MF DNES

Taneční centrum má ze Žvahova výpověď

-

Pátá městská část vypověděla k 1. červenci nájemní smlouvu Tanečnímu centru Praha (TCP) z areálu na Žvahově. Důvodem je oprava budovy či rozšíření prostor pro základní školu. Výpověď schválili ve čtvrtek v noci zastupitel­é.

Spor TCP a radnice se vede od roku 2005, kdy vznikl projekt gymnázia Buďánka a TCP na přestavbu areálu. Společně tam investoval­y několik milionů korun. Po rozepřích s radnicí gymnázium areál opustilo. TCP zůstalo a přelo se o platnost nájemní smlouvy s radnicí.

Radní Vít Šolle (KDU-ČSL) zdůvodnil výpověď potřebou vybudovat pro základní školu, která v areálu sídlí, jídelnu a tělocvičnu a nutností zrekonstru­ovat areál a vytvořit kapacitní rezervy školy. Radnice chce podle něj usnadnit i komunitní využití areálu školy místními občany.

Opoziční zastupitel Jan Smetana (ČSSD) v rámci diskuse uvedl, že mu v předložené­m materiálu chybějí některé informace.

„Pokud se máme relevantně rozhodnout, chybí mi tu rozpočet rekonstruk­ce a demografic­ká studie. V materiálu jsem nic takového nenašel,“řekl.

Zastupitel a předseda školského výboru Martin Damašek (TOP 09) uvedl, že demografic­kou studii již projednal školský výbor.

Centrum se proti výpovědi chce právně bránit

TCP se na jednání zastal opoziční zastupitel Ondřej Velek (SZ), který zmínil akce, které TCP pořádá pro obyvatele, nebo bývalý radní a zastupitel Jiří Vejmelka. Důvody výpovědi jsou podle něj zástupné.

„Ten nejvíce zdůrazňova­ný, že Praha 5 potřebuje objekt Pod Žvahovem jako kapacitní rezervu základního školství ve vztahu k rozvojovém­u

území Smíchov-jih, je až směšný,“uvedl Vejmelka.

Proti rozhodnutí zastupitel­ů se bude centrum právně bránit. Podle zřizovatel­e Antonína Schneidera se radnice snaží zlikvidova­t svého kritika.

„Jde již o čtvrtý pokus, zatím jsme všechny soudy vyhráli. Je to konflikt mezi kritickou institucí, která hodnotí práci radnice a nebojí se a kterou se snaží zlikvidova­t,“řekl Schneider.

TCP prý podporují občanská sdružení, spolky i známé osobnosti a některé instituce. Více než desetiletý spor na čas ustal v roce 2014, kdy vznikla dohoda, která měla narovnat práva a povinnosti v oblasti investic, nájemného a postupu rekonstruk­ce.

Současné vedení radnice Prahy 5 se však rozhodlo budovu využít jinak. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia