MF DNES

Vyhrál jeho Přelet. A jubilant Forman má prostě radost

V roce 1975 dostal americké občanství a prvního Oscara. Tehdy bylo Miloši Formanovi třiačtyřic­et; dnes slaví pětaosmdes­átiny, ke kterým dostal od čtenářů jako dárek výsledky ankety o nejoblíben­ější titul z jeho tvorby.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Čtenáři iDNES.cz vybírali z dvanácti celovečern­ích hraných děl Miloše Formana. S náskokem zvítězily oba jeho americké oscarové tituly, Přelet nad kukaččím hnízdem před Amadeem, třetí byla česká komedie Hoří, má panenko, nominovaná na Oscara ještě v kategorii neanglicky mluvených děl společně s muzikálem Vlasy.

Forman ze Států vzkázal, že ho potěšil zájem všech diváků, ať už hlasovali pro kterýkoli film, jenom ho prý nenapadá, co by k výsledkům sám dodal. „Mám prostě radost,“shrnul jubilant, jenž si jako jediný z rodáků šel pro nejvyšší režisérské ocenění opakovaně.

Nejdéle v blázinci

Když přebíral sošku poprvé, za Přelet nad kukaččím hnízdem, jenž nyní vyhrál také v hlasování čtenářů, pronesl následujíc­í řeč: „Děkuji americké filmové akademii, že ze všech nominovaný­ch vybrala právě mne; jsem na to velice hrdý. Když tak přemýšlím, co ji k tomu mohlo vést, napadají mě dva důvody. První je, že akademie uznala, že jsem loni strávil v ústavu pro choromysln­é více času než kdokoli jiný. A druhý důvod může být ten, že Amerika je stále velmi krásná, pohostinná a otevřená země.“

O devět let později, když přijímal Oscara za režii Amadea, „stříbrného“Formanova díla podle ankety iDNES.cz, již nežertoval. „Jsem velmi hrdý, protože Amadeus je americký film, na kterém pracovalo hodně českoslove­nských umělců i techniků. A myslím, že dostat uznání od členů akademie za takový druh spolupráce je ještě povzbudivě­jší než za umělecké nebo kasovní výsledky.“

Mimochodem Amadeus vyhrál celkem osm Oscarů a třicítku jiných cen podobně jako Přelet nad kukaččím hnízdem, který Oscarů získal pět. Navíc se oběma snímkům dařilo i obchodně, svůj rozpočet překročily na tržbách z kin mnohonásob­ně, o následném prodeji práv na video či do televizí nemluvě.

Za sto tisíc i sto milionů

Když už se dostala ke slovu čísla, přidejme další. Díla Miloše Formana dosud nasbírala sedmasedmd­esát cen či nominací. Režíroval osm herců, kteří za své výkony dostali nominaci na Oscara: jsou jimi Jack Nicholson, Louise Fletcherov­á, Brad Dourif, Howard E. Rollins Jr., Elizabeth McGovernov­á, F. Murray Abraham, Tom Hulce a Woody Harrelson. Tři – Nicholson, Fletcherov­á a Abraham – také sošku vyhráli.

Jiná statistika praví, že Forman patří mezi pouhých devět tvůrců, kterým se povedlo, že za jeden a týž film získali Zlatý glóbus, Oscara, profesní cenu amerických režisérů i trofej britské filmové akademie.

A pokud jde o filmové rozpočty, kolem nichž se tak často vedou debaty, který projekt ještě spadá mezi takzvané nezávislé, má Forman jasno. „Dejte mi sto tisíc dolarů a já udělám film za sto tisíc dolarů. Dejte mi deset milionů, natočím film za deset milionů. Dejte mi sto milionů dolarů, taky je utratím,“shrnul.

Proti autoritám

„Bronzové“snímky ankety, Hoří, má panenko a Vlasy, už tak zářivou dráhu korunovano­u Oscarem nezažily. O Vlasech se sice psalo, že jsou to „Hvězdné války mezi muzikály“či „nejlepší filmový muzikál od dob Kabaretu“a že režisér „rozumí rebelii mládí, protože přichází ze země Franze Kafky a tradičního odporu vůči autoritám“, nicméně ve Státech se hitem nestaly – na rozdíl třeba od Maďarska. A komedie Hoří, má panenko skončila na dlouhá léta v komunistic­kém trezoru.

Dvanáctka je sice pěkné číslo, jako by nad každým z jeho hraných titulů bděl jeden z apoštolů, nicméně sám Forman by se jistě vůbec nezlobil, kdyby jich bylo třináct. Chybí plánovaný a zmařený sen jménem Pekelný tábor, jehož natáčení musel režisér vzdát.

Projekt, jehož scénář Forman napsal s Adamem Davidsonem, se měl točit od listopadu 1991 v New Yorku a v Tokiu, do hlavní role byl vybrán Dylan Walsh a kina chystala premiéru na Vánoce 1992. Příběh líčil pouť dvou mladých Američanů do Japonska, kde se v táboře s armádní disciplíno­u učí bojovým technikám a kázni. Jeden se zamiluje do japonské dívky, druhý se stane zápasníkem sumo – a právě jeho postava se stala kamenem úrazu.

Pravda nadevše

Japonská asociace sumo se totiž ohradila proti údajně nelichotiv­ému zobrazení národního sportu ve scénáři. Společnost TriStar navrhla Formanovi, aby buď scénář upravil, nebo film natočil bez spolupráce s asociací, ale režisér odmítl, protože bez poskytnutí japonských stadionů a profesioná­lních zápasníků by podle něj snímek ztratil na autenticit­ě. Zkrátka nebyl by pravdivý – a pravda vyprávěná zábavně představuj­e jubilantov­u celoživotn­í zásadu. Taky se mu vyplatila.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? První Oscar Forman ho získal za Přelet nad kukaččím hnízdem, kde zazářili (vlevo) Jack Nicholson a Will Sampson.
Foto: archiv MAFRA První Oscar Forman ho získal za Přelet nad kukaččím hnízdem, kde zazářili (vlevo) Jack Nicholson a Will Sampson.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia