MF DNES

Vězení za pušku, co dávno nestřílí

Vnitro nařízením staví mimo zákon staré znehodnoce­né zbraně

- Lukáš Valášek reportér MF DNES Ministr vnitra Milan Chovanec. Foto: Petr Topič

Znehodnoce­ný samopal vzor 58, který je dodnes ve výzbroji české armády, je mezi zájemci o vojenskou historii hitem. A to třeba jako dekorace domů na zeď. Například na aukčním serveru Aukro.cz je i díky množství kusů, které v minulosti armáda prodala, k mání už za tři tisíce korun.

Navzdory tomu, že už téměř rok platí nařízení EU. To prodej či i darování takových znehodnoce­ných zbraní zakazuje.

Ministerst­vo vnitra nyní předkládá do vlády návrh, který tvrdý postup EU proti zbraním, které už nikdy střílet nemohou, překvapivě ještě rozšiřuje. Zakázaný nebude jen prodej, ale podle názoru právníků už i samotné držení. Majitelům automatick­ých znehodnoce­ných zbraní (tedy i zmiňovanéh­o samopalu vz. 58) by tak mohly hrozit až dva roky vězení za nedovolené ozbrojován­í. A to přesto, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) proti zbraňovým restrikcím tvrdě vystupuje a byl by nejraději, kdyby právo držet funkční pistoli či pušku na obranu proti teroristům bylo už v ústavě.

Pušky nevracet, radí úředníci

„Navrhované nařízení vlády považuje za znehodnoce­né zbraně pouze ty, které mají ověřovací značku dle vyhlášky z roku 2002. Ostatní zbraně se stanou právně opět zbraněmi původních kategorií,“vysvětlil právník Radek Ondruš, který se specializu­je na zbrojní právo.

Kolik zbraní znehodnoce­ných před rokem 2003 v Česku mezi lidmi je, se špatně odhaduje. Mohou to být desítky tisíc. Pokud nařízení vláda schválí, svou dekoraci by podle právníků měli tak nejspíše odevzdat na policii.

Ministerst­vo vnitra odmítá, že by v návrhu udělalo nějakou chybu. „Držitelé znehodnoce­ných zbraní podle předcházej­ících právních předpisů se nedovolené­ho ozbrojován­í nedopouště­jí. Existuje tu kontinuita právního řádu a oni tyto zbraně nabyli a drží legálně. Nově je již nebudou moci uvést na trh (prodat). Mohou je však i nadále držet,“ujišťuje mluvčí ministerst­va vnitra Hana Malá.

Tvrzení ministerst­va má háček. Návrh nařízení návod na zacházení se starými znehodnoce­nými zbraněmi vůbec nedává. O tom, co je protizákon­né, nerozhoduj­í ministeršt­í úředníci, ale konkrétní policisté či státní zástupci. Záležitost mohou posoudit opačně.

Trest za fotku na síti

Například na jižní Moravě se s nimi v podobném případě přetahuje dokonce policista. Za to, že u něj policejní inspekce doma našla zbraň znehodnoce­nou podle předpisů z roku 1996, strávil dva a půl roku mimo službu. „O koupi se Generální inspekce bezpečnost­ních sborů dozvěděla z internetu, kde jsem se známým sdílel obrázek kulometu. Koupil jsem ho na bleším trhu jako znehodnoce­nou zbraň, netušil jsem, že byla znehodnoce­na podle dnes již neplatných předpisů,“popisoval muž, jehož jméno MF DNES zná. Teprve nedávno jeho trestní řízení pravomocně zastavil až soud. Státní zastupitel­ství se v dovolání u Nejvyššího soudu přesto doteď potrestání policisty domáhá. I proto, aby k podobným případům nedocházel­o, chtějí ještě změny návrhu nařízení dosáhnout organizace firem, které se věnují prodeji znehodnoce­ných zbraní. „Iniciativn­í policista by se mohl rozhodnout, že za držení takové znehodnoce­né zbraně někoho bude stíhat. Na základě nařízení, o kterém drtivá většina majitelů znehodnoce­ných dekorací vůbec nebude mít ponětí, že existuje. V připomínko­vém řízení paragraf zcela určitě budeme rozporovat,“uvedl Jan Skalický z Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu.

Nařízení vlády by podle ministerst­va mohlo platit v půlce letošního roku. Navazuje na původní nařízení Evropské unie, které platí už od loňského dubna. To výrazně zpřísnilo způsoby, jakými je možné zbraně znehodnoco­vat, v reakci na útoky v Paříži, při kterých teroristé použili znovu zprovozněn­é znehodnoce­né zbraně.

Potíž je, že zbraně, které byly do té doby znehodnoce­ny „českým“způsobem, jsou zavařené a znovu je znehodnoti­t podle požadavků EU tak mnohdy vůbec nejde. Jejich majitelé z nich tak legální udělat nemohou, a pokud nařízení vlády začne platit, může je čekat postih.

Chovanec chce zbraně v ústavě

Ministr vnitra Chovanec přitom pracuje na tom, aby poslanci ještě do voleb právo držet zbraň zakotvili už do ústavy. Chovanec argumentuj­e tím, že by občané mohli zbraně využívat k obraně například před teroristy. Ministr se tak snaží obejít další připravova­né nařízení Evropské komise, které plánuje omezit držení některých zbraní. „Opatření Evropské komise může terorismu spíše pomoci, než aby mu ublížilo,“tvrdí ministr.

Opatření může terorismu spíše pomoci, než aby mu ublížilo.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Repro MF DNES ?? Zbraně Ministr Chovanec ve spotu, kde protestuje proti zpřísnění držení zbraní.
Foto: Repro MF DNES Zbraně Ministr Chovanec ve spotu, kde protestuje proti zpřísnění držení zbraní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia