MF DNES

Dnes se v Praze loví divočáci

Přemnožená divoká prasata útočí na lidi i psy. Magistrát tlačí na myslivce, aby prasata více stříleli

- Jakub Heller s přispěním Jana Bohaty

Zranění psi a polekaní lidé. Divoká prasata jsou v metropoli, stejně tak jako v celém Česku, dlouhodobě přemnožená. V některých okrajových částech Prahy se kvůli tomu stále častěji dostávají do konfliktu s obyvateli. Dnes ráno proto divočáky vyrazili lovit myslivci v Praze 14, kde je s nimi aktuálně největší problém.

Žádného Pražana sice zatím na území hlavního města divoké prase nezranilo, ale jen za posledního půl roku napadl kanec nejméně tři psy. Jednoho z nich dokonce zabil. O posledním případu, který se stal minulý týden na Černém Mostě, informoval deník Blesk. Podle čtyřiapade­sátileté ženy tam na ni kanec zaútočil asi sto metrů od domova a před zraněním ji zachránili jen její tři feny. Jednu z nich divočák potrhal.

Stupňující se incidenty donutily k reakci i pražské politiky. Ti však svalují vinu na myslivce, kteří podle nich černou zvěř málo střílejí. Magistrátn­í radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN) jim dokonce stanovila ultimátum. „Pokud nedojde v krátké době k nápravě situace, Praha přijme opatření, která mohou vést až k ukončení nájemní smlouvy na honitbu,“říká. Myslivecká sdružení si totiž od Prahy pronajímaj­í území, na kterém mají povoleno vykonávat právo myslivosti. S tímto právem se však pojí i povinnosti, například právě regulace černé zvěře, a to podle radní sdružení často zanedbává.

Nejvíce jsou divoká prasata v současnost­i přemnožena na území městských částí Praha 14, Horní a Dolní Počernice a Běchovice, konkrétně třeba v lesoparku Čihadla a v parku U Čeňku. Všude tam zasahuje honitba Myslivecké­ho spolku Horní Počernice.

„Zde by mělo dojít k intenzivní­mu odlovu, po kterém zde zvěř nenajde potravu, nebude se zde cítit bezpečně a bude postupně vytlačena na východ ke Klánovické­mu lesu,“říká Plamínková. Současně je podle ní třeba zrušit přikrmován­í a vnadění zvěře v blízkosti obytných zón.

Myslivci však takto příkrou kritiku odmítají. „Chování magistrátu považuji za šikanu. Divoká prasata se samozřejmě snažíme v těchto lokalitách lovit od začátku. Pořídili jsme si odchytovou klec a za finanční pomoci starostky Horních Počernic Hany Moravcové si snad pořídíme i druhou,“říká předseda Myslivecké­ho spolku Horní Počernice Jan Moravec. Místním myslivcům podle něj pomáhá s lovem kanců i deset myslivců ze sousedních sdružení.

Na dnešní dopoledne spolek navíc uspořádal další z řady takzvaných naháněk, během kterých myslivci na zvířata nečíhají, ale aktivně je vyhledávaj­í. Naháňka začne v osm hodin na Čihadlech mezi Kyji, Hostavicem­i a Černým Mostem a bude postupovat přes celou honitbu až do Újezdu. Během honu, který skončí kolem 14.00 hod., platí do oblasti zákaz vstupu.

Metropole neláká jen kance

Ačkoliv se problémy s prasaty v poslední době v Praze zhoršily, nejsou úplnou novinkou. V uplynulých letech jejich řádění řešili i myslivci v Troji, Libni a Modřanech.

V létě 2013 se dokonce divočák promenádov­al centrem města. Nikdo neví, odkud přišel, ale z ostrova Štvanice tehdy přeplaval Vltavu k hotelu Hilton. U něj rozbil skleněnou výplň a běžel dál směrem na Těšnov. Přivolaní strážníci a policisté ho pronásledo­vali přes tři pražské obvody až do Strašnic, kde ho zalehli a znehybnili pletivem z nedaleké zábrany.

Pražané se však při svých vycházkách nepotkávaj­í jen s divokými prasaty. Kuriozitou metropole jsou třeba mufloni žijící v Krči v Praze 4. I ti se tam však přemnožili a myslivci jejich stavy pravidelně regulují. Zejména v okrajových částech metropole se běžně pohybují i srny, zajíci a také lišky. A je to přibližně rok a půl, co se ve Vltavě dokonce znovu objevili bobři evropští.

Prahu si oblíbili i opeřenci, kromě bažantů a kachen tu hnízdí vzácní sokoli stěhovaví, poštolky, krahujci, káňata a k vidění tu jsou i jestřábi a další druhy ptactva. Do města ptáky láká především dostatek potravy. „Například sokoli loví holuby a v tomto ohledu nemají konkurenci,“vysvětluje, proč si dravci město oblíbili, ornitolog Dušan Rak.

Lovištěm poštolek bývají parkoviště, kde nacházejí malé hlodavce. Přes Prahu migrují i vzácní rarohové, sídlící jen na jihu Moravy. Prokopské údolí či Divoká Šárka jsou domovem puštíků, kalousů, ale i vzácných výrů velkých. A na okraji Prahy ornitologo­vé zaznamenal­i výskyt vzácného motáka pochopa. Velkoměsto ptactvu poskytuje nepřeberné množství hnízdišť.

„Například poštolky zahnízdí na římse či květináči. Krahujcům stačí malý lesík, jen pár stromů,“říká Rak. Pro sokoly ornitologo­vé chystají budky, například na továrních komínech. A staré domy bývají tradičním hnízdištěm netopýrů.

„Máme na kance odchytovou klec a snad si pořídíme i druhou.“ Jan Moravec předseda Myslivecké­ho spolku Horní Počernice

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia