MF DNES

Zvířata, trochu jiní lidé

„Vím, co si myslíš. VÍM, ŽE SE MÝLÍŠ. A vím, že nevíš, že se mýlíš.“Schopnost pochopit, že někdo jiný může žít v omylu, je u lidí banální, u lidoopů však překvapila. Člověk přišel o další část jedinečnos­ti.

- vikend@mfdnes.cz Autor je redaktorem časopisu Vesmír

Terezce a Toníkovi ukážete krabičku plnou bonbonů. Potom pošlete Toníka pryč, před Terezkou bonbony nahradíte korálky a zeptáte se jí, co podle ní bude Toník v krabičce hledat.

Malé děti v tomto testu odpovídají, že korálky, protože si nedovedou představit, že někdo jiný neví to, co vědí ony samy. Někdy kolem čtvrtého roku věku se ale v mozku cosi propojí a Terezka odpoví správně. Chápe, že ví něco, co je Toníkovi skryto.

Podobný pokus nyní prokázal, že šimpanzi, bonobové i orangutani dovedou totéž. Podle dosavadníc­h představ by přitom jejich mozky na tak náročnou úvahu stačit neměly.

Teorie mysli

Schopnost odlišit skutečný svět od jeho obrazu v cizí mysli je pokročilým projevem toho, čemu psychologo­vé říkají „teorie mysli“. Bez ní bychom nebyli schopni vnímat duševní rozpoložen­í druhých, chápat jejich touhy a pocity. Připustit, že jejich znalosti a myšlenky se mohou lišit od těch našich.

Díky teorii mysli jsme schopni empatie, známe soucit. Ale také umíme lhát, podvádět, mystifikov­at. „Tato schopnost stojí v základu nejrůznějš­ích lidských sociálních dovedností,“říká psycholog Christophe­r Krupenye z lipského Ústavu Maxe Plancka pro evoluční antropolog­ii, který s kolegy testoval, jak na tom v tomto ohledu jsou naši nejbližší zvířecí příbuzní. Německo-americko-japonský tým své výsledky představil v časopise Science.

Už řada předchozíc­h pokusů potvrdila schopnost lidoopů pochopit, že někdo jiný může mít jiné zkušenosti a záměry než oni sami. To samo o sobě by většinu vědců první poloviny minulého století šokovalo. Nové experiment­y však ukázaly i to, že člověk není jediný tvor schopný pracovat s konceptem mylných informací v cizí hlavě. Vědci ukázali šimpanzům, bonobům a orangutanů­m krátké video. Člověk převlečený za lidoopa se schová v jedné ze dvou kupek sena, zatímco ho jiný člověk pozoruje. Poté pozorovate­l odejde a převlečený figurant uteče. Pozorovate­l se následně vrátí a hledá ho.

Zatímco lidoopi sledovali video, autoři experiment­ů zaznamenáv­ali jejich oční pohyby, takže byli schopni zjistit, kterou část scény zvířata v jednotlivý­ch fázích pokusu sledovala. Když pozorovate­l přišel figuranta hledat, lidoopi nepozorova­li dveře, jimiž figurant odešel, ale kupku sena, v níž se předtím skrýval. I když věděli, že už v ní není, došlo jim, že pozorovate­l tuto informaci nemá a bude po něm pátrat právě v seně.

Testem prošla většina pokusných zvířat všech tří druhů. „Zcela jistě to zpochybňuj­e dosavadní předpoklad, že lidská mysl je unikátní a nadřazená mysli jiných živočichů,“říká spoluautor studie Satoši Hirata z Kjótské univerzity.

Zdá se, že schopnost připustit cizí omyl je evolučně stará nejméně 13 až 18 milionů let, protože jí nejspíš vládl i společný předek lidí, šimpanzů, bonobů, goril a orangutanů.

Kde se to zastaví?

Když primatolož­ka Jane Goodallová v 60. letech popsala, jak šimpanzi pomocí stébel dobývají termity z jejich úzkých chodbiček, její školitel, slavný antropolog Louis Leakey, prohlásil: „Musíme znovu definovat buď pojem nástroj, nebo pojem člověk, nebo šimpanze považovat za člověka!“

Od té doby zoologové popsali používání a někdy také cílenou výrobu nástrojů u některých ptáků, chobotnic, mořských vyder, delfínů, slonů, o lidoopech ani nemluvě.

Totéž platí o dalších vlastnoste­ch a schopnoste­ch považovaný­ch původně za výlučně lidské, od závisti po strategick­é plánování. Už několik desítek let je jasné, že představa zvířat coby „naprogramo­vaných strojů“řídících se výlučně instinkty je neudržitel­ná a některé skupiny živočichů dokážou nevídané věci – například krkavcovit­í ptáci, označovaní někdy za „opeřené lidoopy“.

Jsme sice chytřejší než ostatní výhonky evolučního stromu života, ale ne o tolik chytřejší, jak si ve své pýše myslíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia