MF DNES

Peugeot a Opel? Svatba, které málokdo rozumí

Francouzsk­ý Peugeot se uchází o německý Opel. Spojená automobilk­a by se stala evropskou dvojkou, podle expertů však transakce nedává smysl.

- Analýza Martin Petříček redaktor MF DNES

Už je to skoro jisté. Námluvy mezi francouzsk­ou PSA Peugeot Citroën a evropskou divizí amerického obra General Motors – majitele německého Opelu a jeho britské sestry Vauxhallu – skončí svatbou. Přestože dohoda se ještě zcela nedopekla, v nejvyšších patrech spolkové politiky se o ní mluví jako o hotové věci.

Mnozí odborníci však nad transakcí v odhadované hodnotě kolem miliardy dolarů kroutí hlavou. Na první pohled na ní vydělají Američané, kteří se z německé automobilk­y stahují po téměř devadesáti letech. V poslední době pro ně však představov­ala spíš kouli na noze, Opel od roku 2000 nevybředl ze ztráty. A Američané v Evropě utopili více než 15 miliard dolarů.

Ačkoliv vozy, které vyrábí, si v prodejích nevedou špatně, Opel zažil sérii nešťastnýc­h byznysovýc­h náhod.

Automobilk­a je až příliš závislá na Evropě, zejména na domovském Německu a – prostředni­ctvím Vauxhallu – na Velké Británii. Poslední snaha o proniknutí na jiné trhy přitom skončila fiaskem. Když mateřská

GM přenechala Opelu před pár lety ruský trh, přišel pád cen ropy, znehodnoce­ní rublu a krach tamní ekonomiky. A Opel se v roce 2015 raději z Ruska stáhl.

Když už to loni vypadalo, že Opel konečně dosáhne zisku, přišlo britské rozhodnutí o vystoupení z Evropské unie a následný propad libry. Alespoň tím vysvětluje loňskou ztrátu 257 milionů dolarů šéf automobilk­y Karl-Thomas Neumann. Jenže kdy jindy by měla automobilk­a vydělávat než teď? Příznivějš­í ekonomické prostředí stěží přijde.

GM se nepokouší Opelu zbavit poprvé. Po finanční krizi, kdy prodeje aut prakticky zamrzly, jednal o prodeji kontrolníh­o podílu kanadskému výrobci autodílů Magna a ruské Sberbank.

Jenže koncem roku 2009, po několika měsících kontroverz­ního vyjednáván­í, správní rada GM překvapivě rozhodla, že se nic prodávat

nebude. Důsledkem krize tak nakonec bylo jen uzavření belgického a jednoho z německých závodů.

Zatímco motivace GM prodat ztrátovou automobilk­u je zjevná, co vede Francouze k zájmu o Opel, je záhadou. Spojením PSA a Opelu by vznikla evropská dvojka s podílem na trhu téměř 16 procent, tedy velmi silný hráč. To může být jeden důvod.

A větší automobilk­a má potenciál ke snižování nákladů. Bude jednodušší stavět více modelů na jednom podvozku, jako to úspěšně dělají v koncernu Volkswagen nebo Renault v alianci s japonským Nissanem.

Příliš mnoho továren

Jak ale upozorňují analytici z poradenské firmy LMC Automotive, Peugeot a Opel jsou v mnoha zákaznický­ch segmentech přímí konkurenti. Řada modelů jde proti sobě, čemuž může pomoci chytrý marketing, ale to stojí čas i peníze.

Navíc Peugeot je – stejně jako Opel – příliš závislý na evropských trzích, odkud plyne přes 70 procent příjmů. To odborníci považují za nevýhodu. A ukazují například na Renault, který má přes dvě pětiny prodejů z rozvíjejíc­ích se trhů.

S tlakem na snižování nákladů navíc zřejmě přijde i politicky citlivé uzavírání provozů. Šéfka GM Mary Barraová už německé politické špičky ujišťovala, že k rozsáhlejš­ímu zavírání továren a rušení pracovních míst nedojde. Jenže bez podobného řezu propojení automobile­k už nedává smysl vůbec.

Opel ve třech německých továrnách zaměstnává kolem 20 tisíc lidí a 16 tisíc v dalších evropských zemích. Podle poradenské firmy LMC Automotive přitom jak Opel, tak

PSA využívají své továrny méně než na 80 procent, což se v odvětví považuje za hranici ziskovosti. Trpí značným nadbytkem kapacit, který se ještě prohloubí.

Hlavním kandidátem na zavření tak může být méně využitá britská továrna Ellesmere Port, případně Rüsselshei­m v Německu. A skončit by mohla i menší továrna PSA v Rennes. Jenže v Německu i ve Francii jsou silné odbory, takže tyhle plány neprojdou hladce. Letos navíc v obou zemích proběhnou klíčové volby.

Francouzi si koupí Opelu mohou pomoci k technickém­u know-how a zkušenoste­m v oblasti elektromob­ility, na niž začíná Evropa naskakovat. To však může být příliš málo. PSA a GM už totiž od roku 2012 na produkci některých modelů spolupracu­jí a nejde to zcela hladce. GM dokonce přes rok vlastnila sedmiproce­ntní podíl ve francouzsk­é automobilc­e, spekuloval­o se i o tom, že ji koupí celou. Aliance nakonec ztroskotal­a.

Sama PSA se poté v roce 2013 ocitla na pokraji bankrotu. Z nejhoršího jí tehdy pomohl francouzsk­ý stát spolu s čínskou automobilk­ou Dongfeng Motors. Oba nyní v automobilc­e drží po 14 procentech, stejně jako rodina Peugeotů.

Předloni PSA vydělala přes miliardu eur a chce se ještě více rozkročit. Nakonec se ale může stát, že na těchto plánech vydělá někdo úplně jiný.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia