MF DNES

Vězení Alcaçuz – místo, kam se dozorci bojí vkročit

-

Kcelám ve vězení Alcaçuz v severových­odní Brazílii se dozorci téměř dva roky neodvážili přiblížit. Měli k tomu dobrý důvod – na zhruba 1 550 vězňů, jejichž gangy posílají trestancům prostředni­ctvím tunelů pistole, nože, telefony a mnoho jiných věcí, totiž dohlíží jen 12 dozorců.

Vězením Alcaçuz v polovině ledna otřásla vzpoura, při níž zemřelo 26 vězňů. Asi 50 dalším se podařilo uprchnout. Úřady však stále nemají situaci zcela pod kontrolou.

„Stát tu ztratil kontrolu,“řekla krátce po vzpouře dozorkyně věznice Alcaçuz Vilma Batistová. „Nad všemi budovami komplexu teď mají moc vězni,“dodala.

Od vzpour v březnu 2015 se podle Batistové dozorci do některých částí vězeňského komplexu Alcaçuz vstoupit neodvážili. Některé strážní věže se používat nesmějí, protože jsou v naprosto dezolátním stavu. Vězení nedisponuj­e žádnými rentgeny ke kontrole návštěv a zařízení, které má kontrolova­t jídlo, je často rozbité.

Pod vládou gangů

Brazilské úřady přiznaly, že se Alcaçuz už zachránit nedá. Vězení se zavře. Než se tak ale stane, musejí být k dispozici tři vězení, kam se vězni přemístí. Do té doby Alcaçuz zajistí pohotovost­ní síly, jejichž úkolem bude obnovit pořádek a poničenou budovu alespoň zčásti opravit. Dveře cel byly zničeny už před lednovou vzpourou. Dozorci situaci řešili tak, že pouze zamykali místnost s celami, ale ne cely jako takové. Do této místnosti pak vstupovali jen zřídka, většinou za pomoci vojáků.

Vězení Alcaçuz je rozděleno mezi gangy. Každou noc několik vězňů ve své části komplexu dohlíží na to, aby se spící členové jejich gangu nestali terčem útoku nepřátelsk­é skupiny. Vězni si už stěžovali na nedostatek lékařské péče a právního zastoupení. Několika pobodaným a postřelený­m se podle jejich příbuzných nedostalo ošetření.

Od lednové vzpoury se vězni v Alcaçuz pohybují ještě volněji. Dozorci se pouze starají o to, aby z komplexu neuprchli, a občas zakročí kvůli potyčkám. Často se jim ale nepodaří zraněné vězně zachránit a nezbývá jim nic jiného než opatrně poslat pro oběť nosítka.

Základní služby Alcaçuz sice neposkytuj­e, ale lze tam najít snad cokoliv jiného. Během nedávných policejníc­h razií byly objeveny pistole, různé druhy nábojů, drogy, nože či telefony. Vzhledem k tomu, že vězení je postaveno na písku, ke kopání tunelů tam není zapotřebí ani lopata. Úřady objevily nejméně čtyři tunely.

„Máme tu vše včetně psů,“vychloubal se jeden vězeň, který si odpykává trest za ozbrojenou loupež. Stejně tak jako ostatní nechtěl být jmenován.

Ugrilovaný spoluvězeň

V lednu otřáslo vězením násilí mezi znepřátele­nými gangy, které vyústilo v sérii brutálních vražd. Člen jednoho gangu si například ugriloval a snědl části těla spoluvězně, kterého zabil.

Politolog specializu­jící se na konflikt a kriminalit­u v Latinské Americe Benjamin Lessing se domnívá, že začíná celostátní válka mezi gangy o moc nad vězeními.Zpráva brazilskéh­o ministerst­va spravedlno­sti vydaná v roce 2014 uváděla, že v brazilskýc­h vězeních bylo 620 000 osob (asi polovina z nich čekala na soud), přičemž bezpečná kapacita věznic je celkem asi pro 370 000 osob. Bezplatnéh­o právního poradenstv­í je nedostatek a soudy se mnohdy táhnou až několik let.

Se zpřísněním drogových zákonů se za mřížemi ocitlo ještě více osob. Brazilský prezident Michel Temer slíbil, že bude vybudováno asi 30 nových věznic. Ani to by však k vyřešení současné krize nestačilo. Třicet vězení by mělo kapacitu pro 25 000 lidí. „Víc vězení znamená víc vězňů a silnější gangy,“soudí ale Karina Biondiová, autorka knihy o životě v brazilskýc­h věznicích. (ČTK/AP)

 ?? Foto: ČTK ?? Věznice je naše Při vzpouře se vězni dostali i na střechu Alcaçuzu. Dodnes vězení není plně pod kontrolou dozorců.
Foto: ČTK Věznice je naše Při vzpouře se vězni dostali i na střechu Alcaçuzu. Dodnes vězení není plně pod kontrolou dozorců.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Střety gangů Členové gangů se střetli i na dvoře věznice. Na snímku házejí kameny a zapalují ohně, došlo však i k masakrům.
Foto: Profimedia.cz Střety gangů Členové gangů se střetli i na dvoře věznice. Na snímku házejí kameny a zapalují ohně, došlo však i k masakrům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia