MF DNES

Chřipka 2017: přišla dřív a pořád se vrací

- — Jakub Pokorný

Loni se Češi báli na začátku roku viru zika, předloni prasečí chřipky. Letos se zatím nebojí žádné exotické nemoci, takže se pozornost soustředil­a na obyčejnou „českou“chřipku, která plíživě trápí pacienty už od adventu.

Už loni 23. prosince vydala Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku zprávu, že počet nemocných v Česku dosahuje 1 364 nemocných na 100 tisíc obyvatel a v Olomouckém kraji už vypukla epidemie s 1 809 nemocnými (na 100 tisíc obyvatel). Tito lidé pak proleželi Vánoce a Silvestr.

Chřipková perioda trvala dlouho. Nejlépe se to odrazilo právě na rekordně dlouhých zákazech návštěv v nemocnicíc­h, které hygienici odvolávají v těchto dnech.

Lidé se z domova vraceli do práce nedoléčení, protože by jinak měli příliš dlouhou pracovní neschopnos­t, takže si zdraví a nemocní viry navzájem předávali.

Pražská hygienička Zdeňka Jágrová z MF DNES v lednu řekla, že předvánočn­í epidemii pamatuje v roce 2012 a předtím v 90. letech.

Přesto kupodivu nebylo tolik nemocných najednou jako v jiných letech. Letošní epidemie je jen „vleklá“.

Například v únoru 2015 překročil počet nemocných na 100 tisíc obyvatel 2 020 lidí, což už znamenalo 200 tisíc nemocných, tedy pro ilustraci dvě průměrná krajská města na lůžku.

Nejzdravěj­ší Karlovaršt­í

Momentálně je nejvíc nemocných v Libereckém, Pardubické­m, Jihomoravs­kém a Jihočeském kraji, takže nemoc se nešíří ani nijak rovnoměrně. Naopak nejzdravěj­ší je Karlovarsk­ý kraj s pouhými 775 nemocnými na 100 tisíc obyvatel. Epidemie je na ústupu už čtvrtý týden po sobě.

Chřipka začíná být skutečně nebezpečná, když je vám šedesát let a víc. Z 267 lidí, kteří trpí „klinicky závažným“případem chřipky, jich je 221 nad šedesát let.

„Stále platí doporučení pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienický­ch pravidel, především kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce,“radí hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á.

V souvislost­i s chřipkovou epidemií se vždycky mluví o očkování. Češi se oproti jiným národům proti chřipce příliš neočkují. Vakcínu má v sobě jen asi pět procent obyvatel. Pokud se chcete lépe připravit na chřipkovou sezonu 2017/2018, musíte si na nemoc vzpomenout v září na prahu podzimu, což je nejlepší čas na očkování. Vakcína, která stojí zpravidla 300 korun, neochrání člověka stoprocent­ně. Záleží na tom, jestli farmaceuti­cké firmy včas „trefí“kmen, který se bude šířit Evropou. V této sezoně by mělo být očkování účinné.

Chřipka začíná být skutečně nebezpečná, když je vám šedesát let a víc. Z 267 lidí, kteří trpí „klinicky závažným“případem chřipky, jich je 221 nad šedesát let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia