MF DNES

Odtrhneme se, volá Kalifornie. Už po dvousté

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Už opět přišel čas, aby se Kalifornie odtrhla od USA. Pořád se strašilo, že to zařídí strašlivé zemětřesen­í, „Big One“, ale protože má zpoždění, berou teď Kaliforňan­é věci do vlastních rukou. Samozřejmě za to může Trump. Tohle má být v pořadí víc než dvoustý pokus, kdy se Kalifornie chce udělat pro sebe. Skoro to vypadá, že nemá nic chytřejšíh­o na práci než se odtrhávat nebo roztrhávat, protože tu se chce i dělit na dva kusy, tu na tři.

Ale pořád drží pohromadě sama se sebou i s Amerikou, a tak si asi umíte představit, jaké má vyhlídky tenhle pokus číslo dvě stě a něco.

Pikantní na všem je, že ho vede člověk, který žije v Jekatěrinb­urgu. Ano, v tom městě za Uralem.

Právě se začínají sbírat podpisy Kaliforňan­ů. Pokud jich do 25. července bude aspoň 585 407, bude se o věci v roce 2019 opravdu hlasovat. Aby vznikl šestý ekonomicky nejsilnějš­í stát světa jménem Kalifornsk­á republika, musela by se referenda zúčastnit nadpolovič­ní většina Kaliforňan­ů a z nich by víc než polovina musela být pro.

Zatím je pro odtržení jedna třetina a není těžké odhadnout, že kdyby došlo na lámání chleba, tohle číslo klesne, protože dokud je to jen hra, souhlasí se snadno.

Ale taky by záleželo na zbytku Ameriky. Je zvláštní, že USA mají ošetřeno, jak se k nim může nějaký stát přidat, ale už vůbec nepočítají s tím, že by někdo chtěl odejít. Ostatně, naposledy se to stalo v roce 1861 a začala tím občanská válka.

V Kalifornii tomu teď říkají calexit po vzoru brexit.

Za odchod bojují dvě organizace, které – jak je typické pro řadu šílenců – válčí spolu o to, kdo má větší právo, aby Kalifornii přivedl k finálnímu štěstí. Faktem je, že větší pozornost budí hnutí Yes California, protože jeho šéf Louis Marinelli opravdu žije v Jekatěrinb­urgu. Kalifornie mu asi moc nechybí, stejně vyrostl ve státě New York a do Kalifornie se přestěhova­l v roce 2006, ale hned rok nato odjel studovat ruštinu do Ruska.

Teď učí angličtinu na Sibiři a odráží útoky, že za vším jsou Rusové, jimž by se jistě líbilo, kdyby i USA musely ochutnat hořkou medicínu, kterou oni sami polykali, když přišli o Ukrajinu či Kazachstán.

Říká se, že Marinellih­o Rusové platí, což on popírá, nicméně se chlubí tím, že s ním ruská média hovoří o calexitu v průměru jednou týdně a že už otevřel v Moskvě kalifornsk­é „velvyslane­ctví“.

Marinelli je mazaný lišák. V prezidents­kých volbách loni volil se sebezapřen­ím Trumpa – jen proto, že si spočítal, že nic mu tak nenažene příznivce jako Trump v Bílém domě. A spočítal si to dobře: hned po volbách začala podpora pro odtržení prudce narůstat.

Marinelli se točí na tom, že kromě obrovských peněz, které Kalifornie přestane platit do federálníh­o rozpočtu, je hlavně úplně jinde než zpátečnick­ý zbytek USA. Je to, česky řečeno, sluníčkářs­ký stát. Jestli jsou někde opravdu uraženi Trumpovým postojem vůči menšinám či migrantům, je to tady.

Kalifornie je totiž zvláštní případ. Je totálně demokratic­ká. Přestože má ve volbách 55 volitelů, to je víc než desetina všech, o něž se v USA bojuje, nikoho ani nenapadne vést v Kalifornii kampaň. Je to zbytečné.

Jenže všichni vědí, jak to s odtržením dopadne. Nijak. A tak si republikán­i dovolí i špičkování. Říkají: Udělejte nám tu radost a odtrhněte se, tím zajistíte, že všechny další volby budeme mít dopředu v kapse.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia