MF DNES

„Obyčejného muže“Schulze viní, že v EU protočil miliony

Kancléřku Angelu Merkelovou v průzkumech poráží. Ubere teď Martinu Schulzovi sympatie to, že před parlamentn­ími volbami bude muset ukázat účty z Bruselu?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Soukromé letadlo, dvě limuzíny se šoféry a 33 asistentů. Mezi nimi například dva na obsluhu diáře a dva na vítání hostů u dveří. K tomu obcházení výběrových řízení a dosazování vlastních příznivců do klíčových pozic.

Martin Schulz, vážný kandidát na křeslo německého kancléře v podzimních parlamentn­ích volbách a hlavní vyzývatel Angely Merkelové, má problém. Kontrolní výbor Evropského parlamentu, kde posledních pět let působil jako předseda, chce prozkoumat Schulzovy účty.

Před voliči v Německu se Schulz prezentuje jako „obyčejný muž“, který se vlastními silami vypracoval ze skromných poměrů. Ale útraty během jeho působení v Bruselu a při jeho cestách nejen po Evropě byly všechno, jen ne obyčejné. „I královna ze Sáby měla méně služebnict­va, než má Martin Schulz,“komentoval to například předseda britské nacionalis­tické strany UKIP Nigel Farage.

Schulzův roční příjem jako předsedy Evropského parlamentu byl podle zjištění britského listu The Times 9,2 milionu korun. Na armádu asistentů a doprovodné­ho personálu pak z daní evropských poplatníků šlo dalších 31 milionů korun ročně.

„Způsoby jako za Stalina“

Ani časté využívání soukromého stroje k přeletům mezi pracovními schůzkami i nejrůznějš­ími recepcemi nebylo levnou záležitost­í, jedna hodina provozu letadla podle The Times vyšla na 20 tisíc eur (540 tisíc korun). Schulz jej přitom běžně používal k cestám mezi evropskými městy, jako je Brusel, Štrasburk nebo Berlín, mezi nimiž existuje rychlé a časté spojení po železnici i běžnými lety. Na jeho služební kartě, na niž měl jako další členové EP nárok, se objevují i položky z četných návštěv bruselskýc­h restaurací, kde lahev vína stojí kolem 300 eur (8 000 korun).

Schulz také čelí obviněním z toho, že svým oblíbencům a politickým

spojencům rozdával lukrativní posty bez řádného výběrového řízení. Někteří z nich na novou pozici nestačili, funkce rozdával i těm, kdo mu žehlili kalhoty.

„Schulzova troufalost, s níž dosazoval do klíčových pozic své polokompet­entní kamarády, představuj­e velkou finanční zátěž pro daňové poplatníky. Schulz dělal všechno to, za co třeba kritizujem­e africké diktátory,“říká poslankyně Evropského parlamentu Ingeborg Grässlová.

Jeho chování označila za „stalinisti­cký systém trafik“a jako předsedkyn­ě komise, která dohlíží na poslanecké čerpání veřejných prostředků, chce zahájit vyšetřován­í jeho účtů. „Schulz nestoudně využíval svůj politický vliv k ohýbání pravidel. Dohlédnu na to, aby se vše pořádně prošetřilo,“říká Grässlová, která je zároveň členkou Křesťansko-demokratic­ké unie (CDU) Angely Merkelové.

Schulz ani jeho spolustran­íci z německé sociální demokracie (SPD) se k obviněním zatím nevyjádřil­i.

Zatím stále vede

Schulz by přitom zatím v přímém souboji Angelu Merkelovou výrazně porazil. Po jeho nominaci do čela strany začala rychle posilovat i SPD. Zatímco Merkelovou by podle průzkumu Politbarom­eter televizní stanice ZDF znovu volilo 38 procent dotázaných, Schulze by si jich v čele německé vlády dokázalo představit 49 procent.

 ?? Foto: AP ?? Martin Schulz Bývalý předseda Evropského parlamentu.
Foto: AP Martin Schulz Bývalý předseda Evropského parlamentu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia