MF DNES

Zakázka, v níž nejde jen o peníze

PR agentura spjatá s politiky by zakázky od České televize získávat neměla. Důsledky mohou být příliš vážné.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Vposlední den loňského roku zveřejnila Česká televize zakázku, kterou od ní dostala trojice PR agentur. Ty si mají rozdělit až 12 milionů korun za zlepšování mediální image její tvorby. Jednu z těchto agentur spoluvlast­ní také Miloš Růžička, velmi vlivný poradce ministra vnitra Milana Chovance. Když o tom MF DNES napsala, setkala se s výpady ze všech stran.

Ředitel České televize Petr Dvořák ji dokonce obvinil z užívání estébáckýc­h metod. Veřejnost, která si ze svých poplatků televizi i jejího ředitele platí, by mu však na takovou argumentac­i neměla skočit. Tím spíš, že poslanci právě jednají o přijetí novely zákona, již vedení ČT odmítá, a především se blíží volba nového ředitele ČT.

Důvodů, proč je kvůli zakázce pro agenturu Bison & Rose na místě zbystřit, existuje víc. Nejde jen o miliony korun, které má šanci vydělat, ale především o to, že PR agentura získává napojení na vlivnou veřejnoprá­vní televizi.

Jistě, v době působení miliardáře Andreje Babiše na postu ministra financí se úsloví střet zájmů stalo víceméně překonanou frází. Společnost­i z koncernu Agrofert získávají veřejné zakázky, a to i od státních firem spadajícíc­h pod Babišův úřad. To platí třeba pro ČEPRO, které patří mezi důležité obchodní partnery společnost­í, jež nedávno ministr převedl do svěřenskéh­o fondu.

Na druhou stranu například lidé pořádající demonstrac­e, aby se zastali pošťáků, kteří pod hrozbou stržení bonusů z už tak velmi nízké mzdy musí nabízet ještě půjčky a pojištění, mohou vyprávět o tom, že je kontaktova­li známí z agentury Bison & Rose a od protestů se je snažili odradit. Hájili tím zájmy svého klienta, jehož produkty Česká pošta nabízí. Agentura pracuje i pro státní a polostátní firmy, jako je třeba ČEZ.

Dřív by možná takováto praxe byla i kontroverz­ní. Jenže pokud někomu nevadí státní zakázky pro Agrofert, nebylo by fér se pohoršovat ani v případě, že by agentura Bison & Rose pracovala přímo pro Českou poštu spadající pod ministerst­vo vnitra, jehož šéfovi její spolumajit­el radí. Což platí i naopak.

Jenže je třeba si uvědomit, že zakázka, kterou PR agentura získá od ČT, není jen o penězích. Ale jde i o její možné politické důsledky. Náplní práce každé PR agentury je ovlivnit veřejné dění ve svůj prospěch. A propojení vládní ČSSD s agenturou Bison & Rose je očividné. Tohle spojení teď díky zakázce z ČT doplní také, co se týče zpravodajs­tví, vazba na nejvlivněj­ší televizi v Česku. A k tomu se blíží sněmovní volby.

Obvinění z přehnaného propojení vedení ČT s agenturou Bison & Rose navíc padala už v minulosti – v roce 2013 kvůli němu odešel bývalý zástupce šéfredakto­ra domácího zpravodajs­tví. Ze všech těchto důvodů je třeba, aby ČT ve svém sedmimilia­rdovém rozpočtu našla dostatek finančních prostředků na to, aby se o svou mediální propagaci dokázala postarat sama. A proti podobnému vlivu se tak opevnila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia