MF DNES

Dluhopisy zdaní jen ti, kdo je mají od svých firem – jako Babiš

-

Návrh na zdanění korunových dluhopisů nakonec postihne jen desítky, maximálně stovky lidí – těch, kteří nakoupili dluhopisy svých vlastních firem. Ministerst­vo financí se rozhodlo okruh zdaněných zúžit.

Danit nebudou muset držitelé státních spořicích dluhopisů ani ti, kteří dluhopisy nakoupili od bank nebo investiční­ch fondů. Daň se má platit teprve z výnosů, které přijdou, nejdříve pak od roku 2018.

Návrh na zdanění ladil ministr financí Andrej Babiš, jehož dluhopisy celou věc odstartova­ly, se svými experty do poslední chvíle. V pondělí pak pozměňovac­í návrh umístil na stránkách Sněmovny.

„Došlo ke změně. Zdanění se zúžilo na osoby spojené s emitentem dluhopisu podle zákona o daních z příjmů,“říká Alena Schillerov­á, náměstkyně ministra financí pro daně.

Jinými slovy – zdanění má postihnout jen majitele, kteří od svých firem nakoupili korunové dluhopisy vydané do konce roku 2012. „Přesný počet těchto osob nelze zjistit, pravděpodo­bně jde však o desítky osob,“uvedl Babiš.

Patří mezi ně i on, své tehdejší firmě Agrofert skrze dluhopisy půjčil 1,5 miliardy korun s úrokem šest procent. Pokud návrh projde, zaplatí z ročního výnosu 90 milionů daň 13,5 milionu korun.

Firmy zejména v roce 2012 využívaly příznivé situace a na poslední chvíli vydávaly ve velkém korunové dluhopisy bez daně, což zákon umožňoval.

Podle dostupných informací v letech 2011 a 2012 vydala korunové dluhopisy pětistovka firem celkem za 121 miliard. Kdo z jejích majitelů si je koupil a je povinen k dani, bude v jednotlivý­ch případech prověřovat daňová správa, žádný seznam neexistuje.

Ze zdanění tak vypadli privátní klienti bank a soukromí investoři, kteří běžně investují do cizích firem a typicky nakoupili třeba dluhopisy vydané Raiffeisen­bankou, Profi Creditem nebo Pentou či developery Central Group či CPI. Těch mohou být odhadem tisíce, přesné číslo ale nedokáže nikdo říct. — Jitka Vlková

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia