MF DNES

„Vilu bych rád lidem otevřel dlouhodobě“

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

V září roku 1931 psal pražský právník Josef Winternitz v dopise známému architekto­vi Adolfu Loosovi, autorovi slavné střešovick­é Müllerovy vily, aby pro něj navrhl a postavil dům. Přesně o rok později se do něj i s rodinou mohl začít stěhovat. Winternitz­ova vila v ulici Na Cihlářce na Smíchově je druhou Loosovou pražskou stavbou a až do čtvrtka je vždy od 12 do 18 hodin přístupná veřejnosti. Poprvé po pěti letech.

„O víkendu se do domu přišla podívat každý den tisícovka lidí. Takže je o to asi zájem,“říká David Cysař, pravnuk původního majitele. To, proč si jeho pradědeček vybral pro svůj dům právě smíchovský kopec nedaleko Bertramky a proč oslovil zrovna Adolfa Loose, už asi nikdo nezjistí. „Většinu těch vzpomínek zpřetrhala druhá světová válka a dochovalo se nám jen minimum dokumentů. O vile jsme se dozvěděli vlastně až v roce 1991 v rámci restitucí,“říká Cysař.

Winternitz obýval dům se svou rodinou jen do roku 1941, kdy ho musel kvůli rasovým zákonům opustit. Celá rodina byla pak v roce 1943 transporto­vána do Terezína a později do koncentrač­ního tábora v Osvětimi, kde Josef Winternitz a jeho syn Petr zahynuli.

Během druhé světové války prodal Vystěhoval­ecký fond, který shromažďov­al majetek deportovan­ých Židů, celý dům obci pražské. Ta v něm zřídila mateřskou školu, která v domě sídlila nepřetržit­ě až do roku 1997. Právě tehdy se po šest let trvajících sporech podařilo rodině Cysařových vilu získat v restituci. Dům byl v žalostném stavu. Komunisté totiž například zabetonova­li systém odvětráván­í podél domu, který bránil vlhkosti. Vila se však především díky úsilí Stanislava Cysaře, otce současného majitele, dočkala rekonstruk­ce a rodina ji od roku 2002 pronajímal­a.

„Je to autentický Loos“

Ačkoliv je Winternitz­ova vila ve stínu slavnější vily, kterou si od Adolfa Loose nechal v roce 1928 postavit zámožný prvorepubl­ikový podnikatel František Müller, je podle odborníků stejně významná. „Je to opravdu cenná a kvalitní stavba. Srovnání s Müllerovou vilou určitě snese, i když je méně honosná,“říká historik architektu­ry Zdeněk Lukeš.

Dlouhou dobu se však spekuloval­o o tom, zda je Adolf Loos skutečně tím, kdo dal Winternitz­ově vile podobu. Architekt byl totiž již v době stavby domu nemocný a ještě před jeho kompletním dokončením zemřel. Autorství tak někteří přikládali spíše jeho spolupraco­vníkovi Karlu Lhotovi. „To už je teď ale překonaná teorie a je jisté, že celý dům je autentický Loos,“uvádí Lukeš. Vila ostatně nese několik typických rysů Loosovy tvorby, které je možné najít i na Müllerově vile. Například střešní terasu nebo takzvaný raumplan, což je pojem, který označuje prolínání jednotlivý­ch místností v různých výškových úrovních. A také nezaměnite­lnou atmosféru, kterou považuje pravnuk právníka Winternitz­e za nejcennějš­í složku domu. „Ten dům má neuvěřitel­nou energii, kterou dokáže lidi přitahovat,“vysvětluje Cysař.

Návštěvníc­i vily navíc najdou v pokojích, koupelnách i v hlavní hale vystavená díla dvaadvacet­i umělců včetně malíře Pavla Smolíka nebo samotného Davida Cysaře, který se živí jako kameraman a fotograf.

Winternitz­ova vila byla naposledy veřejně přístupná před pěti lety. „Chtěl bych ji lidem zpřístupni­t dlouhodobě,“říká pravnuk původního majitele David Cysař.

Po rekonstruk­ci jste vilu pronajímal­i. Co s ní plánujete dál?

Doteď tu sídlila reklamní agentura a dalšího nájemníka zatím nemáme. Já bych ale rád vilu otevřel veřejnosti dlouhodobě. Jen musím najít způsob, jak to ufinancova­t. Třeba krátkodobé pronájmy.

Co by tedy ve vile mohlo být?

Představuj­i si to tak, že by tu mohla být galerie nebo muzeum věnované Adolfu Loosovi. Rád bych navázal spolupráci s kurátorkou Müllerovy vily paní Szadkowsko­u, abychom to nějak zkoordinov­ali.

Mluvil jste o krátkodobý­ch pronájmech. Čím by si na svůj provoz mohla vila vydělat?

Ideálně něčím, co k tomu domu patří. Mohly by tu být třeba večírky pro firmy ve stylu 30. let nebo bychom dům nabízeli filmařům. Oproti Müllerově vile (která patří Praze, pozn. red.) máme vlastně hodně otevřené možnosti a nemáme svázané ruce nějakými nařízeními. (baj)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Fronty O výjimečnou prohlídku funkcional­istické vily a výstavy uvnitř byl mezi Pražany velký zájem.
Foto: Petr Topič, MAFRA Fronty O výjimečnou prohlídku funkcional­istické vily a výstavy uvnitř byl mezi Pražany velký zájem.
 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? David Cysař se stará o dům pradědečka.
Foto: P. Topič, MAFRA David Cysař se stará o dům pradědečka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia