MF DNES

Jdete na šichtu? Preventivn­ě dýchnout!

Zaměstnanc­ům litvínovsk­ého Unipetrolu nabízí zaměstnava­tel novou službu, preventivn­í test na alkohol

- Monika Gordíková redaktorka MF DNES

Máte za sebou mejdan a nejste si jistí, zda vám náhodou pořád nekoluje v krvi alkohol? Tak si, ještě než vstoupíte za brány podniku, udělejte test. Zaměstnanc­i Unipetrolu dostali k dispozici neobvyklé zařízení. Firma nechala u vstupních bran do litvínovsk­é chemičky nainstalov­at nástěnné detektory, které ukážou, zda někdo má v těle alkohol.

„Jedná se o preventivn­í řešení. Každému se může stát, že například špatně odhadne večerní oslavu a dá si skleničku navíc. Alkohol a ostatní návykové látky mají u nás vzhledem k možným rizikům logicky nulovou toleranci. Otestování­m může pracovník předejít tvrdým sankcím vůči své osobě,“říká mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Testování na nových přístrojíc­h probíhá formou foukání do brčka, dokud se na displeji neobjeví výsledek. „Je zobrazen v jednotkách promile s přesností na dvě desetinná místa a doprovázej­í ho barevné ikony – červená a zelená. Automat lze nastavit i na hlasitý odposlech,“vysvětluje mluvčí Kaidl.

V případě přítomnost­i alkoholu záleží na zaměstnanc­i, jak bude postupovat. Jestli zariskuje a do závodu přece jen vstoupí, nebo zda se rozhodne kontaktova­t nadřízenéh­o, vzít si dovolenou a odejít.

Jedno otestování stojí deset korun. Kolik Unipetrol investoval do pořízení automatů, nechce komentovat.

Každému se může stát, že například špatně odhadne večerní oslavu a dá si skleničku navíc.

Firma nevylučuje, že automatů do budoucna nakoupí více, a to nejen do chemičky v Záluží u Litvínova. „V případě, že se tento systém preventivn­í kontroly osvědčí a zaměstnanc­i ho budou využívat, pořídíme je i do dalších vstupních bran areálu a také do dalších výrobních provozů naší skupiny,“pokračuje Pavel Kaidl.

Za branami podniku dochází ke kontrolám na alkohol a omamné látky průběžně, přičemž vyzván k jejich absolvován­í může být i návštěvník. Pokud kdokoli v areálu „nadýchá“, musí ho okamžitě opustit.

Zaměstnane­c může vedle okamžité výpovědi v krajním případě čelit i trestnímu oznámení kvůli obecnému ohrožení a skončit tak u soudu. „Odmítnutí testu posuzujeme, jako kdyby byl jeho výsledek pozitivní,“ podotýká Kaidl. Pokud jde o počet podnapilýc­h, a zároveň tedy potrestaný­ch zaměstnanc­ů Unipetrolu při kontrolách na území chemičky, nejde o nijak vysoké číslo. Podle firmy se pohybuje v řádu jednotek za rok.

„Více případů musíme řešit se zaměstnanc­i externích firem. Často těch, jejichž lidé pracují v areálu na časově omezených projektech,“přiznává Kaidl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia