MF DNES

Smog aneb MHD zdarma by Prahu nepoložila

-

Představte si, že musíte vyřešit něco, na čem vám hodně záleží, je to důležité například pro vaše zdraví. Musíte pro to něco udělat, ale nejste si jisti, jestli se do toho pustit, protože výsledek je dost nejistý. A navíc to není zadarmo. Do své peněženky musíte sáhnout pro 24 korun. Stojí to při takovéhle ceně za zkoušku?

Prahu tento týden znovu dusil smog. Venku to člověk poznal na první pohled i nádech. A stejně jako v lednu politici řešili, co s tím, i když část z nich tentokrát jen vlažně. Zelení chtěli, aby městská hromadná doprava byla zdarma hned po vyhlášení smogové situace, a preventivn­ě pak dokonce ještě den poté, co se rozptylové podmínky zlepší. Postrašili následujíc­í větou: „Podle odhadů Světové zdravotnic­ké organizace ve městě velikosti Prahy zemře za každý den, kdy koncentrac­e polétavého prachu dosáhne hranice smogové situace, jeden člověk jen kvůli smogu. Při vyšších koncentrac­ích ještě více, což mohou být ve výsledku desítky lidí za rok.“

Situaci nelze zlehčovat, ve městě se opravdu dýchalo špatně.

Primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO však zelené odbyla. „K domluveným opatřením přistoupím­e, až bude vyhlášen stupeň regulace.“Smogová situace je pro radní z hnutí ANO prostě málo. Může trvat mnoho dní, ale dít se zřejmě nebude nic do doby, než se bude ve vzduchu vznášet ještě nejméně o třetinu prachu víc a město vyhlásí regulaci.

I to už tady v lednu bylo – a město neudělalo nic. Šestý den dusivého příkrovu nad Prahou a čtvrtý den režimu „smogové regulace“radní otevřeli otázku MHD zdarma. Ve snaze omezit auta v ulicích se v těch dnech například v Paříži už zdarma jezdilo.

V Praze z toho tehdy nakonec nic nebylo. Než radní k něčemu dospěli, vítr smog rozfoukal.

Nejsem zastáncem ani odpůrcem MHD zdarma. Anebo jsem možná odpůrcem i zastáncem. Nebo ještě jinak – nemám nejmenší tušení, zda má, nebo nemá být v takových dnech MHD zdarma. Jsem totiž skeptická k tomu, zda je to dostatečně silnou motivací pro řidiče, aby se vzdali volantu a nastoupili do tramvaje. A pokud to udělají, tak jestli jich bude dost na to, aby to městu opravdu pomohlo.

Když ale něco nevím, tak si to zjistím. I když to bude stát peníze. Dost peněz. Nebo ne?

Kdyby Praha kvůli smogu přistoupil­a na MHD zdarma, podle odhadu radních by to stálo čtyři miliony korun na den.

Rozpočet Prahy na tento rok je 68,78 miliardy korun.

Čtyři miliony jsou 0,0058156440­825821 procenta z celého rozpočtu, tedy z 68,78 miliardy.

Průměrná roční mzda Pražana je 414 144 korun.

A 0,0058156440­825821 procenta z roční průměrné mzdy Pražana, tedy ze 414 144 korun, je 24 korun.

Co tato čísla znamenají? Že čtyři miliony jsou pro pražský rozpočet stejnou finanční zátěží jako pro Pražana s průměrnou mzdou čtyřiadvac­etikorunov­ý výdaj.

Tak proč se hlavní město tak zdráhá je utratit, když to může znamenat, že lidé budou moci lépe dýchat?

Jeden dva dny MHD zdarma na zkoušku, aby se zjistilo, jaký to má význam, nejbohatší město v zemi rozhodně finančně nepoloží.

Politici však mají jiný plán – „systémové řešení do budoucna“. Chtějí, aby nejpozději do roku 2030 byl autům se spalovacím motorem vjezd do centra zakázán.

Snad se do té doby Pražané neudusí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia