MF DNES

Zemanův boj o Šumavu

Prezident Zeman bude lobbovat ve Sněmovně za změny v zákoně o ochraně přírody. Pomáhá mu i poslanec ODS, šancí přesto moc nemá.

- Vojtěch Srnka Ondřej Leinert

Je to střet dvou pohledů na to, jak chránit území v národních parcích. A v hlavní roli je Šumava. Už v úterý poslanci rozhodnou, který zvítězí.

Jeden pohled říká, že určitá území národních parků mají zůstat zcela bez zásahů člověka. Má se zamezit výsadbě nových stromů, těžbě dříví nebo tomu, aby se na místech stavělo. Právě to má zajistit vládní novela zákona o ochraně přírody, kterou loni ve Sněmovně prosadil ministr pro životní prostředí Richard Brabec z ANO.

Proti se však postavili starostové některých šumavských obcí a senátoři, kteří tvrdí, že zákon zabrání nejen rozvoji obcí, ale i prosté údržbě lesů. A tak minulý měsíc v Senátu schválili vlastní verzi zákona, která získala i výrazného podporovat­ele v podobě prezidenta Miloše Zemana.

Ten přijde v úterý do Sněmovny poslance přesvědčit, aby podpořili senátní verzi. Na svoji chvíli se pečlivě připravuje, hradní kancelář kvůli jeho vystoupení oslovila mimo jiné bývalého jihočeskéh­o hejtmana a současného poslance ODS Jana Zahradníka.

„Byl jsem osloven, abych jim sepsal svůj pohled na věc. A nebyl jsem sám. Pan prezident si jistě vyžádal i další názory,“říká Zahradník. Zemanovi mimo jiné napsal, že vládní verze zákona je vítězstvím ekologický­ch aktivistů a že pro zachování údržby národních parků je potřeba, aby byla přijata ta, kterou schválili senátoři.

„Ale jak znám pana prezidenta, nenechá se při svých vystoupení­ch řídit žádnými podklady. Vždycky vystupuje spatra,“netroufá si Zahradník odhadnout, zda jeho argumenty z úst prezidenta ve Sněmovně zazní.

Ústavní většina se spíš neotřese

Prezidento­vy šance na úspěch přesto nejsou velké. Vládní verzi totiž poslanci schválili opravdu výraznou většinou 121 hlasů.

A senátní verze pak může u poslanců narazit kvůli problemati­cké pasáži, která staví ochranu přírody a rozvoj obcí na stejnou úroveň. To by se podle kritiků mohlo stát důvodem řady soudních sporů s nejasným výsledkem. Předloha kvůli tomu odrazuje i Zemanovy možné spojence. Mezi nimi je nejpočetně­jší klub komunistic­kých poslanců. Většina jeho členů se v prosinci při hlasování zdržela a pět jich dokonce bylo proti.

„Senátní verzi rozhodně nepodpořím­e,“říká stínová ministryně životního prostředí KSČM Marie Pěnčíková, což potvrzuje i předseda poslanecké­ho klubu Pavel Kováčik.

Byť u komunistů rozhodnuto definitivn­ě není, Pěnčíková avizuje, že bude hlasovat pro konkurenčn­í předlohu a to samé doporučí prý i svým kolegům. Zemanovi tak zřejmě zbudou jen poslanci ODS, kteří Brabcův návrh kritizují od začátku.

Pomocník Zahradník

„Vždycky jsem měl v těchto aktivitách stoprocent­ní podporu ODS a věřím v ni i teď,“říká Zahradník. Ten spoléhá na to, že poslance by mohly obměkčit postoje šumavských obcí a zastupitel­stev obou krajů, na jejichž území Šumava leží: Jihočeskéh­o a Plzeňského. V Jihočeském, kde jsou v koalici i dvě nejsilnějš­í vládní strany, ČSSD a ANO, dokonce zastupitel­stvo vyzvalo „svoje“poslance, aby podpořili verzi zákona schválenou senátory.

„Každému poslanci před úterní schůzí dáme taky na stůl brožuru, která vyvrací omyly a pověry týkající se senátní verze zákona,“slibuje Zahradník. Koaliční poslanci však tvrdí, že je to nerozhází.

„Plánujeme samozřejmě podpořit návrh našeho ministra Brabce,“ avizuje šéf poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek, kterého doplňuje předseda klubu TOP 09 František Laudát, podle nějž jsou poslanci TOP 09 velmi tvrdě pro vládní variantu. Podobně mluví Jiří Mihola z KDU-ČSL.

V rámci ČSSD pak podporu k přehlasová­ní prezidenta shání šéf sněmovního výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch. „Říct, že ten senátní návrh prakticky zruší národní parky, není vzdáleno pravdě. Zbyla by z nich jen skořápka s logem,“vysvětluje jeden z argumentů, jimiž své spolustran­íky šikuje.

Opírá se přitom třeba o dva otevřené dopisy. Jeden sepsali ředitelé všech čtyř národních parků a žádají v něm poslance, aby podpořili vládní verzi proti senátní. „Senátní verze novely bohužel narušuje samotnou podstatu pojmu národní park, když z nich navrhuje udělat jakési regionální rozvojové agentury,“píší.

Druhý dala dohromady pětice starostů šumavských obcí, aby tak prý ukázali alternativ­ní názory vůči hlasu starosty Modravy Antonína Schuberta, který ze Šumavy zaznívá nejčastěji. „Dejte svým rozhodnutí­m šanci přírodě alespoň někde existovat bez zásahu člověka,“vyzývají poslance.

Asi i proto je Böhnisch při vypočítává­ní podpory vládní verze optimistic­ký. „Očekávám, že proti předloze schválené Sněmovnou bude hlasovat maximálně pět nebo šest poslanců ČSSD,“říká.

Podle hlavních aktérů připravova­né bitvy prezident o nízké podpoře ví. Nejspíš i proto se na setkání s hejtmany, které se tento týden odehrálo, nechal opět slyšet, že bude zákon v případě svého neúspěchu vetovat. Tím totiž získá minimálně další měsíc, aby na svou stranu přetáhl další poslance.

 ??  ??
 ?? Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA ?? Letecký snímek části Národního parku Šumava, konkrétně jde o Chalupskou slať.
Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA Letecký snímek části Národního parku Šumava, konkrétně jde o Chalupskou slať.
 ?? FOTO: Ladislav Němec, MAFRA ?? Vlci Před dvěma lety do obory Národního parku Šumava nedaleko Prášil vypustili pár vlků. Samec byl z plzeňské zoo a vlčice byla dovezena z Bayerwald-Tierpark v německém Lohbergu.
FOTO: Ladislav Němec, MAFRA Vlci Před dvěma lety do obory Národního parku Šumava nedaleko Prášil vypustili pár vlků. Samec byl z plzeňské zoo a vlčice byla dovezena z Bayerwald-Tierpark v německém Lohbergu.
 ??  ??
 ??  ?? Zákon Miloš Zeman je pro verzi zákona, která by uvolnila ruce těm, kteří chtějí stavět nejen v šumavském národním parku. 2x foto: MAFRA
Zákon Miloš Zeman je pro verzi zákona, která by uvolnila ruce těm, kteří chtějí stavět nejen v šumavském národním parku. 2x foto: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia