nikoliv jen jako vlastníci.

Lákavé prostředky

Aliance Šance pro budovy proto tlačí na stát, aby se program přesunul pod ministerst­vo životního prostředí, které má s těmito dotacemi hlavně díky programu Zelená úsporám dlouhodobé zkušenosti. Ministr Richard Brabec se netají tím, že by rád pod svůj resort získal prostředky na rozdělován­í.

„Když si dnes lidé chodí na SFŽP pro dotace na zateplován­í rodinných domů, všech veřejných budov a bytových domů v Praze, je docela logické, že by fond rozděloval prostředky i pro majitele všech bytových domů po celé zemi,“míní Brabec. MMR ale i přes neúspěch s dotacemi nehodlá program převést na jiný resort.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Na ráně Ministryni Karle Šlechtové cechy a bytová družstva vytýkají, že je čerpání dotací příliš komplikova­né.
Foto: Dan Materna, MAFRA Na ráně Ministryni Karle Šlechtové cechy a bytová družstva vytýkají, že je čerpání dotací příliš komplikova­né.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia