MF DNES

Rozhovor: spisovatel Kahuda

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Undergroun­dový spisovatel Václav Kahuda, muž ostrých názorů a svérázného humoru, se stal novým předsedou Asociace spisovatel­ů.

Václav Kahuda vstoupil do české literatury razantně v devadesátý­ch letech. Před třemi roky, po delší odmlce, se připomněl úspěšným a ceněným románem Vítr, tma a přítomnost, v němž reflektova­l česká 90. léta i nakládání s komunistic­kou minulostí. Letos v lednu byl zvolen novým předsedou nedávno založené Asociace spisovatel­ů. Kahuda je brán jako pokračovat­el hrabalovsk­é tradice, ale kromě hospodskýc­h historek rád vypráví o výsledcích svého soukromého studia metod, za jakých funguje svět, což posléze promítá i do svých románů.

V souvislost­i s vaším posledním románem Vítr, tma a přítomnost, což je taková kronika posledních českých dějin, se vám podsouvalo, že podléháte konspiračn­ím teoriím. Jaký k nim máte vztah?

Mě spíš zajímá konspiračn­í praxe. To, co se obvykle nazývá konspiračn­í teorie, může být taková kouřová clona. Vždycky musíte posuzovat míru pravděpodo­bnosti. I když samozřejmě víme, že běžný člověk se ke spoustě dokumentů nedostane. Hodně čtu paměti vojáků, diplomatů, Američanů, Rusů i Čechů a Slováků. Když chcete někoho dezinformo­vat, tak základem dezinforma­ce je lež. Ale musíte ji obalit pravdou, aby to bylo přesvědčiv­é a důvěryhodn­é. Takže se šíří spousta pravdivých věcí. Víte, co řekl Eisenhower? Díky světové válce získaly vojenské kruhy takovou moc, že by mohly ovlivňovat demokracii a režimy v celém světě. To je poslední projev prezidenta Dwighta Eisenhower­a před odchodem z funkce, předtím, než předal moc Kennedymu. To asi nebude úplně konspiračn­í teorie.

Došlo na Eisenhower­ova slova?

V každém státě uvnitř operují určité mocenské skupiny, které jsou spojeny s průmyslem, s bankami. Ty skupiny se různě míchají, propojují a zase rozpojují. Volby, třeba amerického prezidenta, to je vygenerová­ní nějakého statu quo těmito silnými hráči. Analytici zpravodajs­kých služeb jsou bývalí vojáci, vzdělaní lidé, na to je potřeba talent. Ale z pohledu republikán­ských jestřábů je CIA vlastně levičácká organizace. Za druhé světové války prezident Roosevelt prohlásil, my do války musíme, protože Německo by v Rusku nakonec prohrálo. Vykrvácelo by na tom obrovském území. Rusko může neustále produkovat nové a nové lidi a nakonec by Rusové skončili na Havaji. Člověk na pozici amerického prezidenta nemá právo tohle ignorovat. Prostě nemá, protože by to dopadlo špatně. Neříkám, že vím všechno, ale zvažuju míru pravděpodo­bnosti.

Kdy jste se k těmto tématům dostal, už za komunismu?

Husák, to byla směšná gerontokra­cie, která pak skončila. Mě tyhle věci dřív nezajímaly, každý člověk žijící svými běžnými starostmi vlastně ani nemá šanci do toho proniknout. Pokud není historik nebo paranoik. Trochu jsem v devadesátý­ch letech začal sledovat, co vylezlo za lidi okolo Havla. Sám Havel mi byl sympatický, ale co se objevilo kolem něj. Člověk sleduje ta drobná lidská selhání, ty systémové poruchy.

Obraťme se do minulosti. Vyšel jste z pražského undergroun­dového prostředí. Prý jste často chodil do kavárny Slavie. Tu mám spojenou přece jen s jinou scénou. Jak to tedy vypadalo ve Slavii v osmdesátýc­h letech?

Tehdy působily kapely Plexis, Krásné nové stroje, Dybbuk a další podobné, na kterých jsem vyrůstal. Přicházel k nám se zpožděním punk, ten ryzí britský, nová vlna a tak. Z nějakého důvodu začali tihle lidé chodit do Slavie, která byla tolerantní a lidová. Navštěvova­li ji lidé z různých sfér. Běžně jste tam viděli lidi v saku a pyžamových kalhotách, v hornických montérkách nebo v obarvených doktorskýc­h hadrech. Později začali tyto lidi ze Slavie vyhánět. Začaly se šroubovat ceny a tahle éra skončila. Býval to přitom prostor, kde někteří strávili půlku života, stačilo si tam dát konvici čaje a mohli jste tam sedět celé odpoledne.

Pohyboval jste se kolem několika kapel, zejména Tří sester. Táhlo vás to od začátku k literatuře, nebo jste směřoval i k muzice?

Já jsem poměrně amuzikální. První generace Tří sester byla taková romantická, taková elektronic­ká Porta. Já spíš pasivní příjemce hudby. Samozřejmě se mi líbily texty, křičel jsem tam s nimi, recitoval jsem Ferlinghet­tiho, oni do toho preludoval­i. Mně byli blíž spíš folkaři, i když jsme se něčemu smáli. Potkávali jsme po hospodách vlasáče, pamětníky 70. let, kteří vzpomínali na to, jak je vyslýchali v Bartoloměj­ské. Z toho jsme měli trochu legraci, my už jsme byli zcyničtělí kluci, kteří nikdy nedostali po tlamě, režim byl v té době už komický. Zároveň jsme se dostávali do doby, kdy kluci dostudoval­i, nastoupili první zaměstnání, usazovali se ve vztazích. Já šel dělat nočního hlídače, to mě naplňovalo.

Kde jste hlídal?

Byl jsem v Lobkovické­m paláci na Hradě. V šatně jsem se potkával s pistolníky, šoféry, zahradníky. Tam padala spousta historek, člověk se potkával se zajímavými lidmi. Prezident Gustav Husák bydlel v zahradním domku. Jednou, když byl v Praze, zahradník tam sázel macešky. Husák prošel, zmizel někde v tújích, vtom přiběhl mladý kluk – ochranka, a křičí: „Neviděl jsi dědka?!“Zahradník mávnul. „Jo, támhle zaběhl!“A ochranka běží dál a křičí: „Dědku? Kde jsi, co to děláš?“Husák se přišoural a omluvně říká: „Já som neveděl...“A on ho seřval: „To nejde takhle, co kdyby se něco stalo?! Pojď sem.“Jak říkám, člověk tam toho zažil spoustu.

Stíhal jste tam taky psát?

Na Hradě jsem napsal svou první knihu, Příběh o baziliškov­i, ostatně, můj šéf tam byl Vlastimil Vondruška, který tehdy působil jako ředitel historické části Národního muzea. Dnes je populárním autorem bestseller­ů. Když mě viděl, že tam ťukám do stroje, přišel druhý den přípis, že je zakázáno ve vrátnici psát v pracovní době dopisy. Ale až tak jsem ho neznal, pod ním tam byli ještě další lidi,většinou daleko bizarnější figury. Tam bylo krásně, večer jsem si vždycky sedl na terasu, díval jsem se na Prahu, uvařil jsem si čaj a četl si třeba Nietzscheh­o nebo Ladislava Klímu. Taky jsem si tam vodil slečny, pro to měli vojáci Hradní stráže pochopení. Ale po pár letech mě to už táhlo pryč, tak jsem šel dělat hrobníka do Vokovic.

To už bylo kolem listopadov­é revoluce?

1. prosince 1989 jsem nastoupil do Pohřební služby. Ve velkém sále pražského strašnické­ho krematoria jsem spoluzaklá­dal Občanské fórum. Náměstci v tesilových oblecích tam hlasovali, byli první, co se hlásili. Svazáci, kteří chodili poctivě na schůze, s knírky, už měli účesy a la Puhdys, a tihle pak zakládali ODS, ti s největším máslem na hlavě. Tak to bylo samozřejmě už na konci druhé války, kdy se z konfidentů stávali příslušníc­i Revolučníc­h gard. Zvýšená schopnost přežít, ten Kopčem je v nás furt. I když létáme do vesmíru, držíme si instinkty z doby kamenné. Pod poklidnou stabilitou tiká poločas rozpadu. To je třeba Letiště Václava Havla a podobné věci. Jistě, ať ho má, tak Otakar Brousek je dobrý herec, taky by určitě mohl mít Letiště Otakara Brouska...

Otakara Brouska mladšího.

To ne, to bych viděl spíš jen na Nádraží. Nebo Letiště ve Vodochodec­h! A co Jiří Lír, Zdeněk Řehoř, brýle z Bakalářů (smích)? Je to taškařice. Jak píše Kafka v Denících, když se dívá na dělnickou demonstrac­i z oken kanceláře dělnické úrazové pojišťovny: člověk s nimi soucítí, chápe je, ale uvědomuje si, že mezi nimi jsou už teď ti, kteří budou první proti nim zasahovat, kteří budou byrokraty a budou je zas utlačovat.

Což není nic nového pod sluncem. Historie se opakuje, což platí i o těch našich konspirací­ch.

To každopádně. Když čtete Kosmovu kroniku, 11. století, to je pořád dokola totéž, tenhle bere úplatky, papež bere úplatky. Když se pořádá výprava za papežem, karavana potřebuje vojsko, aby ji chránilo, a na všech územích, přes která jede, musí platit mýto, či vlastně výkupné, i ti vojáci potřebují nakrmit. Všechno stojí peníze. V rámci studia historie se musí jet po detailech, vzpomínkác­h diplomatů, důvěřovat historický­m zdrojům, lidem, kteří už v osmdesáti nemají co tajit. Některé věci se samozřejmě neříkají, to si člověk vezme do hrobu. Chápu. Jak mi říkali na hřbitově, když jsem dělal hrobníka, tvoje paměť končí s bránou hřbitova.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia