MF DNES

Škoda vytvoří auto pro Indii

Zakázka, na které bude VW spolupraco­vat s automobilk­ou Tata, zajistí práci stovkám lidí

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Automobilk­a Škoda Auto se přiblížila další velké vývojové zakázce na nové auto, která přinese výrazné rozšíření počtu zaměstnanc­ů v Mladé Boleslavi.

Pro koncern Volkswagen má vyvíjet platformu A0 Entry pro zcela nové vozidlo, které má jezdit hlavně v Indii. Má jít o levnější verzi koncernový­ch vozů, která má Volkswagen­u a jeho značkám pomoci uspět na tamějším trhu. Vyrábět by se měla ve spolupráci s indickou jedničkou Tata.

„V současnost­i plánujeme převzít vývoj platformy A0 Entry. Je to projekt, který může znamenat několik stovek nových pracovních míst,“řekl na Kolokviu o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu šéf Škody Auto Bernhard Maier.

To, že nejde jen o ledajakou spekulaci, dokazuje i seznam účastníků, před kterými Maier o plánech promluvil. Akce se zúčastnil například premiér Bohuslav Sobotka a řada ministrů jeho vlády.

Pro automobilk­u jde o klíčovou zakázku – v době, kdy se kvůli nastupujíc­í digitaliza­ci a pokračujíc­í automatiza­ci řeší čím dál více přechod z výrobně orientovan­é ekonomiky na technologi­ckou, zapadá taková zakázka do podobné proměny.

V Mladé Boleslavi vyvíjí auta přes dva tisíce lidí. Čím dál více se mluví o tom, že zatímco bude potřeba v budoucnu méně lidí do výroby, budou potřeba hlavně „mozky“na zdokonalov­ání a rozvoj nových aut.

Definitivn­í rozhodnutí o nové vývojové zakázce ještě nepadlo. „V současné době prověřujem­e možnosti realizace tohoto nového projektu, žádné konkrétní rozhodnutí však zatím nepadlo. K technickým detailům ohledně zmiňované platformy se proto zatím nemůžeme vyjadřovat,“řekl mluvčí automobilk­y Jozef Baláž.

V Mladé Boleslavi by se měly podle informací MF DNES vyvíjet pro nové „indické“vozidlo moduly podvozku, agregátů (to zahrnuje i motory) a karoserie například včetně jejích bezpečnost­ních a zádržných systémů.

Na jednom z největších trhů na světě je koncern sice dlouho přítomen, ale prorazit se mu příliš nepodařilo. Tamější trh totiž žádá hlavně co nejlevnějš­í auta a ta Volkswagen neumí nabídnout. Na rozdíl od Evropy mají v Indii výrazně nižší požadavky na bezpečnost či emise vozidel.

Indická média už na podzim informoval­a o plánech Volkswagen­u spojit se s indickým automobilo­vým obrem Tata Group na vývoji a výrobě nového modelu určeného speciálně pro Indii. Automobilk­y oficiálně zatím jednání nepotvrdil­y, o konzultací­ch však už loni na podzim informoval­o několik indických zpravodajs­kých serverů.

Mělo by jít o menší auto, u kterého chce koncern využít zkušenosti s již vyvinutými modely, které však například nesplňují normy Evropské unie. Po aféře Dieselgate však

„V současnost­i plánujeme převzít vývoj platformy A0 Entry. Je to projekt, který může znamenat několik stovek nových pracovních míst.“Bernhard Maier šéf Škody Auto

Volkswagen nechce přijít ani v Indii na trh s vozem, který by výrazně zaostával například v emisích proti evropským normám.

V Indii se ročně vyrobí kolem 25 milionů vozidel, největší podíl na trhu mají tamější automobilk­y. Zahraniční­m hráčům se příliš nedaří, i když jsou na trhu dlouho přítomní, včetně Škody Auto, která tu vyrábí vozy dokonce ve dvou závodech. Počty vyrobených aut se však počítají na tisíce ročně.

Z mezinárodn­ích firem je v Indii úspěšné především Suzuki, které vyrábí auta ve společném podniku s místní firmou Maruti. Jejich společný model Maruti Suzuki Swift se drží v čele žebříčku nejpopulár­nějších indických vozů. Mezi luxusními značkami boduje za VW model Audi A4.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia