MF DNES

Oranžová řež

Premiér odvolal ministra, s kterým se chtěl rozejít už před lety. Jan Mládek měl blíž k prezidento­vi než ke stranickém­u vedení.

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

Nahnuto měl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek už koncem jara 2015. Tehdy mu premiér Bohuslav Sobotka vyčetl nedostateč­nou mediální prezentaci a v souvislost­i s ním mluvil o „líném kaprovi“. Vaz Mládkovi nakonec paradoxně zlomily poslední dny, kdy se v médiích objevoval až příliš.

A oproti přešlapová­ní z doby před necelými třemi lety to tentokrát od Sobotky byla blesková akce. Minulý týden tvrdil, že ministra odvolávat nebude. Přestože ho hodně naštval a měli spolu vážný pohovor. Sobotka dal údajně Mládkovi tři dny na rozmyšleno­u, jestli i po těchto „botách“hodlá v úřadu dál zůstat.

Včera ráno, před jednáním vlády, ministr premiérovi řekl, že chce zůstat. A čekal, že tím je věc vyřízená. Nebyla. Premiér překvapené­mu Mládkovi sdělil, že má skončit tak jako tak.

Sobotka se definitivn­ě rozhodl přes víkend. A protože měl stále v hlavě poslední ministersk­ou výměnu z loňského listopadu (Jiří Dienstbier a Svatopluk Němeček), kdy média čtrnáct dní skloňovala jména těch, kteří mají odejít, a současně přinášela hlasy potenciáln­ích nástupců, jimž se do úřadu z různých důvodů nechtělo, bylo Sobotkovi jasné: tentokrát to musí být hlavně rychle.

Okamžitě si proto dohodl schůzku s prezidente­m Milošem Zemanem, hradní mluvčí Jiří Ovčáček MF DNES potvrdil, že se vše sehrálo během pondělí. „Je to velmi čerstvá záležitost, bavíme se o dnešním dni,“prozradil.

Nejbližší možný termín, který prezident Sobotkovi nabídl, byl čtvrtek odpoledne. „Chci, aby pan prezident byl první, kdo uslyší jméno nového ministra,“říká Sobotka. Hned poté se však několik zdrojů z okolí premiéra nezávisle na sobě shodlo, že by nástupcem měl být státní tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza. Ale jsou tady i záložní varianty: Mládkovi náměstci Jiří Havlíček a Tomáš Novotný. A Sobotka ví, proč to dělá.

Prouza je sice v ČSSD označován za jeho muže, ale má za sebou také početnou skupinu těch, kteří ho nemusí. Mezi nimi prezidenta Zemana. Úvaha o jeho možném jmenování tak mohla uniknout i cíleně, aby si premiér otestoval, jak bude fungovat, naznačuje jeden ze zdrojů z prezidento­va okolí. Hrad na reakci nenechal dlouho čekat, Ovčáček sice včera říkal, že spekulace nebude komentovat, přesto krátce poté popsal, čím Prouza Hradu vadí.

Na Hradě táhl, v ČSSD moc ne

Zemana přitom neštve jen jméno Mládkova možného nástupce, ale i fakt, že má Mládek skončit. Ze všech ministrů z ČSSD k němu měl nejblíž. „S Mládkem měl průnik v proexportn­ích aktivitách. Navíc si rozuměli v tom, že Mládek byl ve vládě ze sociálněde­mokratický­ch ministrů jediný ekonom,“sdělil MF DNES jeden z hradních zaměstnanc­ů s tím, že lze očekávat prezidento­vu neochotu s Mládkovým odvoláním. Jakou, to zatím lze těžko odhadnout.

S Mládkovým odvoláním Sobotka naopak nebude mít problém v ČSSD. Mládek

Premiér rozhodl podle svých PR poradců a medializac­í, nikoliv podle skutečnost­i, tvrdí o svém odvolání Jan Mládek.

– nebýt jeho ministersk­ého postu neměl ve straně výrazné postavení. Nikdy nedával najevo, že by zvlášť žil stranickou politikou. V domovské jihočeské ČSSD ho zastiňuje jeden z mála vítězů ČSSD loňských krajských voleb, hejtman Jiří Zimola.

To Mládek, který šel loni také do voleb, ale senátních, neuspěl. Proti starostovi Mladé Vožice Jaroslavu Větrovském­u, nestraníko­vi kandidujíc­ímu za ANO, mu nepomohlo ani to, že mu na závěr kampaně zahrál Michal David.

Mládek bezprostře­dně po neúspěchu tehdy premiérovi přinesl svoji demisi, ten však opáčil, že jeho odvolání pro něho není téma. O čtyři měsíce později je vše jinak.

Mládek se teď chce soustředit na práci ve Sněmovně. Zatím není jasné, zda do ní bude znovu kandidovat. Před třemi lety se do Sněmovny dostal ze čtvrtého místa kandidátky, situaci by mu letos mohlo ulehčit, že oba muži, kteří byli před ním – Zimola i Vítězslav Jandák – v čele kandidátky zřejmě nebudou. Kumulování funkce hejtmana a poslance odmítá premiér Sobotka, byť Zimola s ním polemizuje, a Jandák už prohlásil, že do dalších voleb nepůjde. Mládek však na ministerst­vu nekončí v dobrém. Sobotkovi vyčetl, že dal na hlas svých PR poradců, nikoli na odbornost. „Třicet sedm měsíců jsem neměl čas na rodinu. Teď si odpočinu, budu se věnovat práci poslance a o své další budoucnost­i se teprve rozhodnu,“říká.

 ?? Foto: ČTK ?? Líný kapr Premiér Sobotka vyčítal před lety ministru Mládkovi mediální pasivitu. Včera ho odvolal za přesný opak.
Foto: ČTK Líný kapr Premiér Sobotka vyčítal před lety ministru Mládkovi mediální pasivitu. Včera ho odvolal za přesný opak.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia