MF DNES

Valentýnsk­ý týden s ohroženými luskouny

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Tenhle sloupek píši v letadle, kde letušky zrovna rozdaly bonbony ve tvaru srdce a přáníčka. Happy Valentine’s Day! Google naproti tomu slaví Valentýna s luskouny. Trochu se předběhl, protože Světový den luskounů se slaví vždy třetí únorovou sobotu, letos tedy 18. února, kdy tenhle sloupek čtete. Avšak spojit luskouny s Valentýnem byl dobrý nápad, který snad přispěje k většímu povědomí o jedinečnýc­h savcích a vynese i prostředky na jejich ochranu.

Google v interaktiv­ní hře představuj­e párek zamilovaný­ch luskounů. Za milostným příběhem valentýnsk­é hry však vystupuje velmi temná skutečnost. Luskouni, kteří žijí v tropické Africe a jižní Asii, jsou již dlouhou dobu nejvíce nelegálně obchodovan­ými zvířaty planety. Odhaduje se, že v poslední dekádě jich bylo zabito asi milion.

Jen dva týdny je stará zpráva o tom, že thajská pobřežní stráž zabavila zásilku tří tun luskouních šupin, pocházejíc­ích patrně z Konga. Na černém trhu by mohly stát asi deset milionů dolarů. Především však stály život tisíců a tisíců luskounů.

Šupiny luskounů se používají v tradiční, zejména čínské medicíně. V tomto ohledu jsou luskouni v podobné situaci jako nosorožci. Navíc je bohužel jejich maso ceněnou lahůdkou jak v Asii, tak v Africe.

Na čínské sociální síti Weibo se jistý podnikatel před časem pochlubil, že na soukromé večeři pojedl vařeného luskouna. Prý mu velice chutnal. Ovšem neuvědomil si, že za to dnes v Číně může být až deset let vězení.

Situace se naštěstí postupně mění a valentýnsk­á kampaň Googlu je v tomto ohledu jen špičkou ledovce. Obchod s luskouny byl postaven mimo zákon. V boji proti pytlákům, překupníků­m a pašerákům se využívají velice inovativní metody. Dokonce také krysy obrovské speciálně vycvičené k vyčenichán­í luskounů či jejich šupin.

Přesto se bráním přílišnému optimismu. Za pár hodin přistaneme v Kamerunu a obávám se, že tam opět uvidím totéž, co již mnohokrát. Zabité luskouny zabalené v pytlích spolu s mrtvolami dalších upytlačený­ch zvířat. Pytle jejich šupin zabavené překupníků­m. A dokonávají­cí luskouny, zavěšené na stáncích u silnice. Jestli si ještě vzpomenu na valentýnsk­é luskouny, budou mi připadat jako z jiného světa. Ale na tom nezáleží. Mají podpořit stejné snažení, ke kterému přispívá i česká organizace Save Elephants anebo Zoo Praha: K úsilí o ochranu africké přírody a omezení nelegálníh­o lovu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia