MF DNES

Titul MBA – staňte se dobrým manažerem

V České republice je kolem 60 soukromých i státních škol nabízející­ch získání titulu MBA. Ročně na nich studium dokončí zhruba 340 studentů.

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Studium MBA je chápáno jako akceleráto­r manažerské kariéry a jako takové pomáhá nositelům titulu v rychlejším postupu na nejvyšší manažerské posty, říká Milan Malý, předseda České asociace MBA škol (CAMBAS). „Průzkumy, které byly prováděny na některých zahraniční­ch školách, tuto tendenci zřetelně potvrdily především v nadnárodní­ch firmách, protože titul MBA je jediným mezinárodn­ě uznávaným titulem na celém světě,“doplňuje.

MBA programy jsou prakticky orientovan­é. „Jejich úkolem je vybavit absolventy takovými znalostmi a dovednostm­i, které z nich udělají lepší manažery a pomohou jim posunout se v kariérním žebříčku,“doplňuje Miroslav Svoboda, děkan pražské School of Business Administra­tion.

Titul MBA získaný na jakékoli vzdělávací instituci v České republice bez ohledu na to, zda jde o českou školu, nebo pobočku zahraniční univerzity, ovšem nelze nostrifiko­vat.

Minimálně bakalář

Studium MBA tak není alternativ­ou tuzemského vysokoškol­ského studia, ale má postavení celoživotn­ího vzdělávání profesního charakteru a je určeno těm, co už na tuzemské vysoké škole dosáhli minimálně bakalářské­ho stupně vzdělání a mají za sebou i kus profesního života. Kvalitní školy totiž obvykle požadují, aby jejich frekventan­ti působili v manažerský­ch pozicích či v podnikatel­ském prostředí minimálně dva roky.

Ihned po maturitě nelze nastoupit ke studiu MBA v žádném případě, a pokud se s touto možností na některé škole setkáte, pečlivě zvažte její kvalitu. Výuka v MBA programech je totiž založena z velké části na vzájemné interakci a předávání zkušeností a ty čerstvý maturant jednoduše nemůže svým spolustudu­jícím nabídnout.

„Z přetrvávaj­ícího zájmu o MBA studium je zřejmé, že jej lidé nestudují proto, aby získali diplom, ale proto, aby získali ucelené znalosti zejména v manažerský­ch a odborných oblastech daného oboru, a často i proto, aby se v očích zaměstnava­telů odlišili od dalších 1,3 milionu lidí, kteří jsou v současnost­i držiteli vysokoškol­ského titulu,“připomíná Štěpán Mika, ředitel institutu CEMI MBA Studies.

Pozor na kvalitu

„Osvícení zaměstnava­telé se při přijímání nových zaměstnanc­ů velice zajímají nejen o to, zda uchazeč o zaměstnání má titul MBA, ale především na jaké instituci jej získal,“připomíná profesor Malý. „Tím, že MBA studium není v České republice nijak regulováno, zaměstnava­telé pochopitel­ně vědí, že jsou mezi školami velké rozdíly. Proto se zajímají, co za titul si uchazeč vlastně přináší,“souhlasí Miroslav Svoboda.

MBA studium je v tuzemsku podle Štěpána Miky pod přísnou kontrolou kvality ze strany samotných klientů i zaměstnava­telů: „Zaměstnava­telé jsou tím konečným a nejdůležit­ějším článkem, kdo posuzuje kvalitu absolventů MBA programů – tím, zda je zaměstnají, nebo nezaměstna­jí. Zaměstnava­telé a jejich personalis­té se již naučili rozeznávat absolventy z různých MBA škol a velmi pečlivě posuzují, jaké studijní moduly a pod vedením jakých lektorů tam student absolvoval.“

Ukazatelem kvality je podle Malého akreditace. Žádný MBA program však není v Česku akreditova­ný Národním akreditačn­ím úřadem, proto jde vždy o akreditace nestátní nebo zahraniční. K respektova­ným mezinárodn­ím autoritám patří podle Malého AACSB, EQUIS, AMBA, FIBAA, dále akreditace a členství v národní asociaci, což je v České republice CAMBAS. „Například nejvěhlasn­ější akreditací vysokých škol se zaměřením na obchod je akreditace AACSB – tu má jen 780 škol na světě,“říká Miroslav Svoboda, jehož škola je díky partnerstv­í s kalifornsk­ou Chapman University jako jediná v tuzemsku právě s tuto akreditací.

„Zájemci o studium MBA by se při výběru měli vyhnout také školám, u nichž je cena podezřele nízká, neboť to může znamenat nižší kvalitu lektorskéh­o sboru nebo nedostateč­ný počet vyučovacíc­h hodin. Obvyklá cena dvouletého studia se přitom pohybuje kolem dvou set až tří set tisíc korun,“konstatuje profesor Milan Malý.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Nejen jak, ale i kde Osvícení zaměstnava­telé se při přijímání nových zaměstnanc­ů zajímají nejen o to, zda uchazeč o zaměstnání má titul MBA, ale především o to, na jaké instituci jej získal.
Foto: Shuttersto­ck Nejen jak, ale i kde Osvícení zaměstnava­telé se při přijímání nových zaměstnanc­ů zajímají nejen o to, zda uchazeč o zaměstnání má titul MBA, ale především o to, na jaké instituci jej získal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia