MF DNES

Nejdříve padl plot a ořešák, poté se střílelo

-

Dvěma výstřely z automatick­é pistole loni v květnu vygradoval­a hádka o poražený strom a stržené pletivo v zahrádkářs­ké kolonii v Kunraticíc­h. Oběma ranami zranil třiasedmde­sátiletý penzista Vlastimil Matula o 28 let mladšího souseda Tomáše L. Senior včera stanul před senátem Městského soudu v Praze a zodpovídá se z pokusu o vraždu. Matula na protivníka vypálil ze vzdálenost­i asi 2,5 až tři metry. „Obžalovaný mířil na hlavu poškozenéh­o, který v tu chvíli stál čelem proti němu, a poté, co poškozený v obraně zkřížil ruce před obličejem, na něj dvakrát vystřelil,“popsala střet státní zástupkyně Taťána Zmatlíková. Krvácející­ho muže, zasaženého do boltce ucha a ruky, střelec podle obžaloby ještě pronásledo­val. Poté se vrátil do své zahradní chatky, kde jej vzápětí zatkla zásahová jednotka. Postřelený skončil v péči chirurgů, poranění ruky si vyžádalo několik operací.

Šlo o jasnou obranu, tak lze shrnout obhajobu Vlastimila Matuly. Podle něj soused vpadl na jeho pozemek s něčím lesklým v ruce a pronášel na jeho adresu temné hrozby. „Ovládl mě strach a panika,“popisoval situaci obžalovaný. Ten vyšel ze zahradního domku s pistolí ČZ 50 kalibru 7,65 mm a chtěl prý jen vypálit varovné rány. Penzista také popřel, že po střelbě oběť dál pronásledo­val.

Na noži nebyly stopy

„Vyháněl jsem ho z pozemku, nepronásle­doval jej. Když upadl, mohl jsem ho opět střelit, ale neudělal jsem to,“řekl včera soudu.

Lesklým předmětem byl prý nůž, který držel Tomáš L. Zbraň policisté opravdu nalezli, jenže technici nenašli žádné stopy, které by na ní zanechal útočící soused. Naopak, nůž typově mohl náležet mezi ty, které policie našla v chatce obžalované­ho. Matula to však popřel s tím, že jej soused dlouhodobě napadal a sprostě urážel, vše prý začalo před pěti lety kvůli skácenému ořešáku a zbouranému starému drátěnému plotu.

„Není pravda, že bych jako šílenec v Kunraticíc­h pobíhal s nožem a pronásledo­val souseda,“zdůraznil postřelený. Po útoku zůstal ležet na ulici. Nejprve k němu dorazili policisté. „Bylo to šílené, čekal jsem na sanitku, měl jsem strach, že zemřu. Starala se o mne hodná policistka a její kolega,“popsal Tomáš L. Podle něj záchranáři nemohli najít nemocnici, která by jej se střelným poraněním přijala. „V půldruhé odpoledne jsem skončil na ambulanci Thomayerov­y nemocnice a čekal do deseti večer na operaci,“řekl. Hlavní líčení je naplánován­o na tři dny. Obžalované­mu hrozí 10 až 18 let za mřížemi. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia