MF DNES

Nejprodukt­ivnější cizinci

-

„Přinesli do hry další element. Hru u mantinelu a pohyb kolem branky. To my neumíme. Mají buldočí povahu. Jsou v místech, kde to bolí, ale jsou platní,“říká Straka.

Jedno mají zámořští hráči v Plzni společné – do Čech přišli bez rodin. To byla jedna z priorit plzeňského vedení. „Kanaďanky jsou většinou zvyklé na nějaký životní standard a pak se tady těžko přizpůsobí. Plzeň jim nestačí. Ti svobodní líp zapadnou do týmu. Nejsou tolik izolovaní,“vysvětluje Straka.

V Hradci Králové mají opačnou zkušenost. „Bez rodinného zázemí se hráč nemůže plně koncentrov­at na hokej. Dřív jsme tady měli jedince, kteří to brali jako velkou párty,“přiznává Kmoníček.

Úbytek kvality i úspora

Proč se zvyšuje počet zámořských hráčů v extralize? Kvalitní Češi jsou hned rozebraní, a kde vzít posilu do prvních dvou řad během sezony? „Pokud zrovna někdo neskončí v KHL, tak jsme bez šance. Všichni dobří hráči někde hrají a výměny jsou k ničemu. Dobrého hokejistu vám nikdo nedá,“říká Kmoníček.

Nejjednodu­šší řešení je sázka na cizince. Nejlépe v zámoří. Tamní trh je natřískaný k prasknutí. Jen najít skrytou kvalitu. „I v Evropě je plno Američanů a Kanaďanů, kteří jsou dobří. Vždycky je to ale trochu risk,“přiznává Kmoníček.

Dalším faktorem jsou samozřejmě finance. K čemu platit vysoké odstupné ostatním českým klubům, když posila zvenku často vyjde levněji? Co ušetříte, můžete kvalitnímu cizinci přidat na platu. Kmoníček ale říká, že v tomhle se situace zlepšila. „Je to lepší. Jen u hráče, kterého chcete podepsat na několik let, musíte vybírat pečlivě, aby se vám zaplacení tabulkově vyplatilo. Jinak proděláte,“dodává.

U hráčů ze zámoří si navíc přičtěte přidaný servis, na který jsou zvyklí. Zajištění bytu, auta a často i dalších služeb je samozřejmo­st.

Najdou se jedinci, kteří si na rozdílný životní styl a jazyk jen těžko zvykají.

Pozitivníc­h případů však v Česku přibývá. V Hradci si nemůžou vynachváli­t služby obránce Jaka Newtona a důrazného Alexandra Picarda. Boleslav v boji o předkolo play-off drží brankář Brandon Maxwell.

Sázka na borce ze zámoří už není jen střelbou naslepo. (Třinec) (13+23) 2. Roberts Bukarts (Zlín) (16+17) (9+23) (6+26) (9+15) (11+12) (9+14)

(Liber.) (Pardub.) (Třinec) (Hradec) (Olom.) (Hradec) 36 33 32 32 24 23 23 22

 ?? Foto: 2x ČTK, Profimedia.cz ??
Foto: 2x ČTK, Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ?? Domácí cizinci Nicholas Schaus (nahoře) je nadprůměrn­ě produktivn­ím hráčem podprůměrn­ých Pardubic, v extralize nejlepší mezi obránci. Alexandre Picard (uprostřed) byl před lety vysoko draftovano­u nadějí NHL, teď by rád s Hradcem Králové zaútočil na...
Domácí cizinci Nicholas Schaus (nahoře) je nadprůměrn­ě produktivn­ím hráčem podprůměrn­ých Pardubic, v extralize nejlepší mezi obránci. Alexandre Picard (uprostřed) byl před lety vysoko draftovano­u nadějí NHL, teď by rád s Hradcem Králové zaútočil na...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia