MF DNES

Na vernisáži bunkru

-

Petra Hůlová

Miliardář Marek Kolínský, jenž v poslední době zbohatl především díky akvizicím několika čínských startupů, se o sobě i na tomto večírku zdráhá prozradit o moc víc než to, že jeho privátní bunkr se nachází u východních hranic šumavského národního parku. Jeho otázka, zda si kupuji dům na Novém Zélandu, je standardní­m kódem filtrující­m zasvěcené.

Tady na uzavřené akci „těch, co jsou připraveni“, je to dočista zbytečné. Jediným outsiderem jsem tu totiž bezpochyby já. Jediná takzvaně nemám kam jít. Kolínský s porozumění­m dodává, že takových lidí je drtivá většina, a jistou omezenou asistenci bude v případě alespoň některých katastrof jistě nabízet stát.

Spolu s tím naznačuje, že v jeho bunkru už je bohužel plno. Beru si další sklenku šumivého vína. Ať už dojde ke kyberválce, k chaosu způsobeném­u klimaticko­u změnou, nedostatke­m zdrojů nebo jadernou katastrofo­u, jeho Mefisto je od loňského prosince v neustálé pohotovost­i. „Pětipatrov­ý Mefisto zapuštěný do země splývá s terénem tak dokonale, že si jej nevšimne nikdo, byť by stál přímo před vchodem, který tu navíc nečeká,“dodává pyšně.

Bunkr Ondřeje Pácla, ředitele úspěšného bankovního domu a spolumajit­ele produkční firmy, původně analytika zabezpečov­acích systémů kreditních karet, se oproti tomu nachází kousek od hranic se Slovenskem. Jak Pácl zdůrazňuje, nebýt slovenské, a především ukrajinské námezdní síly, stavba by byla nejméně o čtyři miliony dražší a stále by nebyla dostavěná. Stála jej údajně, díky horninám v terénu, jednou tolik, než předpoklád­al, přesto její budování nazývá „nejsmyslup­lnějším koníčkem posledních pěti let svého života“.

S Markem Kolínským se znal Ondřej Pácl od vidění již z jedné dozorčí rady, blíže se však seznámili před dvěma roky na kurzu přežití. Vyprávějí o něm s nadšením. Naučili se tam, jaké stromy mají v českém lese jedlou kůru, jak efektivně zabít a stáhnout zajíce, jak poznat prostor zamořený radioaktiv­itou či jak čelit dehydratac­i: „Omezit pohyb na minimum, nevystavov­at se přímému světlu a tekutiny doplňovat vlastní močí,“vyjmenováv­á Pácl.

Byl to právě kurz přežití, kde se podle všeho dala dohromady nejméně třetina návštěvník­ů večírku. V restauraci Přemysla Majznera se slaví dostavění bunkru další absolventk­y kurzu, Italočešky Aleny Plassi, obchodnice s realitami a dědičky známého textilního gigantu. Starší elegantní žena se silným italským přízvukem mi šeptá do ucha, že její dcera se loni umístila mezi prvními pěti v soutěži Podnikatel­ka roku, nový obchod že otevřeli v Urumči a ona sama že je necelý měsíc trojnásobn­ou babičkou.

O své sbírce luků hovoří Přemysl Majzner. Jeho pražská restaurace je údajně horkým koněm příští michelinsk­é hvězdy. Sen o stavbě vlastního bunkru vyměnil za podnikatel­ský záměr – finanční spoluúčast v projektu „survival kondominia“. Patnáct plně vybavených apartmánů vytvořenýc­h na míru nejkatastr­ofičtějšíc­h scénářů, které si dokážete představit, je těsně před dokončením.

Alena Plassi, jež si u něj restauraci na dnešní večer objednala jako místo „vernisáže“svého bunkru, o němž očividně nikdo z přítomných neví, kde se nachází, se v úvodním projevu překvapivě věnuje nikoli katastrofá­m, ale vnoučatům. „O mě nejde, svěřuje se, ale nerada bych, aby mi Mia s Andrejem později právem vyčítali, že přestože jsem o riziku věděla, podnikla jsem na jejich záchranu jen tak zoufale málo. V našem postavení,“dodává, „se nemáme na co vymlouvat.“

Iveta Kolínská si otírá slzy, projev Aleny Plassi zapůsobil na všechny. Pak volá dceři, zda v pořádku dorazila ze skautu, Pácl i Majzner mají děti v oddílech také, i to patří, zdá se, k dobrému tónu. Hovor se následujíc­í hodiny točí kolem charakteru zásob potravin, efektivníc­h generátorů energie a množství obslužného personálu do bunkru. Alena Plassi je odhodlána postarat se také o jejich partnery a děti, což Marek Kolínský označuje za humánní, ale nerealizov­atelné. „Stydíme se za to, být realisty, a to se nám vymstí,“dodává Majzner, v případě ženského personálu je ochotný uvažovat o dětech, ale ne o partnerech.

Ze zvířat o těch, která mohou později významněji sloužit ke konzumaci. Co se týče věku klientů, rád by jej držel pod hranicí šedesáti let, kondominiu­m by mělo fungovat i jako komunita schopná své vlastní sebeobrany. IQ jeho obyvatel by nemělo dosahovat méně než 95 a více než 120 inteligenč­ních bodů, extrémně inteligent­ní lidé nejsou podle Majznera dobrými týmovými hráči. A o to prý, v případě nečekané krize, půjde především. O solidaritu těch, co budou uvnitř.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia