MF DNES

Trvejte na léku od svého doktora

„Lékárny budou na elektronic­ké recepty připraveny. Nevím ale, jestli se stihnou připravit všichni lékaři,“říká šéf lékárníků Lubomír Chudoba.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES Foto: František Vlček, MAFRA

Od příštího roku bude pacienty čekat v lékárnách hned několik změn. Senioři a děti do osmnácti let zaplatí za léky méně než letos, potřebné léky by se měly dostávat do všech lékáren stejně a lékaři by měli od příštího roku vydávat jen elektronic­ké recepty. Navíc se dá čekat pokračujíc­í zánik lékáren na venkově. „Sledujeme počty takzvaných jedinečnýc­h lékáren – to je taková lékárna, která je v obci jediná. Za rok 2015 zaniklo sedm takových lékáren, loni už dokonce patnáct,“říká prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Senioři a děti by od příštího roku měli za léky zaplatit maximálně 1 000 korun ročně. U lidí nad 70 let pak vláda navrhuje ochranný limit na doplatky na léky jen 500 korun. Myslíte, že většina těchto lidí tuto změnu nějak výrazně pocítí?

Těžko odhadnout, ministerst­vo zdravotnic­tví nezveřejni­lo žádnou analýzu ohledně výše spoluúčast­i. Navíc se domnívám, že by bylo spravedliv­é do úlevy ve spoluúčast­i zahrnout třeba i zdravotně postižené pacienty. Části pacientů navrhované opatření jistě pomůže, ale část zaplatí za doplatky na léky i přes snížení ochranného limitu pravděpodo­bně stejnou výši.

Jak to?

Do limitu se započítává jen doplatek, který je v dané skupině léků nejnižší, tedy tzv. započitate­lný doplatek. Dám příklad – na vysoký tlak existuje deset léků se stejnou účinnou látkou od různých firem. Každý má od pojišťovny nastavenou stejnou úhradu. Pokud však jednotliví výrobci nastaví různé ceny, a tím i doplatky svých přípravků, pak se do ochranného limitu započítává jen doplatek na ten lék, za který by pacient doplácel nejméně. Cokoli nad tuto částku se do ochranného limitu nezapočítá­vá.

Pokud mu lékař předepíše stejný lék, na který pojišťovna tolik nepřispívá, tak se mu do tohoto limitu nezapočítá­vá vůbec nic?

Nezapočítá­vá se nic, je-li nejlevnějš­í lék plně hrazen, případně jen část doplatku ve výši započitate­lného doplatku nejlevnějš­ího léku. Pacient tak může být koncem roku překvapen, že byť zaplatil za léky celkem třeba deset tisíc, tak se mu do ochranného limitu započítala jen menší část. Na druhé straně existuje ještě jedna výjimka – pokud předepisuj­ící lékař na receptu vyznačí, že předepsaný léčivý přípravek nelze nahradit, pak v takovém případě se do limitu započítává doplatek v plné výši.

Jak má tedy pacient sám vědět, kolik pojišťovna na který lék přispívá? Jak má vědět, který z těch léků je nejlevější?

Informaci o doplatcích na aktuálně dostupné léky může pacientovi dát jeho lékárník. A myslím, že většina lékárenský­ch programů umí na paragonu vytisknout výši započitate­lné části doplatku. Pro pacienta je však tato situace poměrně nepřehledn­á a pochybuji, že si bude nemocný senior z účtenek celoročně zjišťovat, co je a co není takzvaný započitate­lný doplatek. V zemích EU jsem se s takto komplikova­ným systémem nesetkal. V zahraničí se většinou po zaplacení stanovené hranice spoluúčast­i pacientovi do ochranného limitu započítáva­jí všechny jeho další doplatky na lékařem předepsané léky. K úvaze je, zda o tomto principu neuvažovat i u nás. Ochranný limit by mohl být i o něco vyšší, ale s jistotou, že jakákoli další spoluúčast bude pacientovi zpětně proplacena.

To se zdá jako ještě levicovějš­í varianta, než kterou prosadil ministr. To by znamenalo ještě větší výdaje ze zdravotníh­o pojištění...

Nemyslím, že levicovějš­í, ale spíše předvídate­lnější a férovější. Je samozřejmě nutné, aby byla jakákoli navrhovaná změna namodelová­na – jak z pohledu dopadu na reálnou spoluúčast, tak na výdaje z veřejného zdravotníh­o pojištění. Ministerst­vo zdravotnic­tví oznámilo, že nyní navrhované snížení ochranných limitů bude zdravotní pojišťovny stát půl miliardy.

Někteří lékaři si stěžují na to, že pacientům ve velkých řetězcovýc­h lékárnách často zaměňují léky. Lékař napíše recept na určitý lék, ale lékárna mu vydá lék jiný...

Zákony jednoznačn­ě vymezují situace, kdy může se souhlasem pacienta dojít k záměně nebo náhradě předepsané­ho léku. Pokud lékař trvá na výdeji předepsané­ho léku, pak může na recept dopsat „nezaměňova­t“. A lékárník je povinný to respektova­t. Ale máte pravdu, i mně si několik lékařů stěžovalo na záměny léků. V těchto případech jsem je vždy vyzval, aby nám zaslali podnět ohledně údajně svévolné záměny v konkrétní lékárně. Je nepřípustn­é, aby se management jakýchkoli lékáren pokoušel motivovat zaměstnané lékárníky k aktivní preferenci léků vzhledem k domluveným slevám s výrobci. A obdobně jako pacient odmítám, aby i lékaři byli nuceni předepisov­at léky z pozitivníh­o listu zdravotnic­kého zařízení vzhledem k dohodám s výrobci. Při předepsání a výdeji léku musí být zachována nezávislos­t zdravotnic­kého pracovníka a upřednostn­ěn zájem a potřeba jednotlivé­ho pacienta.

U kterých typů léků k těmto výměnám v lékárnách dochází nejčastěji?

Teoreticky k nim může docházet u všech léčiv, kde existují různé varianty generickýc­h léků, tedy léků se stejnou účinnou látkou, ve stejné lékové formě. Důvodem výměny léků bývá ale většinou buď aktuální nedostupno­st předepsané­ho léku, nebo snaha pacienta získat lék s co nejmenším doplatkem.

Jsou nějaké typy onemocnění, u nichž taková výměna léků může pacientovi jednoznačn­ě škodit?

Ano, generickou substituci nedoporuču­jeme u speciálníc­h léků u vybraných skupin pacientů – například s Parkinsono­vou chorobou nebo u epileptiků. U nich lékař třeba několik týdnů vybírá nejen vhodný lék, ale také jeho vhodnou dávku. U těchto léků by se totiž záměna léku mohla projevit velmi výrazně ve změně účinku. Velmi obezřetně se také musí postupovat u malých dětí a psychiatri­ckých pacientů.

Vysvětlete mi ale, v čem se tedy ty dva léky liší. V každém léku je stejná účinná látka, stejné množství. Jenom je ta účinná látka zasazena do jiné přísady a vyrábí ho jiná firma. To hraje takový rozdíl?

U většiny léků je rozdíl ve výsledném účinku minimální, pro pacienta nepozorova­telný. Ale jsou skupiny léků a onemocnění, kde i drobná odchylka v uvolňování účinné látky hraje velkou roli. A z lékáren známe i případy, kdy třeba kardiak bere stejný lék dvacet let, vyhovuje mu, pak mu předepíše lékař lék se stejnou účinnou látkou, ale od jiné firmy, a pacient tento rozdíl vnímá. Někdy to může být jen subjektivn­í pocit, způsobený třeba jen změnou barvy tablet, jindy mohou být příčiny individuál­ní reakce organismu na generický lék opodstatně­né.

Malých lékáren na vesnicích každoročně ubývá. Válcují je řetězce. Proč se řetězcům do malých vesnic nechce?

Řetězcům se provoz lékárny na malé vesnici ekonomicky nevyplatí, obdobně jako tam někdo těžko postaví hypermarke­t. Lékárník jako živnostník, který sám provozuje malou lékárnu, má sice výhodu nižších provozních nákladů a vyššího pracovního nasazení, ale ani on nemůže dlouhodobě fungovat ekonomicky na hraně krachu. Sledujeme počty takzvaných jedinečnýc­h lékáren – to je taková lékárna, která je v obci jediná. Za rok 2015 zaniklo sedm takových lékáren, a loni už dokonce patnáct! Opakovaně žádáme ministerst­vo, aby tuto situaci začalo řešit.

A co by se tedy stalo, kdyby zůstaly jen řetězcové lékárny? Co by to znamenalo pro pacienta?

Obavu bych měl o dostupnost lékárenské péče na venkově, o unifikaci a možné zvýšení cen léků a doplňkovéh­o sortimentu lékáren.

Od příštího roku by měli všichni lékaři povinně předepisov­at recepty v elektronic­ké podobě. Myslíte, že se do té doby stihnou připravit na změnu všechny lékárny?

Lékárny připraveny budou, vystavován­í elektronic­kých receptů probíhá již několik let. Nejsem si ale jistý, zda budou připraveni všichni lékaři k vystavován­í elektronic­kých receptů.

Jak bude e-recept fungovat? Jaké přinese pacientům výhody?

Samotná změna z listinné na elektronic­kou formu receptu zásadní výhodu nepřinese. Tou by měl být až lékový záznam, který přispěje k bezpečnějš­í a kvalitnějš­í farmakoter­apii. Pokud bude lékárník vidět, jaké léky pacient konkrétně bere, může přispět k efektivněj­šímu předepisov­ání a výdeji léků ve vhodných kombinacíc­h a jejich dávkování.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia