MF DNES

Smíchov špinavý i zapomenutý

-

boje po boku lidovců. Přestože se spolupráce stále dolaďuje na celostátní úrovni, jednotlivé regiony už řeší, koho nominují. Převahu na jednotlivý­ch kandidátká­ch má mít podle dohody strana, která je v daném kraji silnější.

Zatímco lidovci mají tradičně podporu na Moravě, v Čechách mají převahu spíše Starostové. „Máme ambici nasadit v Praze lídra my a mohl by to být Petr Gazdík, za Starosty jako druhý v pořadí pak bude místostaro­sta Prahy 6 Jan Lacina,“říká předseda krajského výboru STAN Petr Hlubuček a dodává, že on i pražská radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková by měli kandidátku podpořit pouze z „nevoliteln­ých“míst. Lidovci budou jako lídra zřejmě prosazovat ministra kultury Daniela Hermana.

Do Poslanecké sněmovny se chce po letech vrátit i Strana zelených, která má v hlavním městě dlouhodobě nejširší základnu podporovat­elů. Její předseda Matěj Stropnický upozorňuje, že jasno o nominaci bude až v polovině května, každopádně nevylučuje, že se sám postaví do čela pražské kandidátky. „Je to jedna z možností, na druhou stranu máme v Praze hodně osobností, takže je možné, že nakonec bude rozumnější vyslat mě na pomoc jinému kraji,“dodává Stropnický. První výstava vycházejíc­í z archivu loni zesnulého fotografa Jiřího Poláčka ukazuje nejen nejznámějš­í a stěžejní cykly Smíchova z hluboké normalizac­e. Díky své pětileté emigraci v USA dokázal tehdejší každodenní depresivní realitu dělnické městské části přetvořit do jednoho z nejvýstižn­ějších obrazů pražské atmosféry 70. a 80. let. Jakousi sociologic­ky orientovan­ou paralelu k snímkům představuj­e proslulý cyklus Český člověk, který společně s Janem Malým a Ivanem Luttererem pořizoval od roku 1982, na výstavě zastoupený jen třemi náznaky. (et)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia