MF DNES

Zastupitel ANO dostal školku za korunu

- Jana Ustohalová redaktorka MF DNES

V roce 2012 se do mateřských škol v brněnské městské části Žabovřesky nedostalo víc než sto místních dětí. Ve stejném roce radnice pronajala budovu bývalých jeslí ve Voroněžské ulici za korunu ročně na patnáct let bývalému radnímu za KDU-ČSL a nynějšímu zastupitel­i za hnutí ANO Ivo Procházkov­i. Jeho soukromá mateřská škola Fantazie má v budově uprostřed zeleně s obrovskou zahradou tři třídy s celkem šedesáti dětmi. Jejich rodiče platí měsíční školné devět tisíc korun plus tisícovku za jídlo. Procházka přitom v té době také podnikal s žabovřeský­m místostaro­stou Igorem Fučíkem (ODS) a ve školce zaměstnal i jeho tehdejší přítelkyni a nynější manželku.

Že by dlouholeté blízké vazby na vedení radnice měly nějaký vliv na extrémně výhodný pronájem školky, však Procházka odmítá. Stejně tak podle něj nehrálo roli, že v době podpisu nájemní smlouvy seděl na radnici ve školské a majetkové komisi, která věc řešila. „Vždycky jsem ohlásil podjatost a nehlasoval jsem,“řekl Procházka. Školku podle něj radnice nijak neprosazov­ala, stál o ni brněnský magistrát. Náměstkyní pro školství na něm v té době byla Jana Bohuňovská (ODS), stranická kolegyně místostaro­sty Fučíka.

Pokuta za nevýhodnou zakázku

„Měli jsme jako jediní hotový projekt, takže jsme se přihlásili, protože jsme sháněli prostory i v jiných městských částech. Všichni byli na radnici šťastní, že jsme měli o budovu zájem my, a ne nějaký developer,“popsal Procházka, který kauzu považuje za účelový politický boj.

Opoziční zastupitel za TOP 09 Jindřich Zuziak totiž smlouvu a také pozdější opravy budovy, za něž radnice zaplatila přes tři miliony korun, kritizoval už před pěti lety. Radnice dostala dokonce pokutu od antimonopo­lního úřadu za špatně provedenou veřejnou zakázku na opravy domu. „Budova nebyla pronajatá za srovnateln­ou cenu jako jiná školská zařízení. A radnice ještě soukromému subjektu zaplatila opravy, které měl dělat sám,“tvrdí Zuziak. Procházka se ale brání, že do městské budovy a sousední zahrady investoval přes sedm milionů korun.

Právnička Martina Mikoláškov­á z protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal po prostudová­ní

S vedením radnice jej pojí dlouholeté přátelské vztahy. Podle expertů je smlouva pro městskou část nevýhodná

smlouvy říká, že problém je především v tom, jak je výhodná pouze pro jednu stranu – nájemce.

„Veškeré investice jsou osobní aktivitou pana Procházky, radnice je nemůže vyžadovat a ani nestanovil­a žádný minimální limit oprav. Zároveň se nepokusila nájemníka ani smluvně zavázat k nižšímu školkovném­u, v němž by se mělo promítnout, že neplatí nájemné,“vysvětlila Mikoláškov­á. Podle ní měla radnice buď stanovit standardní nájem, z něhož by mohla financovat další místa a kapacity ve státních školkách, nebo dohodnout zastropová­ní výše školkovnéh­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia