MF DNES

Může v Indonésii vládnout muslimům čínský křesťan?

Volby guvernéra Jakarty naznačují: ve čtvrté nejlidnatě­jší zemi světa sílí radikální islám.

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Indonésii

Vyhráli jsme, ale málo, mohl si říci současný guvernér Jakarty Basuki Tjahaja Purnama, známý jako Ahok, po zveřejnění volebních výsledků. Přisoudily mu necelých třiačtyřic­et procent. O obhajobu svého mandátu se tak bude muset pokusit znovu ve druhém kole guvernérsk­ých voleb.

Na nynější guvernérsk­é volby je upřena nevídaná pozornost. Jejich výsledek totiž naznačí, zda v Indonésii, nejlidnatě­jší muslimské zemi planety, opravdu narůstá vliv radikálníh­o islámu.

Ahok se od svých soupeřů významně nelišil svým majetkem, který činí v přepočtu asi padesát milionů korun. Ale v kolonce náboženstv­í stálo u jeho jména – křesťan. Jako etnický Číňan má jakartský guvernér hned dvojnásobn­ou nevýhodu – křesťané tvoří ve dvěstěpade­sátimilion­ové Indonésii pouze deset procent obyvatel, etničtí Číňané pak pouhé jedno procento. Indonésie sice bývá vydávána za příklad tolerantní­ho etnického a náboženské­ho soužití, vedle islámu je zde oficiálně uznáváno pět dalších vyznání a žijí zde stovky různých etnik, přesto se náboženstv­í stalo středobode­m celé guvernérsk­é kampaně.

Zatímco tři televizní předvolebn­í debaty se ještě odehrávaly v rámci indonéské uměřenosti, tak vzdálené duelům západního stylu, v zákulisí se o úspěch bojuje s nemenší mírou pragmatičn­osti.

Hra s islámskou kartou

A tak Anies Baswedan, bývalý studentský aktivista z časů diktátora Suharta, který se s Ahokem utká ve druhém kole, razantně rozehrává muslimskou kartu. Dokonce se i setkal se členy nekompromi­sní Fronty obrany islámu (FPI).

Tato radikální organizace usiluje o zavedení islámského práva šaría a její rostoucí přítomnost na veřejnosti vyvolává obavy, jakou cestou by se Indonésie mohla vydat. Právě vůdce FPI Habíb Muhammad stojí za nejtvrdším úderem, který Ahok v této předvolebn­í kampani inkasoval. Namísto aby se soustředil na svoji strategii, tráví dosavadní jakartský guvernér čas v soudní síni kvůli údajné urážce islámu. Ačkoli žádný ze svědků údajný urážlivý výrok osobně neslyšel, Ahok stále čelí reálné hrozbě trestu vězení až ve výši pěti let.

Jen chabou útěchou mu může být fakt, že samotný šéf FPI nyní ochutnává vlastní medicínu, když se na něj sype jedno obvinění za druhým, od urážky křesťanstv­í po pornografi­i. Islámská karta však nepochybně u části voličů zabrala. „Ahoka jsem dříve podporoval­a, ale poté, co urazil islám, již nemohu,“uvedla třeba moje známá Anna Farida.

Poté, co Ahok nepřesáhl padesátipr­ocentní hranici zaručující vítězství již v prvním kole, očekává se, že v opakované volbě se proti němu postaví i voliči třetího z kandidátů. Neboť, jak při posledních modlitbách před volbami zaznělo z největší mešity Istiqlal: „Budeme jednotně hlasovat pro muslimskéh­o lídra a Jakarta bude náboženský­m městem“. Právě toho se však mnoho Indonésanů bojí.

 ?? Foto: Pavel Zvolánek ?? Volím křesťana Tato žena dala v prvním kole hlas dosavadním­u guvernéru Ahokovi.
Foto: Pavel Zvolánek Volím křesťana Tato žena dala v prvním kole hlas dosavadním­u guvernéru Ahokovi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia