MF DNES

Další oběť ptačí chřipky: vzácný pelikán

V liberecké zoo uhynula na ptačí chřipku samice pelikána skvrnozobé­ho. Jde o kriticky ohrožený druh

- — Jana Pšeničková

Zoologická zahrada v Liberci opět počítá ztráty kvůli nákaze ptačí chřipkou. Poprvé tu zabíjela minulý týden, kdy uhynula labuť. Teď přišla zoo o kriticky ohroženého pelikána skvrnozobé­ho. Samice byla umístěna spolu s dalšími třemi ptáky tohoto druhu a deseti pelikány kadeřavými v karanténě mimo areál zahrady. A i když kvůli uhynulé labuti utratili veterináři čtyři labutě a čtyři husy, stejný osud hejnu pelikánů nehrozí.

„Nejsme úplně překvapeni, trochu jsme to čekali. Samice byla navíc dlouhodobě slabší, náchylnějš­í k různým vlivům. A pro nás je klíčové, že k úhynu došlo v izolaci. Pelikáni už jsou jediní ptáci, kteří tam jsou umístěni, s žádnými jinými opeřenci nepřišli do styku,“prohlásil David Nejedlo, ředitel zoologické zahrady. V zoo teď s obavami čekají, zda neuhyne další pelikán.

Uvidí se za čtyři dny

„Pro nás bude nejhorší tento víkend. Všichni jsme nervózní. Inkubační doba u ptačí chřipky je zhruba čtyři až sedm dní. V izolaci panuje od prvního okamžiku nejpřísněj­ší režim. Ošetřovate­lé, kteří se o pelikány starají, do zahrady vůbec nechodí. Zatím není třeba utrácet další zvířata, nechceme je obětovat,“zdůraznil ředitel. Liberecká zoo je známá svým chovem dravců, z nichž mnozí jsou kriticky ohroženi. Největší hrozbou jsou pro ně volně poletující ptáci. Stejně jako pro ostatní zoologické zahrady a komerční i soukromé chovy. „Všichni teď čekáme na oblevu, až sleze sníh a ptáci se rozlétnou do okolí. Pak už se nebudou tolik koncentrov­at na malých plochách,“vysvětlil.

Pelikán uhynul na stejný virus jako labuť, tedy subtyp H5N5, který byl před časem zachycen v Německu. V Česku se poprvé objevil jen u uhynulých ptáků v liberecké zoo.

 ??  ?? Úhyn Liberecká zoo chová ohrožené pelikány. Jeden z nich uhynul na ptačí chřipku i přes přísnou karanténu. Ilustrační foto: ČTK
Úhyn Liberecká zoo chová ohrožené pelikány. Jeden z nich uhynul na ptačí chřipku i přes přísnou karanténu. Ilustrační foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia