MF DNES

Sobotka zdrsněl, bojí se oslabení uvnitř ČSSD

Šéf sociální demokracie mění styl, potřebuje mobilizova­t straníky i voliče

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Premiér Sobotka se učí nové roli. Z diplomata, který se nenechá vyprovokov­at a jemuž byl vždy bližší úřednický styl, má teď být sebevědomý předseda, který dovede ČSSD i po příštích volbách do vlády.

Za změnou však nestojí jen reakce na vystupován­í ministra financí Andreje Babiše z ANO, o němž Sobotka napsal, že nákupem dluhopisů „ojebal český stát“. Hlavním důvodem je podle hlasů ze Sobotkova okolí situace uvnitř strany.

„Zatímco první tři roky bylo cílem hlavně držet vládu pohromadě, teď se mnohem víc dostává do popředí vnitrostra­nická politika. Jde o to, mobilizova­t členskou základnu i voliče,“přiznává jeden z nejmenovan­ých Sobotkovýc­h spolupraco­vníků. „Může to souviset s atmosférou před sjezdem. Má se rozhodovat o budoucnost­i a personálií­ch. A samozřejmě to bude lépe fungovat, když vedení bude vystupovat razantněji,“všímá si pak místopředs­eda ČSSD Jan Hamáček.

Sobotka vycítil, že i když nemá při kandidatuř­e na post předsedy ČSSD soupeře, hrozí, že získá slabý mandát. To by mohlo způsobit, že delegáti mu do vedení navolí lidi, se kterými nebude chtít spolupraco­vat, a straníci pak spíš než volební kampaní budou žít stranickým­i spory.

Premiér potřebuje pravý opak: spolustran­íky sjednotit, aby do voleb přes zatím nepříznivě se vyvíjející průzkumy nešli s poraženeck­ou náladou. A také, aby do voleb šli bez pragmatick­é úvahy, že teď sice předsedu podpoří, ale po volbách si najdou nového. Sobotka se obává, že by se této role mohl zhostit jeho kritik, jihočeský hejtman Jiří Zimola. I vůči němu tak premiér zostřil, označil ho za „Babišovu loutku“.

Rozpačitý motivátor

Změnu poznalo i širší vedení strany na posledním uzavřeném jednání v pražském hotelu Olšanka. Sobotka spolustran­íky překvapil motivačním projevem, kterým se je snažil vyburcovat, aby s ním šli k vítězství do voleb a že strana v souboji s hnutím ANO není outsiderem.

„Chtěl lidi zvednout. Ale bylo vidět, že se v tom ještě moc necítí. V projevu měl pomlky, kdy čekal, že lidi zatleskají, místo toho bylo ticho,“popisuje jeden z účastníků.

Spokojený zatím Sobotka nemůže být zcela ani s tím, jak zatím dopadá jeho snaha víc tlačit na tradiční témata ČSSD. Právě nedostatek této snahy mu loni po neúspěchu v krajských volbách vnitrostra­nická opozice vyčetla. Zatímco politický tlak na provozovat­ele prodejen Albert pomohl ke zvýšení platů zaměstnanc­ů, neúčinný je na mobilní operátory. Sobotkovu pozici v tomto ohledu zkomplikov­al svými vyjádřením­i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek s náměstkem Lubomírem Bokšteflem. „Premiéra to hodně naštvalo, celou dobu za to téma bojuje a pak přijde nějaký náměstek a řekne, že kdo chce levnější ceny, ať jede do Polska. S Mládkem si taky hodně ostře promluvil,“tvrdí další Sobotkův spolupraco­vník.

Ministra prý premiér neodvolal jen proto, že už se blíží volby a nechce riskovat, že by změna v úřadu ohrozila přijetí novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch. O tu jde totiž především.

Body z drsného stylu

Jinak však Sobotka se změnou stylu, alespoň podle spolustran­íků, boduje. „Jako volební manažer jsem za tu proměnu rád. A podle reakcí, které mám, to vypadá, že mu lidé začínají rozumět,“říká poslanec Jan Birke, který hodlá na sjezdu ČSSD kandidovat do nejužšího vedení strany. Osvědčil se prý i ostrý výpad proti Babišovi. „Je jasné, že to bylo naprosto výjimečné, že takto náš předseda běžně nemluví. Kdyby takto začal vystupovat každý týden, minulo by se to účinkem. Ale jednou za čas to může fungovat, na sociálních sítích to sdílelo asi dvanáctkrá­t víc lidí než jiné premiérovy příspěvky,“pochvaluje si jeden z členů ČSSD.

„Teď už není čas na diplomatic­ký jazyk. Je osm měsíců do voleb a jde o hodně,“přiznal Sobotka Hospodářsk­ým novinám.

V kampani, na kterou se ČSSD hodlá zaměřit po sjezdu, však podle hlasů ze strany nebude souboj s Babišem hlavním tématem. Místo hesla „Stát není firma“, kterým se ČSSD vymezovala proti šéfovi hnutí ANO loni na jaře, chce strana letos razit vlastní vize. „Předseda nepotřebuj­e jít do střetu s Babišem, potřebuje zvednout členskou základnu a naše voliče,“zní z vedení ČSSD. První Sobotkův cíl tak je výrazně uspět na sjezdu.

 ?? Foto: Tomáš Hájek, MAFRA ??
Foto: Tomáš Hájek, MAFRA
 ?? Foto: Unipetrol ?? Jste opilí? Měření alkoholu u zaměstnanc­ů.
Foto: Unipetrol Jste opilí? Měření alkoholu u zaměstnanc­ů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia